search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:41
MENU CLOSE

ΗΠΑ: «Χάθηκαν» οι μισοί θάνατοι από αστυνομική βία για το διάστημα 1980-2018

01.10.2021 15:25
police_new

Πλήρως εκτεθειμένες βρίσκονται η στατιστική υπηρεσία των ΗΠΑ και οι αστυνομικές δυνάμεις των διαφόρων Πολιτειών μετά από αποκάλυψη-«βόμβα».

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην υψηλού κύρους ιατρική επιθεώρηση Lancet, περισσότεροι από τους μισούς θανάτους στις ΗΠΑ που σχετίζονταν με αστυνομική βία, από το 1980 ως το 2018, δεν καταγράφηκαν ως τέτοιοι στην κύρια βάση δεδομένων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, το Εθνικό Στατιστικό Σύστημα των ΗΠΑ κατέγραψε την αστυνομική βία ως παράγοντα που εμπλέκεται σε 13.700 θανάτους σε εκείνη την περίοδο, ωστόσο οι επιστήμονες εξέτασαν τρεις μη κυβερνητικές βάσεις δεδομένων (Fatal Encounters, Mapping Police Violence και The Counted) και εκτίμησαν ότι ο πραγματικός συνολικός αριθμός είναι περίπου 30.800.

Το ζήτημα των θανάτων λόγω της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ είναι επείγον, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet, καθώς, όπως επισημαίνεται, οι θάνατοι στα χέρια αστυνομικών αφορούν δυσανάλογα ανθρώπους συγκεκριμένων εθνοτήτων και φυλών, γεγονός που παραπέμπει σε συστημικό ρατσισμό στους κόλπους της αστυνομίας.

Τον περασμένο χρόνο στις ΗΠΑ ξέσπασαν διαδηλώσεις με αφορμή τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός μαύρου που πέθανε όταν ένας λευκός αστυνομικός, για να τον συλλάβει, τον έριξε κάτω και έβαλε στον λαιμό του το γόνατό του κρατώντας το επί οκτώ λεπτά. Αφορμή στάθηκαν και άλλα περιστατικά στα οποία λευκοί αστυνομικοί σκότωσαν μαύρους άνδρες και γυναίκες.

Η έρευνα έρχεται σε μια στιγμή που -και λόγω της βαριάς κληρονομιάς που άφησε πίσω του ο Ντόναλντ Τραμπ– τα φυλετικά πάθη έχουν αναζωπυρωθεί στις ΗΠΑ (τους τελευταίους μήνες καταγράφονται πολλές επιθέσεις σε βάρος ασιατικής καταγωγής Αμερικανών) και, παράλληλα, έχει ανοίξει συζήτηση σχετικά με τη δράση της αστυνομίας και τον εξοπλισμό της που γίνεται ότι και πιο μιλιταριστικός.

Διαβάστε επίσης

Brexit: Αυστηρά με διαβατήριο η είσοδος στη Βρετανία για τους Ελληνες από σήμερα

Κύπρος: Οργή από ΜΚΟ για την κακοποίηση καρχαρία (Video/Photos)

Ρώμη: Σωροί σκουπιδιών και αγριόχοιροι κρίνουν τις εκλογές για δήμαρχο (Videos/Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:41