search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 16:12
MENU CLOSE

Brexit: Αυστηρά με διαβατήριο η είσοδος στη Βρετανία για τους Ευρωπαίους πολίτες

01.10.2021 14:20
kovid-tourism-new-01

Μόνο με διαβατήριο πλέον η είσοδος των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο από 1η Οκτωβρίου. Το ίδιο θα ισχύει και για τους Ελβετούς.

Από την Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου λοιπόν, δεν γίνονται πλέον δεκτά τα δελτία ταυτότητας των πολιτών της Ελλάδας, όπως και των υπόλοιπων πολιτών των χωρών της ΕΕ, όταν ταξιδεύουν προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι η αλλαγή αυτή «θα αποτρέψει οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες να κάνουν κατάχρηση του συστήματος», επειδή τα δελτία ταυτότητας είναι «επισφαλή έγγραφα».

Πρόκειται για μέτρο που προβλέπεται από την συμφωνία του Brexit και, όπως δήλωσε η Βρετανή υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, στόχος είναι να ελέγχονται καλύτερα τα σύνορα και να εμποδίζονται εγκληματίες που εισέρχονται στη χώρα με πλαστά έγραφα.

Εξαιρούνται όσοι έχουν αποκτήσει δικαίωμα μόνιμης διαμονής ή προεγκατεστημένου κατοίκου και το έχουν δηλώσει στην υπηρεσία μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αλλαγές και λόγω κορωνοϊού

Εξάλλου από την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου απλουστεύεται η είσοδος στη Βρετανία για όσους ταξιδεύουν από το εξωτερικό.

Πρώτα απ’ όλα καταργείται το τριζωνικό σύστημα του κόκκινου πορτοκαλί, πράσινου που έχει επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας και κατατάσσει κάθε χώρα ανάλογα με την επιδημιολογική της εικόνα.

Θα υπάρχουν μόνο «κόκκινες» χώρες, για τις οποίες θα ισχύουν πολύ αυστηρά κριτήρια και υψηλού κόστους διαδικασία για να ταξιδέψει κάποιος από αυτές προς την Αγγλία, ακόμη και αν είναι Βρετανός πολίτης.

Προς το παρόν στην λίστα αυτή έχουν ενταχθεί 54 κράτη, τα περισσότερα μακριά από την Ευρώπη εκτός από το Μαυροβούνιο και την Τυνησία.

Για όλα τα υπόλοιπα κράτη, οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες δεν θα χρειάζεται πια να κάνουν το τεστ πριν την αναχώρηση τους. Εξακολουθούν να είναι απαραίτητα η συμπλήρωση του εγγράφου PLF ( Passenger Locator Form), το πιστοποιητικό εμβολιασμού καθώς και ένα ακόμη τεστ που θα κάνουν τη δεύτερη μέρα της άφιξης τους.

Αλλά και το τεστ από τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει πολύ πιο φθηνό και να αγοράζεται ακόμη και από τα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος του μπορεί να πέσει ακόμη και στις 5 στερλίνες (περίπου 6 ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι οι νέες προϋποθέσεις για τα ταξίδια προς τη Βρετανία ισχύουν μόνο για τους πλήρως εμβολιασμένους. Οι υπόλοιποι θα εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο δαπανηρά τεστ κορωνοϊού.

Διαβάστε επίσης

ΕΠΑΛ Ευόσμου: Πέταξαν πέτρες και κροτίδες σε δημοσιογράφους – Σήκωσαν πανό «Ελλάς ή τέφρα» (photos/video)

Επεισόδια στη Νέα Σμύρνη: Αποφυλακίζεται ο «Ινδιάνος» μετά από 7 μήνες

Επίθεση με βιτριόλι: «Νομίζω ότι καμάρωνε η κατηγορούμενη» – «Βλέπει την Ιωάννα και ευχαριστιέται» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 16:04