search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:04
MENU CLOSE

Καύσιμα – μπουρλότο για τα νοικοκυριά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2197
30-9-2021
03.10.2021 07:00
petrelaio_thermansis-new

Οι ανατιμήσεις του αργού πετρελαίου φέρνουν μεγάλες αυξήσεις φέτος, που αναμένεται να ξεκινούν από 30% στα μεγάλα αστικά κέντρα και να ξεπερνούν το 50% στις νησιωτικές περιοχές. Το brent διαμορφωνόταν 1,5% υψηλότερα, στα 79,23 δολάρια το βαρέλι, έχοντας σημειώσει άνοδο για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό σημείωνε άνοδο 1,5%, στα 75,09 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.


Στις 15 Οκτωβρίου ανοίγει επισήμως η περίοδος διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης και με τα έως τώρα δεδομένα όσοι δεν έχουν από πέρυσι γεμάτες τις δεξαμενές τους θα κληθούν να προμηθευτούν πετρέλαιο με τιμή πάνω από 1,10 ευρώ το λίτρο.
Σημειώνεται ότι η περσινή περίοδος άνοιξε με τιμή εκκίνησης 0,80 ευρώ το λίτρο και με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου στα 42 δολάρια. Φέτος, στα τέλη Αυγούστου, η μέση τιμή βρισκόταν στα 0,96 ευρώ το λίτρο, με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου να έχει αγγίξει τα 67 δολάρια.


Από τα παραπάνω, εύκολα συμπεραίνει κάποιος ότι η επιβάρυνση των νοικοκυριών από τις τρέχουσες τιμές είναι πλέον σίγουρη και αθροίζεται με το πλήθος ανατιμήσεων σε μια σειρά από βασικά προϊόντα και στο ρεύμα.
Η αύξηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο επίδομα θέρμανσης φαίνεται να μην επαρκεί για να καλύψει την ενεργειακή κρίση χιλιάδων νοικοκυριών.


Το επίδομα αυξάνεται κατά 20%, ανεβαίνει δηλαδή στα 96 ευρώ, από 80 ευρώ που ήταν πέρυσι, ενώ το μεγαλύτερο ποσό που μπορεί θεωρητικά να πάρει ένα νοικοκυριό αυξάνεται στα 780 ευρώ, από τα 650 ευρώ. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν ίδια, ενώ το επίδομα διαμορφώνεται με βάση συντελεστές ανά περιοχή που εφαρμόζονται στο ποσό βάσης των 264 ευρώ (από 220 ευρώ πέρυσι). Η επιδότηση καλύπτει καυσόξυλα, πέλετ και φυσικό αέριο.


Τα δεδομένα, όμως, έχουν αλλάξει και ως προς το φυσικό αέριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του έχει διπλασιαστεί στην Ελλάδα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η διεθνής τιμή του αυτή τη στιγμή είναι αυξημένη κατά 130% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι προβλέψεις διεθνών αναλυτών είναι ότι θα υποχωρήσει σταδιακά σε χαμηλότερα επίπεδα, που θα είναι όμως διπλάσια από αυτά του περσινού φθινοπώρου.

Όλα πιο ψηλά

Την ίδια ώρα η αύξηση της τιμής του πετρελαίου συμπαρασύρει και το καλάθι της νοικοκυράς. Η ακρίβεια και το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, ενώ όλα δείχνουν ότι έρχεται νέο κύμα. Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων δεν πέρασε ακόμη στους καταναλωτές, όμως κάτι τέτοιο θα συμβεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.


Ήδη οι πρώτες αυξήσεις σε τιμές βασικών ειδών έγιναν αντιληπτές τον Αύγουστο, μια τάση που θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, αφού οι πιέσεις στις τιμές ενέργειας και στις πρώτες ύλες συνεχίζουν να βάζουν «φωτιά» στα κοστολόγια παραγωγής βασικών αγαθών. Βέβαια κάποιοι προμηθευτές έχουν απορροφήσει προσώρας την ανοδική πορεία των πρώτων υλών, αλλά το σίγουρο είναι, όπως τονίζουν, ότι δεν θα μπορούν για πολύ να σηκώνουν αυτό το βάρος.

Ωστόσο οποιεσδήποτε αυξήσεις μπαίνουν στα προϊόντα αντιμετωπίζονται με πολύ προβληματισμό από τους λιανεμπόρους, καθώς είναι έντονος ο ανταγωνισμός μεταξύ των παικτών της αγοράς των τροφίμων.
«Το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων δεν έχει περάσει ακόμα στο ράφι» επισημαίνουν στελέχη της οργανωμένης λιανικής και της βιομηχανίας τροφίμων, δηλώνοντας παράλληλα:
«Αυτήν τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια από όλες τις πλευρές να συγκρατηθούν οι τιμές στα βασικά ταχυκίνητα προϊόντα. Όμως το μείγμα στο ράλι τιμών σε πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, ενεργειακό και μεταφορικό κόστος δεν αφήνει πολλά περιθώρια αντοχών και στο προσεχές διάστημα θα εμφανιστούν αναπόφευκτα αυξήσεις στις τελικές τιμές καταναλωτή».

Τα επιμέρους ποσοστά

Με βάση τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς της αγοράς, τα ποσοστά των ανατιμήσεων κυμαίνονται από 1,9% έως 15%, ενώ ειδικά στα κατεψυγμένα φρούτα το ποσοστό της αύξησης δύναται να αγγίξει το 40%. Ειδικότερα, αναμένεται ανατίμηση της τάξεως του 15% στα ζυμαρικά ιδιωτικής ετικέτας και σε κάποιους κωδικούς κατεψυγμένων λαχανικών, όπως π.χ. μπάμιες.


Περί το 8% είναι η μέση ανατίμηση που αναμένεται στα μαγειρικά λίπη, ενώ 4% στον ελληνικό καφέ. Η τιμή στη ζάχαρη αναμένεται να αυξηθεί κατά 5% και κατά 6,5% ακριβότερα αναμένεται να είναι τα σπορέλαια/ηλιέλαια.
Στα κατεψυγμένα φρούτα το ποσοστό αύξησης υπολογίζεται από 6% έως και 40%.


Στα τυροκομικά η μέση ανατίμηση υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί από 2,5% έως και 4%, ενώ ηπιότερο ποσοστό αύξησης τιμής, περί το 2,8%, αναμένεται να σημειωθεί στα βούτυρα και τις μαργαρίνες. Στα άλευρα η μέση ανατίμηση κυμαίνεται στο 5,3%, ενώ σε είδη ζαχαροπλαστικής, όπως η κουβερτούρα, η ανατίμηση εκτιμάται στο 1,9%.

Κάνουν ότι δε βλέπουν

Για το θέμα τοποθετήθηκε ήδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε επίκαιρη επερώτηση 56 βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως «τα στοιχεία δείχνουν ότι συνολικά οι ανατιμήσεις που παρατηρούμε είναι παροδικού χαρακτήρα».


Τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι οι οικονομικοί δείκτες, παρά την πανδημία, δείχνουν στην πραγματικότητα ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης μέσω της ενίσχυσης του εισοδήματος, της μείωσης της ανεργίας και ορισμένων άλλων δεικτών που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη, τον κίνδυνο φτώχειας και τους δείκτες ανισότητας.
Μάλιστα και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας ότι «κάθε μήνα το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται και σε αυτό οφείλεται η αύξηση της κατανάλωσης», επέμεινε στην άποψη ότι οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων θα υποχωρήσουν μετά τα Χριστούγεννα.


Ωστόσο, παρά τις αναφορές για προσωρινότητα στις αυξήσεις, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ ένα μεγάλο μέρος του μη φτωχού πληθυσμού της χώρας στερείται βασικά αγαθά και υπηρεσίες ή έχει δυσκολία ανταπόκρισης στην πληρωμή έκτακτων οικονομικών αναγκών, αδυναμία κάλυψης εξόδων για διακοπές μίας εβδομάδας τον χρόνο, αδυναμία διατροφής που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι, αδυναμία πληρωμής για ικανοποιητική θέρμανση της κατοικίας, έλλειψη βασικών αγαθών, όπως πλυντήριο ρούχων, έγχρωμη τηλεόραση, τηλέφωνο, αυτοκίνητο, αδυναμία αποπληρωμής δανείων ή αγορών με δόσεις, δυσκολίες στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών.
Και χαρακτηριστικό είναι ότι το 96,7% των φτωχών νοικοκυριών και το 40,8% των μη φτωχών δηλώνει οικονομική δυσκολία να καλύψει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους περίπου 395 ευρώ. Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ένας από τους κύριους λόγους για τη λήψη δανείου αποτελεί η κάλυψη καθημερινών εξόδων διαβίωσης (45,8%).

Ώρα εφαρμογής για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Έρχεται νομοσχέδιο – σκούπα με τις εξαγγελίες της ΔΕΘ που θα περιλαμβάνει από τον φόρο γονικών παροχών έως τον ΦΠΑ σε καφέ και γυμναστήρια, καθώς οι παροχές αυτές θα έχουν χρόνο εφαρμογής την 1η Οκτωβρίου.
Η σειρά αυτών των διατάξεων αναμένονται στη Βουλή τη Δευτέρα για να ψηφιστούν. Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει τον φόρο γονικών παροχών που θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του Οκτωβρίου και αφορά μεταξύ άλλων φορολογικές ελαφρύνσεις για δωρεές και γονικές παροχές μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού με την καθιέρωση αφορολογήτου ορίου 800.000 ευρώ, παρατάσεις ισχύος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και νέες μετατάξεις από τον κανονικό συντελεστή στον μειωμένο ή και τον υπερμειωμένο, ευνοϊκή φορολόγηση για τη συγκέντρωση κεφαλαίου αλλά και επεκτάσεις μέτρων που ισχύουν ήδη και αφορούν το πρόγραμμα Γέφυρα αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.


Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η διάταξη για την επιδότηση των λογαριασμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, η οποία θα πρέπει να διευκρινιστεί περαιτέρω, όπως επίσης και το πώς θα επιδοτηθεί η θέρμανση με φυσικό αέριο. Αναλυτικά οι διατάξεις:
Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος: Για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 (μήνες Οκτώβριο έως Δεκέμβριο) επιδοτούνται για το σύνολο του πληθυσμού οι πρώτες 300 Kwh με ποσό 30 €/Mwh, με την επιδότηση να ισχύει και για επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης. Το κόστος για το τρίμηνο ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και θα επιδοτηθεί από την ανακατανομή των εσόδων του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων, αλλά – σύμφωνα με πληροφορίες – ήδη υπάρχουν σκέψεις περαιτέρω ενίσχυσης του ποσού της επιδότησης, καθώς οι ανατιμήσεις αποδεικνύονται «φωτιά». Παράλληλα η κυβέρνηση περιμένει τις αποφάσεις της Κομισιόν στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής προσπάθειας περιορισμού των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο.


Κατάργηση του φόρου γονικών παροχών-δωρεών: Για συγγενείς πρώτου βαθμού, με αξία κινητής ή ακίνητης περιουσίας έως 800.000 ευρώ. Οι διατάξεις θα προβλέπουν πως από την 1η Οκτωβρίου το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές ανά γονέα ή δωρεές προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας, όπως αυτή ορίζεται στη φορολογία κεφαλαίου, θα φτάνει το ποσό των 800.000 ευρώ. Από αυτό το ύψος και πάνω θα επιβάλλεται συντελεστής 10%.
Η πρώτη κατηγορία αφορά τους συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς, ενώ το όριο των 800.000 ευρώ αφορά τόσο ακίνητη περιουσία όσο και κινητή (μετοχές, ομόλογα, επιχειρήσεις, μετρητά).


Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης: Αύξηση του κονδυλίου κατά 20%, στα 100 εκατ. ευρώ, με τους δικαιούχους και τα κριτήρια να παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι, αυξάνοντας έτσι το τελικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως του καυσίμου που χρησιμοποιούν για θέρμανση.
ΦΠΑ: Επεκτείνονται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022. Παράλληλα από την 1η Οκτωβρίου μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από το 24% σε 13% έως τον Ιούνιο του 2022 και μόνιμα μειώνεται στο 6% (από 13%) ο συντελεστής ΦΠΑ για τις ζωοτροφές.


Επιστρεπτέες προκαταβολές: Σε όλους τους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής σε συνάρτηση με τον τζίρο επέρχεται «κούρεμα» που φτάνει έως και το 75%, καθώς μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης.
Γέφυρα και Συν-Εργασία: Επεκτείνεται το πρόγραμμα Συν-Εργασία έως το τέλος του 2021 με δημοσιονομικό κόστος 50 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων νοικοκυριών που επλήγησαν από την πανδημία Γέφυρα για τρεις μήνες με κάλυψη 40% επί των δόσεων δανείων με κόστος 45 εκατ. ευρώ για το 2021.
Επιδότηση θέσεων εργασίας: Επέκταση του προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας για επιπλέον 50.000 θέσεις.


Πολιτισμός: Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο του 2021 με δημοσιονομικό κόστος 16 εκατ. ευρώ.
Φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου: Μείωση 50% του φόρου στη συγκέντρωση κεφαλαίου από την 1η Οκτωβρίου, ενώ ενεργοποιούνται και κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Συνδρομητική τηλεόραση: Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022 με τους καταναλωτές να γλιτώνουν 4,5 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους και επιπλέον 9 εκατ. ευρώ το 2022.

Διαβάστε επίσης:

«Κομπίνες» με τις αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους: 500 ΑΦΜ έκαναν αίτηση για ζημιές σε… 6 κτίρια

Δημογραφικό: «Καμπανάκι» από ΕΛΣΤΑΤ, οι θάνατοι παραμένουν περισσότεροι από τις γεννήσεις

Λιονέλ Μέσι: Κινηματογραφική διάρρηξη στο ξενοδοχείο όπου μένει – Πήραν χιλιάδες ευρώ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:00