search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 01:50
MENU CLOSE

Νόμπελ Φυσικής 2021: Αυτοί είναι οι τρεις επιστήμονες που μοιράστηκαν το βραβείο

05.10.2021 13:59
nobel svsto new

Τα επιστημονικά επιτεύγματά τους είναι θαυμαστά. Προκαλούν εντυπωσιασμό.

Οι επιστήμονες Σιουκούρο Μανάμπε, Κλάους Χάσελμαν και Τζόρτζιο Παρίζι κέρδισαν το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2021 για τις «άκρως σημαντικές συνεισφορές τους στην κατανόηση περίπλοκων φυσικών συστημάτων», όπως ανέφεραν οι διοργανωτές σήμερα Τρίτη.

Ειδικότερα το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2021 απονεμήθηκε σε δύο ειδικούς της μοντελοποίησης στη Φυσική για την κλιματική αλλαγή, στον Αμερικανοϊάπωνα Σιουκούρου Μανάμπε και στον Γερμανό Κλάους Χάσελμαν, καθώς και τον Ιταλό θεωρητικό Τζόρτζιο Παρίζι.

Το μισό βραβείο απονέμεται στον Μανάμπε, 90 ετών, και τον Χάσελμαν, 89 ετών, για την «μοντελοποίηση στη Φυσική του κλίματος στη Γη, την ποσοτική μεταβλητότητα και την αξιόπιστη πρόβλεψη της παγκόσμιας υπερθέρμανσης», σύμφωνα με τη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, βραβεύεται επίσης ο Παρίζι, 73 ετών, «για την ανακάλυψη της αλληλεπίδρασης της αταξίας και των διακυμάνσεων στα φυσικά συστήματα από ατομικές σε πλανητικές κλίμακες»

Το διάσημο έπαθλο αξίζει 10 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (δηλαδή 1,15 εκατομμύρια δολάρια) και απονέμεται από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

«Τα περίπλοκα συστήματα χαρακτηρίζονται από τυχαιότητα και αταξία και είναι δύσκολο να τα κατανοήσει κανείς», ανέφερε η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών σε ανακοίνωσή της. «Το φετινό βραβείο αναγνωρίζει νέες μεθόδους για την περιγραφή τους και για την πρόβλεψη της συμπεριφοράς τους μακροπρόθεσμα».

Το Νόμπελ Φυσικής είναι το δεύτερο βραβείο που απονεμήθηκε αυτή την εβδομάδα, αφότου οι Αμερικανοί Ντέιβιντ Τζούλιους και Άρντεμ Παταπούτιαν κέρδισαν τη Δευτέρα το βραβείο στον τομέα της Ιατρικής, για την ανακάλυψη υποδοχέων στο δέρμα που αισθάνονται τη θερμοκρασία και το άγγιγμα.

Διαβάστε επίσης

Έσπρωξε γυναίκα στις γραμμές μπροστά από συρμό του μετρό – Ανατριχιαστικό βίντεο

«Βόμβα» από Bild: Έστειλε ο Ερντογάν εκτελεστή στη Γερμανία;

Βρετανία: Πανικός για μια γαλοπούλα – Άδειασαν τα ράφια- Φοβούνται ελλείψεις στην αγορά τα Χριστούγεννα (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:05