search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 23:36
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Τελικά, πόσο μας προστατεύει η απόσταση των δύο μέτρων;

06.10.2021 20:06
covid

Τι συμβαίνει όταν βήχουμε με ή χωρίς μάσκα; Σε τι απόσταση φτάνουν τα σωματίδια που εκπέμπουμε και σε πόση ώρα; Σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει η νέα μελέτη στην οποία εξετάστηκε το μέτρο της «κοινωνικής αποστασιοποίησης» όπως είθισται να αποκαλείται. Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Η παραμονή στα δύο μέτρα μακριά από άλλα άτομα συνιστάται ως ένα από τα κύρια μέτρα προστασίας από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Πόσο αποτελεσματική είναι όμως στ’ αλήθεια αυτή η απόσταση;

Οι ερευνητές εξέτασαν την ροή υγρών και αερίων σε εσωτερικούς χώρους, σε άνδρες και γυναίκες διαφόρων ηλικιακών ομάδων, και σε όρθια και καθιστή θέση. Στόχος ήταν να καταγράψουν την δυναμική του βήχα.

Ο βήχας αποτελεί μία από τις κύριες πηγές αερογενούς μετάδοσης του ιού από τους ασθενείς. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συνιστάται η απόσταση των δύο μέτρων.

Όπως διαπίστωσαν, η απόσταση των 2 μέτρων από μόνη της δεν είναι αρκετή για να μην μας μολύνει ο κορωνοϊός σε εσωτερικούς χώρους. Αν, όμως, την συνδυάζουμε με χρήση μάσκας, μπορεί να μειωθεί κατά σχεδόν 67% η έκταση διασποράς των αιωρούμενων σταγονιδίων.

«Τα μέτρα ασφαλείας και ο καλός αερισμός των χώρων έχουν ζωτική σημασία για την προστασία από την COVID-19», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Saad Akhtar, από τη Σχολή Μηχανικών Ορυχείων & Υλικών του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, στο Μόντρεαλ. «Πόσο μάλλον σε μια εποχή όπου επικρατεί το ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός».

Τα ευρήματα

Η μελέτη έδειξε πως όταν βήχουμε χωρίς μάσκα εκπέμπουμε σταγονίδια που φθάνουν σε απόσταση έως 5 μέτρα. Η ακριβής απόσταση εξαρτάται από τον αερισμό και τον κλιματισμό του χώρου όπου βρισκόμαστε. Προφανώς ρόλο παίζει και το αν φοράμε μάσκα.

Στη μελέτη εξετάστηκε η χρήση υφασμάτινης μάσκας. Δίχως αυτήν, περισσότερο από το 70% των σωματιδίων ξεπερνούσαν τα 2 μέτρα μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Με αυτήν, όμως, λιγότερο από το 1% των σωματιδίων έφθαναν στα 2 μέτρα. Επιπλέον, η υφασμάτινη μάσκα μείωνε κατά τα δύο τρίτα την έκταση διασποράς των σταγονιδίων.

Οι διαφορές αυτές είναι πολύ σημαντικές, ιδίως τώρα που αρχίζει σιγά-σιγά το κρύο,  τονίζουν οι ερευνητές. Όντως, η παραμονή σε κλειστούς χώρους αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο μετάδοσης της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η στάση του σώματος επίσης επηρεάζει σημαντικά την διασπορά των σωματιδίων του βήχα. Ειδικότερα, όταν είμαστε όρθιοι η διασπορά είναι μεγαλύτερη απ’ όση όταν καθόμαστε. Αντιθέτως,  το φύλο και η ηλικία είχαν οριακή επίπτωση.

«Η μελέτη αυτή αυξάνει τις γνώσεις μας για την διασπορά λοιμογόνων σωματιδίων από μία πηγή στον γύρω χώρο. Μπορεί επίσης να βοηθήσουν όσους χαράσσουν πολιτικές να λάβουν καλύτερες αποφάσεις για τις οδηγίες προστασίας από τον κορωνοϊό», τόνισε ο Dr. Akhtar.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Building and Environment.

Πηγή: iatropedia.gr

Διαβάστε επίσης;

Κορωνοϊός: Στα 2.331 τα νέα κρούσματα – 347 διασωληνωμένοι και 21 θάνατοι

Βιταμίνη Ε: Πλούσια τα οφέλη της για την υγεία – Σε ποιες τροφές υπάρχει

Ντομάτα: «Θαυματουργή» για την υγεία – Από τι μας προστατεύει

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 23:35