search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 02:51
MENU CLOSE

Νίκος Παλαιοκώστας: Ο «Φαντομάς» που θα εκτίσει την ποινή του από το σπίτι του – Έχει καταδικαστεί σε 197 χρόνια και 376 μήνες

06.10.2021 17:58
palaiokostas-new

Τις επόμενες ώρες θα περάσει την πύλη εξόδου των φυλακών του Αγίου Στεφάνου Πατρών, ο βαρυποινίτης Νίκος Παλαιοκώστας, μεγαλύτερος αδελφός του επί σειρά ετών καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα, η αίτηση του οποίου για αποφυλάκιση έγινε δεκτή από το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο.

Ο 61χρονος βγαίνει σήμερα από τις φυλακές, μετά από βούλευμα του αρμόδιου Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, το οποίο έκανε δεκτή αίτηση αποφυλάκισης που κατέθεσε ο κρατούμενος τον περασμένο Αύγουστο, επικαλούμενος σοβαρούς λόγους υγείας που αντιμετωπίζει.

Το δικαστικό Συμβούλιο αποδέχθηκε την αίτηση του Νίκου Παλαιοκώστα και ορίζει ότι ο βαρυποινίτης θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στο πατρικό σπίτι του στα Τρίκαλα, από όπου θα έχει δικαίωμα να εξέρχεται δύο φορές την εβδομάδα.

Ο μέχρι σήμερα κρατούμενος, αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων υγείας, μεταξύ των οποίων και νεφρικής ανεπάρκειας που καθιστά αναγκαία την συχνότατη μεταγωγή του σε νοσοκομείο για αιμοκάθαρση.

Σχεδόν 16 χρόνια ο Νίκος Παλαιοκώστας κρατείται στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου, όπου σύμφωνα με την αίτηση του, έχει επιδείξει καλή διαγωγή.

Ο Νίκος Παλαιοκώστας είχε εμπλακεί σε σειρά ληστειών με την αποκαλούμενη «συμμορία των πέντε» στην οποία μετείχε και ο αδελφός του. Στην ομάδα αποδίδονται περίπου 16 ληστείες τραπεζών σε όλη την χώρα, την περίοδο 1990-1995. Στις 15 Δεκεμβρίου 1995 τα δύο αδέλφια, με ένα ακόμη μέλος της ομάδας, απήγαγαν γνωστό βιομήχανο της Βόρειας Ελλάδας, τον οποίο, αφού πήραν λύτρα δεκάδες εκατομμύρια δραχμές, άφησαν ελεύθερο λίγες ημέρες μετά.

Ο Νίκος Παλαιοκώστας συνελήφθη ως καταζητούμενος δραπέτης το 2006 στον Παρνασσό, μετά από μπλόκο της Αστυνομίας.

Ο Φαντομάς

Ο Νίκος Παλαιοκώστας γεννήθηκε το 1960 στο χωριό Μοσχόφυτο των Τρικάλων. Είναι ένα από τα πέντε παιδιά του Λεωνίδα και της Γεωργίας Παλαιοκώστα. Το 1979 αποφασίζει να γίνει ναυτικός και μπαρκάρει στα καράβια. Πολύ γρήγορα, όμως, θα εγκαταλείψει τη θάλασσα και θα επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου θα αρχίσει να επιδίδεται σε μικροκλοπές και διαρρήξεις μαζί με τον μικρότερο αδερφό του, Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε ξεκινήσει νωρίτερα την εγκληματική σταδιοδρομία του.

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας

Σύντομα αποκτά το ψευδώνυμο «Φαντομάς» επειδή καταφέρνει πάντα να ξεγλιστράει από την αστυνομία, ενώ κάποιοι του δίνουν και το παρατσούκλι ο «Ρομπέν των Δασών» επειδή σε αρκετές περιπτώσεις ο αστικός μύθος αναφέρει ότι πολλά από τα κλοπιμαία του τα μοίραζε σε φτωχούς χωρικούς.


Το 1988 ο Νίκος Παλαιοκώστας βρίσκεται φυλακισμένος στις φυλακές των Τρικάλων αλλά με τη βοήθεια του αδερφού του Βασίλη, θα δραπετεύσει στις 18 Δεκεμβρίου αυτού του έτους. Ωστόσο, στις 3 Φεβρουαρίου του 1990 ο Νίκος συλλαμβάνεται και πάλι για κλοπές ενώ τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου συλλαμβάνεται και ο Βασίλης για κλοπή αυτοκινήτου ενώ πρoετοίμαζε σχέδιο για να βοηθήσει τον αδερφό του να δραπετεύσει και πάλι.

Η γνωριμία του Παλαιοκώστα με τον Κώστα Σαμαρά (γνωστό με τα παρατσούκλια Καλλιτέχνης ή Πεταλούδας) την δεκαετία του 1980 υπήρξε καθοριστικής σημασίας αφού οι τρεις τους ξεκίνησαν να διαπράττουν ληστείες τραπεζών σε διάφορες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Η πιο γνωστή ληστεία από αυτές έγινε τον Ιούνιο του 1992, όπου λήστεψαν το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμπάκα Τρικάλων αρπάζοντας 125.000.000 δραχμές, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη σε λεία, ληστεία τράπεζας στην Ελλάδα.

Την Παρασκευή της 15ης Δεκεμβρίου 1995, η ομάδα Παλαιοκώστα ή Σαμαρά πραγματοποίησε την πρώτη απαγωγή στην Ελλάδα, απαγάγοντας μέσα από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη τον βιομήχανο Αλέξανδρο Χαΐτογλου. Η ομάδα Παλαιοκώστα ζήτησε τότε λύτρα ύψους 260.000.000 δρχ. για να αφήσουν ελεύθερο τον βιομήχανο. Η οικογένεια Χαΐτογλου κατέβαλε τα λύτρα στους απαγωγείς, με τις διωκτικές αρχές να εξαπολύουν για την εποχή ένα μεγάλο ανθρωποκυνηγητό, στην προσπάθεια τους να εντοπίσουν και να συλλάβουν την ομάδα Παλαιοκώστα.

Μόνο μετά από 3 χρόνια ερευνών και καταδιώξεων, το 1999 κατάφεραν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα καθώς μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα στο 90ο χλμ. της εθνικής οδού Λαμίας – Λειβαδιάς, οι αρχές συνέλαβαν τον Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος και στην συνέχεια καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση για την απαγωγή Χαΐτογλου.

ÌÅÃÁÑÁ -ÁËÅÐÏ×ÙÑÉ ÅÑÅÕÍÅÓ ÓÔÇ ÌÅÆÏÍÅÔÁ ÐÏÕ ÅÉ×Å ÅÍÏÉÊÉÁÓÅÉ Ï ÂÁÓÉËÇÓ ÐÁËÁÉÏÊÙÓÔÁÓ (EUROKINISSI/ ÂÁÓÉËÇÓ ÐÁÐÁÄÏÐÏÕËÏÓ)

Ο Νίκος Παλαιοκώστας φέρεται σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές να είναι ο οργανωτής της πρώτης απόδρασης με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού του αδερφού του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλκέτ Ριζάι που έγιναν τον Ιούνιο του 2006.

Ο καταζητούμενος επί τουλάχιστον 16 ολόκληρα χρόνια, Νίκος Παλαιοκώστας τελικά θα συλληφθεί την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου του 2006, έξω από το χωριό Λιβάδι στον Παρνασσό, πέφτοντας σε ένα μπλόκο που είχε στήσει η αστυνομία της Λιβαδειάς. Ο Παλαιοκώστας προσπάθησε να αποφύγει το μπλόκο, αναπτύσοντας μεγάλη ταχύτητα με το αυτοκίνητο που οδηγούσε, αλλά εξετράπη της πορείας του και βγήκε εκτός δρόμου. Μέσα στο αυτοκίνητο εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς ένα αυτόματο όπλο καθώς και σφαίρες. Συνολικά έχει καταδικαστεί σε 197 χρόνια κάθειρξης και 376 μήνες.

Διαβάστε επίσης:

«Τρομάζει» τις αγορές το φυσικό αέριο: Σε νέα επίπεδα ρεκόρ η τιμή με άλμα 18%

Παραγγελία Πλιώτα: Ερευνήστε εγκληματική οργάνωση στις επιθέσεις σε Σταυρούπολη-Νέο Ηράκλειο

Κορωνοϊός: Πέθανε 20χρονος στη Θεσσαλονίκη που δεν είχε εμβολιαστεί

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 01:44