search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 14:21
MENU CLOSE

«Μετωπική» Μητσοτάκη – Τσίπρα με φρεγάτες και… γραβάτες

07.10.2021 14:37
VOULITSIPRASMITOTAKIS

Τα ξίφη τους στη Βουλή με αφορμή την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας διασταύρωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για την απόφαση να μην ψηφίσει τη συμφωνία λέγοντας μεταξύ άλλων: «Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες».

«Ως εκ τούτου κάθε όχι που θα ακουστεί σήμερα στη Βουλή θα είναι ένα όχι στη βούληση των πολιτών και των ενόπλων δυνάμεων που είπαν ένα περήφανο ναι στη συμφωνία» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «απευθύνομαι σε εσάς κ. Τσίπρα και στους βουλευτές σας γιατί έχω πληροφορηθεί την αρνητική σας στάση και σας καλώ να την αναθεωρήσετε. Το παρών σημαίνει απών από τις ανάγκες της χώρας. Η αρχική σας τοποθέτηση κ. Κατρούγκαλε ήταν θετική. Αλήθεια τι μεσολάβησε και έρχεστε σήμερα στη Βουλή ως εθνική εξαίρεση» ρώτησε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και τον τομεάρχη εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ. «Γνωρίζετε ότι ο όρος επικράτεια περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και την θάλασσα και τον αέρα και η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας που καλύπτουν πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Η συμφωνία περιλαμβάνει δέσμευση για συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης ανεξαρτήτως του τόπου. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει αποφανθεί πως επίθεση δεν σημαίνει μόνον εισβολή αλλά και οποιοδήποτε επεισόδιο. Εξ ου και σε καμία συμφωνία δεν αναφέρεται η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Ποτέ άλλοτε μία τόσο ισχυρή δύναμη δεν βρέθηκε εγγυήτρια της εδαφικής μας ακεραιότητας επί του πεδίου και εάν χρειαστεί και εν όπλοις. Το παρελθόν σας σας εκδικείται. Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες, Κρίμα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Ψωνίζει φρεγάτες σαν να είναι γραβάτες

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε όταν ανέβηκε στο βήμα: «Από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κληρονομήσατε μια διαπραγμάτευση για αγορά φρεγατών από τη Γαλλία και για στρατηγική εταιρική σχέση, που είχε στόχο την αξιοποίηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στην κατασκευή των φρεγατών. Έγνοια μας ήταν να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς όμως να ξαναβάλουμε τη χώρα σε οικονομικές περιπέτειες. Γι’ αυτό άλλωστε συζητούσαμε την πιθανότητα χρηματοδότησης αγοράς φρεγατών από την επιστροφή των διακρατούμενων ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επικύρωση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας.

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός χαμογέλασε, για να του πει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ο κ. Μητσοτάκης γελάει τώρα που τα ακούει, γατί νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι περιουσία της οικογένειάς του, και πάει και ψωνίζει φρεγάτες και Rafale σαν να πάει να ψωνίσει γραβάτες σε ένα πολυκατάστημα. Όταν θα βρεθούμε ξανά στη δύσκολη θέση εξαιτίας των δικών σας επιλογών δεν θα είστε εδώ κύριε Μητσοτάκη, θα είστε σε άλλη θέση. Φουσκώνεται τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας με πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ και μάλιστα χωρίς σχεδιασμό, χωρίς εισηγήσεις των επιτελείων και χωρίς καμία εγγύηση συνδρομής της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας σε κανένα από τα εξοπλιστικά προγράμματα…».

Διαβάστε επίσης:

ΚΙΝΑΛ: Οι υπογραφές που έχει ήδη συγκεντρώσει ο Λοβέρδος για την υποψηφιότητά του

Ποιος ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη σύγκρουση Δένδια – Μπογδάνου

Στήριξη Λατινοπούλου σε Μπογδάνο: «Οι αντικομμουνιστικές απόψεις πρέπει να λέγονται χωρίς συνέπειες»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 14:21