search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 22:08
MENU CLOSE

Τσίπρας για αμυντική συμφωνία: Χωρίς διορθώσεις δεν την στηρίζουμε – Ο Μητσοτάκης μας γυρίζει στην εποχή του Άκη και του Γιάννου

04.10.2021 19:59
tsipras_new_1

Τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στηρίξει την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, στης Βουλή.

Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να υπάρξουν «διορθώσεις» είτε με δημόσιες δηλώσεις, είτε με μια ρηματική διακοίνωση εκ μέρους της γαλλικής κυβέρνησης, ώστε η συμφωνία αμυντικής συνδρομής να καλύπτει στήριξη από τη Γαλλία και στην περίπτωση παραβίασης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Επίσης ζήτησε η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δε θα θέσει σε κίνδυνο ούτε τη ζωή Ελλήνων στρατιωτών στέλνοντάς τους σε εμπόλεμες ζώνες μακριά από την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά ούτε θα εκθέσει τη χώρα στο κίνδυνο ασύμμετρων απειλών από φονταμενταλιστικές δυνάμεις. Χωρίς αυτά, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να στηρίξει μια τέτοια συμφωνία.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση με τις επιλογές της στους εξοπλισμούς επιστρέφει την χώρα στην εποχή που μας οδήγησε στην χρεοκοπία, στην εποχή «του Άκη και του Γιάννου» όπως είπε, και στη λογική της αλόγιστης κούρσας εξοπλισμών.

Την ίδια ώρα, σημείωσε πως οι κυβερνητικές επιλογές σηματοδοτούν μια ριζική αλλαγή στις πάγιες θέσεις της εξωτερικής πολιτικής και απομάκρυνση από τον πάγιο στόχο η Ελλάδα να είναι πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Τα παραπάνω τα ενέταξε στο γενικότερο πλαίσιο κριτικής προς την κυβέρνηση, από τον χειρισμό της πανδημίας μέχρι τα σκάνδαλα των απευθείας αναθέσεων, εν ολίγοις ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αυτή ακολουθεί το μοτίβο της αδιαφάνειας και στα θέματα της Εθνικής Άμυνας και της Εξωτερικής Πολιτικής.

Τα πάνε «άριστα» είπε χαρακτηριστικά «στο να κάνουν υπόγειες συμφωνίες, να μοιράζουν δημόσιο χρήμα να ξεπουλάνε δημόσια περιουσία, να υπηρετούν συμφέροντα». Και συμπλήρωσε παραπέμποντας σε αναφορά της Φώφης Γεννηματά: «Δεν είναι υπερβολή αυτό που ακούστηκε από τα χείλη άλλων αρχηγών, ότι αυτό που μας κυβερνά δεν είναι κυβερνητικό σχήμα αλλά Μαξίμου ΑΕ. Δεν το είπα εγώ αλλά το προσυπογράφω».

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, θα ήταν «ανόητο να περιμέναμε ότι η κυβέρνηση θα εξαιρούσε από τις πάγιες πρακτικές της και τον τομέα της άμυνας. Μια κυβέρνηση που έχει πάρει διαζύγιο οριστικό με την έννοια του δημόσιου συμφέροντος, της διαφάνειας της αξιοκρατίας, με βαρύ ιστορικό πεπραγμένων στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος αυτά τα δύο χρόνια, εκεί που για δεκαετίες υπήρχαν οι κότες γεννούσαν τα χρυσά αυγά.

Πώς θα ήταν δυνατό να εμπιστευτεί κανείς μια τέτοια κυβέρνηση με κλειστά μάτια, να υπογράφει σε λευκό χαρτί;» αναρωτήθηκε.

Μπαίνοντας πιο συγκεκριμένα στα θέματα της Συμφωνίας ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναδρομή στην περίοδο μετά τις εκλογές αποκαλύπτοντας πως ο πρωθυπουργός ακύρωσε την συμφωνία που είχε διαπραγματευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος το κόστος.

«Ο κ. Μητσοτάκης κληρονόμησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια διαπραγμάτευση με την γαλλική κυβέρνηση, που βασίστηκε στις εισηγήσεις των αρμόδιων στρατιωτικών επιτελείων, και στην προοπτική σύναψης μια επωφελούς αμυντικής συμφωνίας, και ταυτόχρονα πέραν της αμυντικής συνεργασίας και μιας διαπραγμάτευσης που είχε ως αντικείμενο την αγορά φρεγατών, που οι εισηγήσεις του γενικού επιτελείου του Ναυτικού μας είχε προτείνει ως αναγκαίες».

«Αντί να προχωρήσει από εκεί που είχαμε σταματήσει», κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «να προχωρήσει τη συμφωνία, αν όχι το 2019, το καλοκαίρι του 2020 και να εξασφαλίσει την διπλωματική και αμυντική στήριξη που χρειαζόταν τότε η χώρα από τη Γαλλία, απέναντι στην πιο επιθετική Τουρκία της τελευταίας 25ετίας, ακύρωσε την τελευταία στιγμή αυτή την Συμφωνία. Κι όταν ο πρωθυπουργός συνάντησε κατ’ ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς μας είπε ότι ‘’η χώρα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει φρεγάτες, για αυτό δεν προχωράω’’. Κι ως αντιστάθμισμα προς την Γαλλία, τη στάση της οποίας χρειαζόμαστε θετική στο Συμβούλιο Κορυφής, μας ζήτησε να κατανοήσουμε και να στηρίξουμε μια αγορά που δεν είχαν προκρίνει τα γενικά επιτελεία, την αγορά πολεμικών αεροσκαφών αντί για την αγορά πολεμικών πλοίων, την αγορά των Rafale, μια αγορά 18 αεροσκαφών ύψους σχεδόν 2,5 δις ευρώ».

Ακολούθησαν τότε, συνέχισε, «4 μήνες με το τουρκικό ερευνητικό να παρουσιάζει συστηματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα φτάνοντας κοντά στα 6 ν.μ. απ’ το Καστελόριζο και στα 8,30 ν.μ απ’ τη Ρόδο, με την Ελλάδα χωρίς καμία στήριξη όχι στο πεδίο αλλά ούτε στα ευρωπαϊκά συμβούλια, χωρίς να μπορεί να εξασφαλίσει έστω και τις ελάχιστες κυρώσεις έναντι της Τουρκίας».

Σημερα τι άλλαξε διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, και έρχεται ο πρωθυπουργός και «μας προτείνει να στηρίξουμε μια νέα αμυντική συμφωνία που ξαφνικά έγινε εφικτή που συνοδεύεται όχι μόνο από την αγορά φρεγατών αλλά και κορβετών, ύψους 5 δισ.».

Προβληματικές στρατηγικές επιλογές

Επισήμανε πως βαθύτερο πρόβλημα από την συμφωνία καθεαυτή, είναι στις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης στην εθνική άμυνα και την εξωτερική πολιτική γιατί «εδώ έχουμε να κάνουμε με ριζική μετατόπιση σε ό,τι έχει να κάνει με πάγιες θέσεις της εξωτερικής πολιτικής και με μια απομάκρυνση από τον εθνικό στόχο η χώρα να αποτελεί πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Ως προς τα οικονομικά των εξοπλισμών υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσεχε και το τελευταίο ευρώ με έγνοια παράλληλα για την λελογισμένη ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δύναμης, ενώ ο Μητσοτάκης «μας γυρίζει στην εποχή της αλόγιστης κούρσας εξοπλισμών»: και φρεγάτες και κορβέτες και ραφάλ και την αστρονομική επένδυση στο κέντρο εκπαίδευσης Καλαμάτας, όλα αυτά εκτοξεύουν το λογαριασμό σε περισσότερα από 10 δισ. ευρώ, και μάλιστα χωρίς να συνυπολογίζεται η ένταξη της χώρας που διατυμπανίζουν στο πρόγραμμα των F-35, που αν πραγματοποιηθεί θα είναι επιπλέον 2,5 δισ.

Το κρίσιμο λοιπόν ερώτημα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας είναι αν «δημοσιονομικά το αντέχουμε αυτό». Και παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία λέγοντας πως οι δαπάνες για την άμυνα αυξήθηκαν μεταξύ 2020 – 2021 κατά 41% του ΑΕΠ, ενώ οι δαπάνες για την Υγεία μειώθηκαν κατά 12,5%

Παράλληλα τόνισε ότι «ενώ γύρω σφυρίζουν δισεκατομμύρια», η ελληνική αμυντική βιομηχανία που βρίσκεται σε τροχιά διάλυσης δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ.

Μιλώντας στη συνέχεια για τα ζητήματα της στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική είπε πως σε αντίθεση με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που εφάρμοζε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Μητσοτάκης υλοποιεί μια υπερκινητική μεν αλλά παθητική εξωτερική πολιτική. Του καταλόγισε ότι με τη στρατηγική αυτή, από πυλώνα ασφάλειας, καθιστά τη χώρα δυτικό προκεχωρημένο φυλάκιο. Σε σχέση με την ανανέωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις τον κατηγόρησε ότι πρόκειται να αποδεχτεί μια επ’ αόριστο συμφωνία όπου η χώρα θα ανανεώνει για πάντα την παραμονή αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα, κάτι που καμία άλλη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης δεν έκανε.

Σε σχέση με την Τουρκία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «δεν προωθεί μια στρατηγική λύσης σε σχέση με τη διαφορά μας για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ», δεν αξιοποίησε τις διεθνείς πιέσεις μετά την εκλογή Μπάιντεν και άφησε έναν προσχηματικό διάλογο να προχωρά «χωρίς να αναγνωρίζει ότι αυτό συμφέρει μόνο την τουρκική πλευρά, τον κ. Ερντογάν και του αφήνει τα περιθώρια να αυξομειώνει την ένταση όπως τον συμφέρει».

«Να αντιταχθούμε, να μη γίνουμε συνενόχοι»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του έκανε σαφές ότι πλέον θεωρεί και τον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας μέρος της αλυσίδας της κυβερνητικής πολιτικής και άρα η αντιμετώπιση θα είναι ενιαία.

Όπως τόνισε:

· Για τη βαθιά ανασφάλεια στην οποία έχει περιέλθει σχεδόν κάθε νοικοκυριό και κάθε μικρή και μεσαία επιχείρηση.

· Για τις βαθιά ταξικές πολιτικές επιλογές που διευρύνουν ραγδαία τις κοινωνικές ανισότητες.

· Για τη ριζική μετατόπιση από πάγιες θέσεις μας στην εξωτερική πολιτική και την επιλογή σε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών που μας γυρνάνε σε εποχές και σε πολιτικές που ευθύνονται για τη χρεοκοπία.

Και εξήγησε πως για όλους αυτούς τους λόγους καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «όχι μόνο να μη γίνουμε συνένοχοι, αλλά και να αντιταχθούμε σθεναρά στη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και στις επιζήμιες επιλογές της».

Η χώρα και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, είπε «δεν έχει πια τίποτα θετικό να περιμένει από μια κυβέρνηση που κυβερνά με αδιαφάνεια και με γνώμονα τα συμφέροντα μιας μικρής μειοψηφίας προνομιούχων. Η χώρα είναι προφανές ότι χρειάζεται μια νέα αρχή».

Διαβάστε επίσης

Προσλήψεις στο Δημόσιο: Πάνω από 15.000 θέσεις εργασίας το 2022

Φ. Γεννηματά: Μόνη επιλογή να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον της ΔΕΗ

Προκαλεί και πάλι η Τουρκία: Νέα παρενόχληση του Nautical Geo στην Κύπρο (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 22:04