search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:38
MENU CLOSE

Καστανίδης στο topontiki.gr: Οργανωτική επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ – Όχι σε κυβερνητική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ

08.10.2021 11:43
kastanidiss

Για την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, την οργανωτική επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ, το αύριο της Σοσιαλδημοκρατίας και την «προοδευτική διακυβέρνηση» μιλάει στο topontiki.gr ο υποψήφιος Πρόεδρος Χάρης Καστανίδης.

Ο κ. Καστανίδης ξεκαθαρίζει ότι διεκδικεί την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής και αργότερα «θα θέσει το θέμα της επιστροφής στο όνομα και τα σύμβολα της παράταξης». «Θα ζητήσω την οργανωτική επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ, στηριγμένη σε πρωτοβουλίες βάσης και σε ένα εντελώς νέο και καινοτόμο καταστατικό χάρτη του Κινήματος», προσθέτει.

Όσον αφορά το μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας μετά και την νίκη του Σόλτς στη Γερμανία ο κ. Καστανίδης τονίζει: «Η Σοσιαλδημοκρατία είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη από ποτέ». «Οι πολιτικές στήριξης του κράτους-πρόνοιας, μείωσης των ανισοτήτων μεταξύ πλούτου και φτώχειας, εμβάθυνσης της Δημοκρατίας είναι πολιτικές σοσιαλδημοκρατικής έμπνευσης. Η επιστροφή της σοσιαλδημοκρατίας δεν αργεί», συμπληρώνει ο υποψήφιος Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Ο Χάρης Καστανίδης θεωρεί πολύ πιθανές τις πρόωρες εκλογές και στην ερώτηση για το ενδεχόμενο προοδευτικής διακυβέρνησης απαντά: «κυβερνητική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εφικτό, γιατί ελλείπει το στοιχείο της εμπιστοσύνης μεταξύ των συνομιλητών».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Χάρη Καστανίδη

Θα διεκδικήσετε την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής ή του ΠΑΣΟΚ; Ποιοι είναι οι στόχοι σας; 

Διεκδικώ, ασφαλώς, την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Μετέπειτα θα τεθεί το θέμα του ονόματος. Στόχος μου είναι να αποτελέσει και πάλι το ΠΑΣΟΚ τον αυθεντικό εκπρόσωπο των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Θα αναδείξουμε την αξία και την υπεροχή των ιδεών της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αλληλεγγύης, της συμμετοχικής Δημοκρατίας, της εθνικής αξιοπρέπειας, σε μια εποχή που οι νεοφιλελεύθερες ιδέες ηττώνται από τα γεγονότα και τις κρίσεις. Οι νεοφιλελεύθερες ιδέες έχτισαν τον κόσμο και την Ελλάδα της δημοσιονομικής κρίσης πάνω στην κλιμάκωση της ανισότητας μεταξύ πλούτου και φτώχειας, «διόρθωσαν» τη Δημοκρατία υπέρ της αγοράς, συνέτριψαν τους ανθρώπους και τις ελπίδες τους στο όνομα του άπληστου ανταγωνισμού και της κατανάλωσης. Ήρθε η ώρα να ξαναγνωριστούμε με τους πολίτες, να καταστήσουμε σαφείς τις διαφορές ανάμεσα σε μας και τους άλλους, ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση, ανάμεσα στη μοναξιά της σιωπής και στη συλλογική δράση, ανάμεσα στον απεγνωσμένο και τον δημιουργικό άνθρωπο, ανάμεσα στην παραίτηση και στην πίστη, ανάμεσα στην ηθική της ευθύνης και στην αχρειότητα της δημοκοπίας.  Στο συνέδριο, που θα ακολουθήσει αμέσως μετά την εκλογή αρχηγού, θα θέσω το θέμα της επιστροφής στο όνομα και τα σύμβολα της παράταξης. Μαζί με αυτό, θα ζητήσω την οργανωτική επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ, στηριγμένη σε πρωτοβουλίες βάσης και σε ένα εντελώς νέο και καινοτόμο καταστατικό χάρτη του Κινήματος.

Θα είστε η «Αριστερή συνείδηση» του χώρου σε σχέση με τους συνυποψήφιούς σας; 

Δεν προσδιορίζομαι σε σχέση με τους συνυποψηφίους μου. Ο καθένας μας έχει την δική του πορεία στη δημοκρατική παράταξη. Αυτό που θέλω, είναι να διατυπώσω μια καθαρή πρόταση για το μέλλον αυτού του τόπου και των ανθρώπων του. Να βοηθήσω στη συλλογική προσπάθεια να ξαναγίνει πρωταγωνίστρια στη δημόσια ζωή η δημοκρατική παράταξη. Γιατί μια ισχυρή, ριζοσπαστική σοσιαλδημοκρατία είναι η αναγκαία συνθήκη για να συναντήσουν και πάλι η Ελλάδα και οι πολίτες της μέρες δημιουργίας και ευημερίας.

Η νίκη του Σολτς στην Γερμανία φέρνει στο προσκήνιο τις ιδέες της Σοσιαλδημοκρατίας; Είναι επίκαιρη η Σοσιαλδημοκρατία; 

Η Σοσιαλδημοκρατία είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Την τελευταία δεκαπενταετία, σοβαρά γεγονότα και ανατροπές οδηγούν τον πλανήτη και τη χώρα μας μπροστά σε νέα δεδομένα. Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008 και η τωρινή κρίση της πανδημίας διέλυσαν τους συντηρητικούς μύθους περί της δυνατότητας των αγορών να αυτορυθμίζονται, αφού η διάσωση της παγκόσμιας οικονομίας και η προστασία της δημόσιας υγείας στηρίχθηκαν στην άφθονη παροχή κρατικών πόρων και δημοσίου χρήματος. Οι νέου τύπου κεϋνσιανές πολιτικές δεν μπορούν να υποστηριχθούν από αντίθετα κατά την ιδεολογία κόμματα, τα συντηρητικά κόμματα. Οι πολιτικές στήριξης του κράτους-πρόνοιας, μείωσης των ανισοτήτων μεταξύ πλούτου και φτώχειας, εμβάθυνσης της Δημοκρατίας είναι πολιτικές σοσιαλδημοκρατικής έμπνευσης. Η επιστροφή της σοσιαλδημοκρατίας δεν αργεί.

Υπάρχει περιθώριο ανάκαμψης για το Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ; Τι θα γίνει με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, απ’ όπου και προέρχεστε; 

Το Κίνημα Αλλαγής είναι μια σύμπραξη κομμάτων και κινήσεων. Κάθε κόμμα διατηρεί προφανώς την αυτοτέλειά του σε αυτό το σχήμα. Πιθανή ενοποίηση όλων των πλευρών μπορεί να προκύψει μόνον με απόφαση κάθε αυτοτελούς δύναμης που απαρτίζει την παράταξη. Σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ, η καθαρή απάντησή μου είναι ότι αυτή όχι μόνο είναι εφικτή, αλλά και απολύτως αναγκαία. Χρειαζόμαστε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, γιατί μόνον αυτή μπορεί να εγγυηθεί και πάλι ένα δημιουργικό άλμα της χώρας προς το μέλλον. Χρειαζόμαστε ένα νέο και ισχυρό Κίνημα με σαφή ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα και σε πλήρη οργανωτική άνθηση, γιατί θα χρειαστεί να πάρουμε μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες σε σύντομο χρόνο, για να αποτρέψουμε πιθανές δυσάρεστες εξελίξεις, όταν το 2022 θα πάψει να ισχύει η ρήτρα διαφυγής από το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας.

Στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές. Το πιστεύετε;

Θεωρώ, αντιθέτως, πολύ πιθανές τις πρόωρες εκλογές, ίσως και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022. Αν περάσει η γερμανική άποψη για επιστροφή στους κανόνες του Δημοσιονομικού Συμφώνου Σταθερότητας με τη λήξη της πανδημίας, τότε ο κ. Μητσοτάκης θα έχει να διαχειρισθεί μια εξαιρετικά δύσκολη μετάβαση από το καθεστώς της δημοσιονομικής χαλαρότητας στο γνωστό καθεστώς της γερμανικής οικονομικής ορθοδοξίας. Και ως γνωστόν, στα δύσκολα η Δεξιά πάντα δραπετεύει.

Μπορεί να υπάρξει συζήτηση για προοδευτική διακυβέρνηση; Αν, ναι με ποιον; 

Η προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να αφορά ένα μόνο κόμμα και όχι αναγκαστικά συμμαχία κομμάτων. Εάν εννοείτε με την ερώτησή σας, πιθανό διάλογο και κυβερνητική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ σας απαντώ ότι αυτό δεν είναι εφικτό, γιατί ελλείπει το στοιχείο της εμπιστοσύνης μεταξύ των συνομιλητών. Υπενθυμίζω τις ακραίες επιθέσεις που καθοδήγησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της υπερδεκαετούς κρίσης χρέους.

Διαβάστε επίσης:

ΚΙΝΑΛ: «Εταιρεία δημοσκοπήσεων κάνει bulling σε όποιον λέει ότι θα ψηφίσει Φώφη»

ΚΙΝΑΛ: Οι υπογραφές που έχει ήδη συγκεντρώσει ο Λοβέρδος για την υποψηφιότητά του

Παπανδρέου: Δεν στηρίζει υποψήφιο για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:30