search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 21:46
MENU CLOSE

«Ναι» από ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ 25 και Ελληνική Λύση στην Εξεταστική Επιτροπή για τις «στημένες» δημοσκοπήσεις

11.10.2021 18:30
dhmoskophseis-new

Θετική είναι η αντίδραση ΚΚΕ ,ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ 25 και Ελληνικής Λύσης στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά «με τη διερεύνηση ζητημάτων χειραγώγησης της κοινής γνώμης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος».

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ επισημαίνει: «Το ΚΚΕ ψηφίζει την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά “με τη διερεύνηση ζητημάτων χειραγώγησης της κοινής γνώμης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος”, ζητώντας παράλληλα να γίνει διεύρυνση του περιεχομένου, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, με αφορμή διαφημιστικές καμπάνιες.

Η θέση αυτή του ΚΚΕ είναι συνεπής και με την τροπολογία που έχει καταθέσει εδώ και ενάμιση χρόνο, η οποία προέβλεπε τη δωρεάν προβολή μηνυμάτων σε όλα τα Μέσα, όταν αυτά σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, αλλά και την έρευνα για το πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, στο πλαίσιο της κρατικής διαφήμισης, μια τροπολογία που είχε απορριφθεί τόσο από την κυβέρνηση, όσο κι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τ’ άλλα κόμματα.

Το ΚΚΕ θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, παίρνοντας υπόψη του την αρνητική πείρα από αντίστοιχες επιτροπές, που εξαντλήθηκαν σε μικροκομματικούς καβγάδες και τελικά εμπόδισαν την ουσιαστική διερεύνηση των ζητημάτων» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

ΚΙΝΑΛ: «Ναι» στην σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής- Όλα στο φως»

Θετικά αντιμετωπίζει σε πρώτη φάση το ΚΙΝΑΛ την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για «στημένες» δημοσκοπήσεις.

Όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης «τα τελευταία χρόνια για λόγους διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε και ψηφίζει όλες τις προτάσεις για εξεταστικές επιτροπές. Έτσι προτιθέμεθα να κάνουμε και τώρα για λόγους αρχής. Βεβαίως και το θέμα θα συζητηθεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του γραμματέα της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου: «Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένουν διαχρονικά και αταλάντευτα υπέρ της διερεύνησης κάθε σκιάς στον δημόσιο βίο της χώρας. Είναι πάγια και ανεπιφύλακτη η θέση μας: όλα στο φως, για τους πάντες και τα πάντα, χωρίς αστερίσκους και επιλεκτικούς αποκλεισμούς.

H στάση μας, αναλυτικά στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης σύστασης της εξεταστικής επιτροπής θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας» καταλήγει ο κ. Κεγκέρογλου.

ΜέΡΑ 25: Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής

« Το ΜέΡΑ25 είναι υπέρ της εξεταστικής διερεύνησης από τη Βουλή κάθε μείζονος πολιτικού ζητήματος, όπως παλαιότερα ο Φάκελος της Κύπρου και τώρα ο Φάκελος των Μνημονίων. Σε αυτή τη βάση, το ΜέΡΑ25 συμφωνεί να ανοίξει ο Φάκελος των ελεγχόμενων Μέσων Μαζικής «Ενημέρωσης» και των χειραγωγημένων δημοσκοπήσεων, τονίζει σε ανακοίνωσή του το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ωστόσο, δεν πρέπει να τρέφει κανείς αυταπάτες, διότι το βασικό πρόβλημα της Δημοκρατίας παραμένει η ιδιοκτησία των ΜΜΕ. Όσο αυτά ελέγχονται από την παρασιτική Ολιγαρχία, κανένας έλεγχος δεν πρόκειται να τα «εκδημοκρατίσει» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25.

Ελληνική Λύση: Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί επιτέλους τη δική μας πρόταση-Όλα στο φως

«Εδώ και 18 μήνες, από την πρώτη σκανδαλώδη «λίστα» χρηματοδότησης ΜΜΕ με πρόσχημα την πανδημία, η Ελληνική Λύση είχε απαιτήσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν αυτές οι δαπάνες. Συμπεριλαμβανομένων των καταγγελιών για «δουλεμένες» δημοσκοπήσεις, που παρέπεμπαν σε «αδιαφανείς συναλλαγές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση. Και προσθέτει: «Σήμερα, επιτέλους, η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να υιοθετήσει την δική μας πρόταση και να προτείνει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Παραλείποντας όμως να αναφερθεί στα «δώρα» της κυβέρνησης στους καναλάρχες, μέσω της αναστολής καταβολής δόσεων, που χρήζουν επίσης διερεύνησης. Όλα λοιπόν στο φως», καταλήγει η ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής  για την διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».

Αλ. Τσίπρας για εξεταστική: «Η ΝΔ έχει την πλειοψηφία. Όμως θα το αντέξει;»

Δεικτικό ήταν το σχόλιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ: «Καταθέσαμε πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης με σπατάλη δημοσίου χρήματος. Από Λίστα Πέτσα ως εταιρείες δημοσκοπήσεων που ιδιοκτήτες χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο. Η ΝΔ έχει την πλειοψηφία. Όμως θα το αντέξει;», έγραψε ο κ. Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Εξεταστική για λίστες Πέτσα και OpinionPoll – «Κουρτς όπως Μητσοτάκης»

ΣΥΡΙΖΑ: Οι εκπαιδευτικοί με τους αγώνες τους δίνουν μαθήματα Δημοκρατίας και αξιοπρέπειας

Πολωνία και Ουγγαρία σε ανοιχτό «πόλεμο» με τις Βρυξέλλες – Γιατί προσέφυγαν στο Δικαστήριο της ΕΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 21:39