search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 11:17
MENU CLOSE

Τι ξέρουμε για το #metoo της Κίνας;

12.10.2021 07:00
chinagirl-new

Δεν είναι «πάμε για ένα ποτάκι μετά τη δουλειά», αλλά κάτι πολύ μεγαλύτερο. Εργαζόμενες σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες καταγγέλλουν πως δέχονται πιέσεις να ακολουθήσουν πελάτες και διευθυντικά στελέχη, μετά το κλείσιμο μιας μεγάλης συμφωνίας, σε εξόδους που περιλαμβάνουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η οποία μερικές φορές καταλήγει σε σεξουαλική παρενόχληση αλλά και κακοποίηση.


Το παγκόσμιο κίνημα του #metoo χτύπησε και την πόρτα της Κίνας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, εργαζόμενες σε διόλου ευκαταφρόνητες θέσεις σε μεγάλες εταιρείες καταγγέλλουν πως πιέστηκαν να συμμετάσχουν σε «αλκοολικές νύχτες» παρά τη θέλησή τους, με υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών αλλά και πελάτες, για την επικύρωση ενός κλεισίματος μιας πολύ σημαντικής συμφωνίας.

Heavy drinking και ξύλο


Η Erine ήταν πολύ χαρούμενη όταν άρχισε να δουλεύει για την Didi Global Inc. Και ακόμα πιο χαρούμενη όταν κατάφερε να κλείσει μια πολύ σημαντική συμφωνία με έναν πελάτη. Αυτό που ακολούθησε όμως δεν μπορούσε να το περιμένει, καθώς δεν υπήρχε σε αυτό που λέμε job description της θέσης.


Η Erine ήταν η μοναδική γυναίκα σε μια αντροπαρέα εκείνο το βράδυ. Ένα βράδυ που περιείχε πολύ φαγητό, αλκοόλ και κατέληξε σε σεξουαλική κακοποίηση. Το «ποτό μετά τη δουλειά με υψηλόβαθμα στελέχη και πελάτες» δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στην Κίνα, ειδικά αν έχει να κάνει με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.
Η Erine όμως ένιωσε υποχρεωμένη να συμμετάσχει σε αυτή την ομήγυρη με το πολύ αλκοόλ (heavy drinking) μια και θεωρούνταν κομμάτι τής πολύ σπουδαίας συμφωνίας.


Όταν όμως είπε στην παρέα της ότι δεν μπορεί να τους ακολουθήσει παρακάτω στην αντρική τους βραδιά, βρέθηκε χτυπημένη – ύστερα από πολύ μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ – στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της.
Η νεαρή κοπέλα κατήγγειλε το περιστατικό στις αρχές και ανέβασε φωτογραφίες της από την κακοποίηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς ωστόσο το θέμα να λάβει διαστάσεις.

Συναγερμός στην Alibaba

Συναγερμός στην Alibaba
Μέχρι που παρουσιάστηκε και νέο ίδιο περιστατικό σε εργαζόμενη του κολοσσού Alibaba τον περασμένο Ιούλιο.
Μία εργαζόμενη κατηγόρησε τον επόπτη της Γουάνγκ Τσενγκγουέν και έναν πελάτη τής εταιρείας για σεξουαλική επίθεση. Η κοπέλα ισχυρίστηκε ότι ο διευθυντής την ανάγκασε να πιει υπερβολικά κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού δείπνου στο Τζινάν, ένα βράδυ στο τέλος Ιουλίου, και ότι ξύπνησε το επόμενο πρωί γυμνή στο κρεβάτι της, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της.


Μετά τη σεξουαλική επίθεση δημοσιοποίησε το περιστατικό σε μια ανάρτηση στο εταιρικό δίκτυο της Alibaba και οι καταγγελίες έγιναν viral στο Weibo, την κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που μοιάζει με το Twitter.
Ο Γουάνγκ απολύθηκε και η Alibaba έλαβε πειθαρχικά μέτρα εναντίον άλλων υπαλλήλων, όπως της Τζούντι Τονγκ, CPO του τμήματος της παθούσας, η οποία έλαβε επίπληξη για τη στάση της στην καταγγελία. Ο διευθύνων σύμβουλος του κινεζικού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Ντάνιελ Ζανγκ επέκρινε το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού λέγοντας ότι «δεν έδωσε αρκετή προσοχή και φροντίδα στους ανθρώπους μας».


H επίθεση στην εργαζόμενη της Alibaba επιβεβαίωσε τις καταγγελίες της Erine πως σε μεγάλες εταιρείες οι γυναίκες πιέζονται να συμμετάσχουν σε «επαγγελματικά δείπνα» με τα παραπάνω αποτελέσματα. Σήμερα η Erine, η γυναίκα που κατήγγειλε τον πελάτη της Didi, δηλώνει ότι έφυγε από την εταιρεία τρεις μήνες μετά την επίθεση και είναι ακόμα άνεργη.

Ανάληψη πρωτοβουλίας

Το περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης θορύβησε τον κολοσσό της Alibaba, με την εταιρεία να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες μετά τον σάλο. Το περιστατικό που καταγγέλθηκε ήρθε να αναδείξει άλλη μια φορά το κλίμα κακομεταχείρισης των εργαζόμενων γυναικών σε εταιρείες στην Κίνα, όπου το κίνημα #metoo απέτυχε μέχρι στιγμής να δυναμώσει τόσο όσο στη Silicon Valley ή σε άλλες εταιρείες τέτοιου βεληνεκούς ανά τον κόσμο.
Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου, προσπαθώντας να περιορίσει τη δυσφήμηση που έχει υποστεί διεθνώς, ανακοίνωσε μέσω επιστολής της διοίκησης προς τους υπαλλήλους ότι θα συγκροτήσει μια επιτροπή.


Η επιτροπή θα είναι το «όργανο λήψης αποφάσεων για θέματα που σχετίζονται, αλλά δεν περιορίζονται στην πρόληψη φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης» και θα αναφέρεται απευθείας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ομίλου Alibaba. Αυτή η πενταμελής επιτροπή της Alibaba θα αποτελείται από γυναίκες – μέλη και θα έχει επικεφαλής την αναπληρώτρια CPO Τζέιν Τζιάνγκ.


Επιπλέον αναθεωρεί τον κώδικα συμπεριφοράς εντός της, για να βελτιώσει τις πρακτικές και τα μέτρα που σχετίζονται με τη σεξουαλική παρενόχληση και την πρόληψη σεξουαλικών επιθέσεων. Ενώ, όπως έχει δημοσιοποιηθεί, έχει δημιουργήσει επίσης έναν «Κώδικα δεοντολογίας για την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης», προκειμένου να «εντατικοποιηθεί η πολιτική μηδενικής ανοχής μας απέναντι στην ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας.


Το κίνημα #metoo έχει τελικά δύναμη να αλλάζει μέχρι και κώδικες δεοντολογίας σε έναν εργασιακό χώρο. Μέχρι να μπορεί μία γυναίκα να βγει για ποτό μετά τη δουλειά χωρίς να φοβάται για τη σωματική της ακεραιότητα.

Διαβάστε επίσης:

Σινο-αμερικανικός στρατηγικός ανταγωνισμός και AUKUS

Η Κίνα κατακεραύνωσε με τεράστιο πρόστιμο την Alibaba

Γιατί η Κίνα έβαλε στο στόχαστρο τους κολοσσούς της τεχνολογίας της χώρας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 11:17