search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:27
MENU CLOSE

Μείωση του φόρου καυσίμων προτείνει η Κομισιόν

14.10.2021 14:35
kausima_new

Το θέμα της ακρίβειας των ενεργειακών καυσίμων μαστίζει παγκόσμια τα νοικοκυριά  και έχει απασχολήσει και την Κομισιόν η οποία εξετάζει μια σειρά μέτρων για τη στήριξη τους μετά και  την εκτόξευση των τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

Άλλωστε η κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους δημιουργεί σοβαρά θέματα όχι μόνο την παραγωγή, καθότι βιομηχανίες και κατασκευές ήδη από τον περασμένο Μάιο νιώθουν τις σοβαρές ανατιμήσεις, αλλά και τον καταναλωτή, ο οποίος έρχεται πλέον αντιμέτωπος με τις υπέρογκες αυξήσεις του κόστους ζωής.

Στη χώρα μας προς ώρας τα μέτρα ελάφρυνσης δεν καλύπτουν ούτε το 50% των ανατιμήσεων, αφού το κόστος της ακρίβειας το πληρώνουν από την τσέπη τους οι Έλληνες.

Από την άλλη η Κομισιόν προτείνει γρήγορα, εύκολα, προσαρμόσιμα και  στοχευμένα μέτρα για τους ευάλωτους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις τα οποία θα έχουν διάρκεια έως και την άνοιξη, όταν η κατάσταση αναμένεται να σταθεροποιηθεί.

Επίσης προτείνει μείωση φόρων για ευάλωτα νοικοκυριά, ζήτημα που είχε αναδείξει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων και η αξιωματική αντιπολίτευση όταν ζητούσαν τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ώστε να μειωθούν οι τιμές που καταβάλλουν οι πολίτες!!!

Σε αντίθεση των ελληνικών θέσεων επί του θέματος, η Ε.Ε. προχώρησε σε ανακοινώσεις για μια δέσμη μέτρων όπως:

· Η επείγουσα εισοδηματική στήριξη για τους φτωχούς ενεργειακά καταναλωτές, για παράδειγμα μέσω κουπονιών ή μερική πληρωμή λογαριασμών

· Η προσωρινή αναβολή πληρωμών λογαριασμών

· Η αποφυγή διακοπών ρεύματος  σε νοικοκυριά

· Η παροχή προσωρινών, στοχευμένων μειώσεων στους φορολογικούς συντελεστές για τα ευάλωτα νοικοκυριά

· Η παροχή βοήθειας σε εταιρίες ή βιομηχανίες, σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις

Σε ότι αφορά τις αυξήσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, η Κομισιόν είναι σαφής: οφείλεται κυρίως στην παγκόσμια ζήτηση, η οποία εκτοξεύεται στα ύψη, καθώς η οικονομική ανάκαμψη επιταχύνεται. Αυτή η αυξανόμενη ζήτηση δεν έχει ακόμη αντισταθμιστεί από την αύξηση της προσφοράς και οι επιπτώσεις γίνονται αισθητές όχι μόνο στην Ε.Ε. αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Άλλωστε σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας: «η ταχεία και άνιση οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημική κρίση είναι η βασική αιτία για την εκτόξευση των τιμών σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα».

Σε ότι αφορά πάντως τις ευθύνες της Ρωσίας στο όλο ζήτημα η Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζει ότι «παρατηρήθηκε ότι από τη Ρωσία προέρχονται μικρότερες από τις αναμενόμενες ποσότητες φυσικού αερίου, γεγονός που κάνει την αγορά να ασφυκτιά, καθώς πλησιάζει η περίοδος θέρμανσης. Αν και έχει εκπληρώσει τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις της με τις ευρωπαϊκές ομόλογους της, η Gazprom έχει προσφέρει ελάχιστη ή καθόλου πρόσθετη δυναμικότητα για να μειώσει την πίεση στην αγορά φυσικού αερίου της Ε.Ε.», ενώ συμπληρώνει ότι  «η καθυστερημένη συντήρηση των υποδομών κατά τη διάρκεια της πανδημίας περιόρισε επίσης την προμήθεια φυσικού αερίου από Ρωσία και άλλους προμηθευτές».

Την ίδια ώρα δέκα κράτη-μέλη της ΕΕ με επικεφαλής την Γαλλία, η οποία καλύπτει το 70% των αναγκών της από πυρηνικά εργοστάσια, αλλά και την Πολωνία, ζήτησαν από την Επιτροπή να αναγνωρίσει την πυρηνική ενέργεια ως πηγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η οποία θα πρέπει να αποτελέσει μέρος της πολυετούς μετάβασης της ΕΕ προς την κλιματική ουδετερότητα. Ωστόσο άλλα κράτη μέλη, όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Δανία αρνούνται κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τα πυρηνικά εργοστάσια παράγουν πάνω από το 26% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το φυσικό αέριο που εισάγεται κυρίως από τη Ρωσία και δευτερευόντως από την Νορβηγία, παρέχει το 25% περίπου της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η ΕΕ.

Οι συζητήσεις αναμένονται δύσκολες, καθώς τα 10 αυτά κράτη-μέλη (Γαλλία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ρουμανία) μπορούν να εξασφαλίσουν την λεγόμενη μειοψηφία αρνησικυρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, μπλοκάροντας την υιοθέτηση κάποιας πρότασης.

Διαβάστε επίσης:

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η εφαρμογή για όσους έκαναν λάθη στο Ε9 και είδαν αυξημένο ΕΝΦΙΑ- Πώς θα υποβάλλετε τρτοποιποιητική δήλωση

Ελληνικός Χρυσός: Πολλαπλά τα οφέλη για την κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής από το αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο

Μπουρλά: Οι επενδύσεις της Pfizer στην Ελλάδα αλλάζουν τελείως το παιχνίδι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:27