search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:00
MENU CLOSE

Ευθύμιος Λέκκας: «Ζούμε πρωτοφανή φαινόμενα – 30 εκατ. τόνοι νερού έπεσαν χθες στον Κηφισό»

15.10.2021 11:59
lekkas.jpg

Τα φαινόμενα που ζήσαμε το τελευταίο 24ωρο είναι πρωτόγνωρα. Δεν πρόκειται απλά για μία κακοκαιρία. Πρόκειται για σημάδια μιας πρωτοφανούς κλιματικής κρίσης.

Αυτά επεσήμανε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

«Στην Αττική, στη λεκάνη του Κηφισού που αρχίζει από το Κρυονέρι τις Αχαρνές και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου, έπεσαν χθες 30 εκατ. τόνοι νερού» υπογράμμισε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως σημείωσε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα. «Είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα, αναλωνόμαστε στο ποιος φταίει ποιος όχι, και εκεί εξαντλείται η δυναμική μας… Είμαστε σε νέα φάση, σε φάση κλιματικής κρίσης, χρειάζονται νέες δομές».

«Υπάρχει κλιματική κρίση όχι κλιματική αλλαγή. Θα υπάρχουν συνετότερα τέτοια φαινόμενα, ευρύτερα στο μεσογειακό χώρο, είναι ο ομφάλιος λώρος του κλίματος στον πλανήτη μας πολύ ευαίσθητος χώρος, θα έχουμε συχνότερα και μεγαλύτερα φαινόμενα σε περιοχές που δεν αναμένεται να τα έχουμε, και θα έχουμε συνθέτες κρίσεις και κινδύνους, δηλαδή ο ένας θα ακολουθεί τον άλλο ή θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα» εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Με αυτή τη λογική πρέπει να σχεδιάζουμε: πολλαπλοί κίνδυνοι – πολλαπλές κρίσεις. Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που ούτε καν φανταζόμαστε» προειδοποίησε.

Διαβάστε επίσης

Kακοκαιρία «Μπάλλος»: Στον Κολωνό βγήκαν με τα κανό βόλτα διαμαρτυρίας! (Video)

Τραγωδία στην Πατρών-Πύργου: Νεκρή στην άσφαλτο 26χρονη έγκυος (Video/Photos)

Απαντήσεις από την ΟΣΥ για το λεωφορείο… «υποβρύχιο» στην Ποσειδώνος (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:59