search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:28
MENU CLOSE

Διαβατήρια: Τι αλλάζει στις προϋποθέσεις χορήγησής τους

18.10.2021 19:23
diavathria-new

Σε αλλαγή των προϋποθέσεων για τη χορήγηση διαβατηρίων προχωρά η πολιτεία σύμφωνα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αλλάζουν οι προϋποθέσεις χορήγησης διαβατηρίων και παράλληλα αυξάνονται οι περιπτώσεις που αποκλείουν την έκδοση διαβατηρίων λόγω διάπραξης αδικημάτων ή ύπαρξης καταδικαστικών αποφάσεων.

Συγκεκριμένα, καθορίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης διαβατηρίων, η χρονική ισχύς τους, η αντικατάστασή τους, η ακύρωσή τους και οι προϋποθέσεις επανέκδοσης σε περίπτωση απώλειας, ενώ αρμόδια για την έκδοση διαβατηρίων θα είναι πλέον η Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., αντί της Διεύθυνσης Ασφαλείας που είναι σήμερα.

Για ποια αδικήματα δεν είναι εφικτή η έκδοση διαβατηρίου

Οι τελεσίδικες καταδίκες για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών, της υπεξαγωγής εγγράφων ή έχουν επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, έχει κηρυχθεί πολίτης ανυπότακτος ή λιποτάκτης, έχει επιβληθεί προσωρινή κράτησης, είναι υπόδικος, εκκρεμεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση η οποία δεν έχει εκτελεστεί ήταν τα αδικήματα που έως τώρα παρακώλυαν την έκδοση διαβατηρίου. Πλέον σε αυτά τα αδικήματα προστίθενται η υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, η ψευδής κατάθεση, η παράνομη χρήση ή κατοχή γνησίου διαβατηρίου και η παράνομης διακίνηση πολιτών τρίτων χωρών.

Ποιες οι προϋποθέσεις της κατ’ εξαίρεσιν χορήγησης διαβατηρίου

Νοσηλεία στο εξωτερικό, μεταξύ των άλλων, του ίδιου του εμπλεκόμενου σε δικαστικές διενέξεις ή του/της συζύγου ή συμβίου ή συγγενούς (εξ αίματος και εξ αγχιστείας) μέχρι β΄ βαθμού, θανάτου ή σοβαρής ασθένειας στην αλλοδαπή του/της συζύγου ή συμβίου ή συγγενούς (εξ αίματος και εξ αγχιστείας) μέχρι β΄ βαθμού είναι περιπτώσεις όπου επιτρέπεται η έκδοση διαβατηρίου.

Τα διαβατήρια θα ισχύουν για 5 χρόνια για τους ενήλικες και τους ανήλικους που έχουν συμπληρώσει τα 14 και  για 3 χρόνια για τις πιο μικρές ηλικίες.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: «Ρεζερβουάρ» νέων μεταλλάξεων τα παιδιά – Κάλεσμα Θεοδωρίδου για εμβολιασμό

Καπραβέλος: Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ – Να σκεφτούμε την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού (Video)

Κορωνοϊός: Έξι περιοχές με τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων – Πάνω από 3.100 νέες μολύνσεις στη χώρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:25