search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 06:52
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» των επιδημιολόγων για το υποστέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα που «σαρώνει» στη Βρετανία

21.10.2021 15:48
kovid-london-new

«Κατεπείγουσα έρευνα» ζητά για τη μετάλλαξη Δέλτα+ ο  πρώην επίτροπoς της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), δρ Σκοτ Γκότλιμπ, και ειδικότερα για το στέλεχος ΑΥ.4.2 που έχει εξαπλωθεί στη Βρετανία.

«Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι είναι σημαντικά πιο μεταδοτικό το υποστέλεχος αυτό της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα για να διαπιστώσουμε τα χαρακτηριστικά του σε σχέση με άλλες νέες παραλλαγές», τόνισε ο δρ Γκότλιμπ. Κρούσματα του νέου στελέχους έχουν καταγραφεί και στη Ρωσία.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το υποστέλεχος ΑΥ.4.2 της μετάλλαξης Δέλτα επιδρά αρνητικά στην αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων εμβολίων και θεραπειών» τόνισε σε ενημέρωση των ΜΜΕ για τον κορωνοϊό στο Λευκό Οίκο η Ρόσελ Βαλένσκι, διευθύντρια των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η κ. Βαλένσκι  επισήμανε ότι μολονότι το υποστέλεχος αυτό «έχει τραβήξει πάνω του την προσοχή τις τελευταίες ημέρες» λόγω της εξάπλωσής του στη Βρετανία, δεν συντρέχει προς το παρόν λόγος ανησυχίας για την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ, παρόλο που έχει εντοπιστεί και εκεί, «αλλά όχι με αυξανόμενη συχνότητα».

Τι είναι το υποστέλεχος  ΑΥ.4.2 της μετάλλαξης Δέλτα

Σύμφωνα με το Outbreak.info, η μετάλλαξη Δέλτα έχει αυτή τη στιγμή 55 υποστελέχη, περιλαμβανομένου και του ΑΥ.4.2. Καθώς ο κορωνοϊός δημιουργεί αντίγραφα του εαυτού του,  κάποια μικρά λάθη οδηγούν σε μικρές παραλλαγές, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση υποστελεχών, εξηγεί ο λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου UCSF Πίτερ Τσιν-Χονγκ. Πρόκειται, λοιπόν για ένα παρακλάδι του ΑΥ.4, που είναι κι αυτό υποστέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα.

«Το μόνο που γνωρίζουμε προς το παρόν είναι ο ρυθμός εξάπλωσής του, δεν έχουμε και τόσα βιολογικά στοιχεία για τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει. Όσο υπάρχουν ανεμβολίαστοι, ο ιός θα εξελίσσεται και πρέπει να επαγρυπνούμε και να εντοπίζουμε όλες τις μεταλλάξεις και τα υποστελέχη τους» σημειώνει ο κ. Τσιν-Χονκ.

Τις τελευταίες ημέρες το υποστέλεχος αυτό «εμφανίζεται σχεδόν απ’ το πουθενά», λέει ο κ. Τσιν-Χονγκ και μολονότι ελάχιστα κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ, χρήζει ιδιαίτερης παρατήρησης και προσοχής.

Τι συμβαίνει στη Βρετανία με το υποστέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της χώρας το συγκεκριμένο υποστέλεχος της Δέλτα εξαπλώνεται στη Βρετανία. Διαθέτει δύο σημαντικές μεταλλάξεις, την Α222V και την Y145Η στην πρωτεΐνη ακίδα και είναι μεταξύ των παραλλαγών που παρακολουθεί η υπηρεσία αυτή.

«Το συνηθέστερο υποστέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα, αυτή τη στιγμή, είναι το ΑΥ.4, που αντιστοιχεί περίπου στο 70% των ακολουθιών του κορωνοϊού παγκοσμίως, ενώ το υποστέλεχος ΑΥ.4.2 εμφανίζεται ως επί το πλείστον περιορισμένο στη Βρετανία και «παραμένει εξαιρετικά σπάνιο οπουδήποτε αλλού» τονίζει ο Φρανσουά Μπαγιού, διευθυντής του ινστιτούτου UCL Genetics στο Λονδίνο.

Αν και δεν είναι «προφανής» υποψήφιος για να χαρακτηριστεί «παραλλαγή ανησυχίας», που σημαίνει ότι έχει αυξημένη μεταδοτικότητα και ικανότητα να διαπερνά τις άμυνες του ανοσοποιητικού, «χρήζει αυξημένης παρακολούθησης», όπως είπε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς,  αυτή τη στιγμή δεν θεωρείται ότι το υποστέλεχος ΑΥ.4.2 της μετάλλαξης Δέλτα «θα είναι πολύ πιο μεταδοτικό, θα καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια και τα μονοκλωνικά αντισώματα ή ότι θα νοσούν βαρύτερα όσοι το κολλούν» επισημαίνει ο κ. Τσιν -Χονγκ. «Κι αυτό λόγω του τρόπου που λειτουργούν οι πρωτεΐνες ακίδες, που επιτρέπουν στον ιό να προσκολλάται σε ένα ανθρώπινο κύτταρο και να εισβάλλει –αλλά οι δύο σημαντικότερες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του ΑΥ.4.2 δεν είναι στο σημείο όπου ο ιός προσκολλάται στον υποδοχέα» καταλήγει ο λοιμωξιολόγος.

Διαβάστε επίσης:

Μπιλ Κλίντον: «Να φροντίζετε τον εαυτό σας» – Το πρώτο του μήνυμα μετά την έξοδο από το νοσοκομείο (Photo/Video)

Νέο μακελειό στην Κολομβία: Νεκροί τέσσερις νέοι από πυροβολισμούς

Ντόναλντ Τραμπ: Δημιούργησε το δικό του… twitter

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 06:52