search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:55
MENU CLOSE

ΕΝΦΙΑ: Μέχρι σήμερα η πληρωμή των 2 πρώτων δόσεων

29.10.2021 09:39
akinita_new

Τέλος χρόνου για την πληρωμή των δύο πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ καθώς εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει σήμερα, Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, να περάσουν από το… ταμείο.

Για όσους ενδεχομένως το έχουν… ξεχάσει τα εκκαθαριστικά τους είναι ανηρτημένα στη σελίδα myAADE.gr, όπου μπορούν να μπουν με τους κωδικούς του ΤΑΧΙS.

Φέτος, ο φόρος πρέπει να εξοφληθεί σε 6 δόσεις με την τελευταία να πληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου.

Πότε προβλέπεται μειωμένος ΕΝΦΙΑ

Συγκεκριμένα ο νόμος προβλέπει ότι μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% καταβάλουν οι ιδιοκτήτες, που το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τέκνων που έχει δηλωθεί σε μία εκ των δύο δηλώσεων.

Ποιοι δικαιούνται πλήρη απαλλαγή

Η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και

-Το σύνολο της επιφάνειας των ακινήτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Διαβάστε επίσης:

«Έχεις γράμμα» από ΑΑΔΕ για 75.000 ιδιοκτήτες ΙΧ που δεν πλήρωσαν τέλη κυκλοφορίας το 2016

Eurostat: Aντιμέτωπο με τον κίνδυνο φτώχειας ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα

Επικίνδυνες αιτιάσεις Eurostat … ζητά να μπουν στο χρέος οι εγγυήσεις Ηρακλή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:52