search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:25
MENU CLOSE

ΚΚΕ: «Όχι» στην εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας και την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2201
27-10-21
29.10.2021 07:00
KKE_new

Την κριτική του ΚΚΕ στο σχέδιο της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» και τις προτάσεις του για το δημόσιο σύστημα Υγείας θα παρουσιάσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας την ερχόμενη Τρίτη 2 Νοέμβρη (ώρα 18.00), στην έδρα του κόμματος στον Περισσό.

Στην εκδήλωση θα γίνουν επίσης παρεμβάσεις από στελέχη του κινήματος από τον χώρο της υγείας και της πρόνοιας πάνω στις εξής θεματικές: α) Την προώθηση της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ μέσω των ΣΔΙΤ, της αυτοτέλειας της νοσοκομειακής μονάδας κ.ά., β) Τον ρόλο του υγειονομικού στο «νέο ΕΣΥ», γ) Τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας, δ) Την άσκηση κριτικής στο Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία.

Πέρα από την κριτική του στη διαχείριση της πανδημίας το ΚΚΕ σημαίνει συναγερμό σχετικά με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στο πεδίο της δημόσιας υγείας. Με βάση δημόσια εκφρασμένες θέσεις κι εξαγγελίες (ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναφερθεί σε συμπράξεις ιδιωτικού – δημοσίου τομέα στα νοσοκομεία) αλλά και τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, το ΚΚΕ θεωρεί ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναδιάρθρωση της υγείας με γνώμονα το κέρδος, όταν το βασικό συμπέρασμα της πανδημίας ήταν η σημασία των κρατικών δομών υγείας.

Όπως επισημαίνει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του «Ποντικιού» (topontiki.gr) o παθολόγος ΜΕΘ στο «Αγία Όλγα», μέλος του τομέα υγείας της κομματικής οργάνωσης Αθήνας και μέλος του Δ.Σ. της ΟΕΝΓΕ Θοδωρής Αλωνιστιώτης, «το ‘’νέο ΕΣΥ’’ προβλέπει εξορθολογισμό των δομών, με τη χάραξη ενός υγειονομικού χάρτη που θα περιλαμβάνει επιπλέον συρρίκνωση ή και κατάργηση νοσοκομείων, Κ.Υ. και τμημάτων με συγχωνεύσεις, πάλι με κριτήριο όχι αν καλύπτουν ανάγκες, αλλά πόσο κοστοβόρα είναι, αφού δεν φέρνουν έσοδα. Προβλέπει τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως μια μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία. Δηλαδή τα δισ. ευρώ των ασφαλισμένων θα γίνουν προσβάσιμα και στον ιδιωτικό τομέα, ανάλογα και με τις εισφορές, στη λογική ‘’ό,τι δίνεις παίρνεις’’, διαφοροποίηση, δηλαδή, ανάλογα με το βαλάντιο του καθενός. Μετά τα DRG του ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέρει τα ΣΔΙΤ ως ένα εργαλείο χρηματοδότησης, δίνοντας ζεστό χρήμα στους ιδιώτες, ενώ η εμπειρία από την πανδημία έδειξε ότι μόνο παρασιτικά μπορεί να συνυπάρχει ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα υγείας».

Περαιτέρω, υπογραμμίζει ο Αλωνιστιώτης, το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ΕΣΥ «ενισχύει την αυτοτέλεια των νοσοκομειακών δομών και τη λειτουργία τους ως αυτοδιοικούμενα ιδρύματα – επιχειρήσεις, με την ανάπτυξή τους (κλινικές, εξοπλισμός, προσωπικό κ.λπ.) να εξαρτάται από τα έσοδα που θα εξασφαλίζουν από την πώληση υπηρεσιών σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία. Σε αυτό το πλαίσιο ανοίγει τον δρόμο για ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ εντός των δημόσιων νοσοκομείων».

Κατά το ΚΚΕ, από την άλλη, και είναι ρεαλιστικό και πρέπει η δημόσια υγείανα είναι αποκλειστικά κρατική υπόθεση, θεωρεί δε ότι υπάρχουν και οι δυνατότητες σήμερα αυτή να είναι υψηλού επιπέδου.

Σε σχέση με την τρέχουσα διαχείριση και τους εμβολιασμούς το ΚΚΕ, την περασμένη εβδομάδα, μετά την επανεμφάνιση Τσιόδρα στην ενημέρωση για την πανδημία, σημείωσε ότι τα επιστημονικά δεδομένα, που παρουσίασε ο καθηγητής, επιβεβαιώνουν το ΚΚΕ ότι αν υπήρχε ένα σοβαρό και συγκροτημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα που θα βασίζεται στην πρωτοβάθμια υγεία, με επαρκή στελέχωση, προσωποποιημένη ενημέρωση, πραγματική επιδημιολογική πρόληψη και επιτήρηση των εμβολιασμένων, σήμερα θα είχε αντιμετωπιστεί η πανδημία. Σημειώνεται πως, μεταξύ άλλων, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως «αν ο εμβολιασμός είχε φτάσει στο 95% του πληθυσμού σε ηλικίες άνω των 50 ετών στα μέσα Ιούλη, οι θάνατοι θα ήταν 1.200 λιγότεροι», ενώ με τη μέχρι σήμερα πορεία του εμβολιασμού αποφεύχθηκαν 8.400 θάνατοι.

Διαβάστε επίσης:

Εμβολιασμοί: Ανοίγει η πλατφόρμα για δεύτερη δόση για όσους εμβολιάστηκαν με Johnson & Johnson (video)

Νέος πονοκέφαλος με την αστυνομική βία

Εξάρχεια: Άνδρας των ΜΑΤ σπάει τζαμαρία και φωνάζει «Ναι, είμαι τρελός»! (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50