search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 14:51
MENU CLOSE

Οι διεθνείς σχέσεις βλάπτονται από ιδεοληψίες και ταμπού

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2201
27-10-2021
30.10.2021 07:00
simaia-new

Ο κόσμος αλλάζει και η χώρα μας επέτυχε να συμμετέχει στις εξελίξεις χωρίς να σύρεται από τα γεγονότα. Τη σημαντική στιγμή που αγωνιζόμαστε για τη διεθνή παρουσία μας, στο εσωτερικό της Ελλάδας εξελίσσονται σημαντικά γεγονότα, που αφορούν την πολιτική και την αναπτυξιακή μας επόμενη ημέρα.


Τον 21ο αιώνα η εσωτερική πολιτική και η εξωτερική πολιτική αποτελούν συνιστώσες μίας συνδυασμένης συνολικής διαδικασίας, που στηρίζεται στην πολιτική, στη διεθνή εμπειρία και στην ιστορία της χώρας για να μην χρειαστεί να μιλήσουμε ξανά για χαμένες ευκαιρίες.
Το διεθνές σύστημα, μέσα από πολύ δύσκολες διαδικασίες και φρικτές εμπειρίες πανδημίας, περιφερειακών συγκρούσεων, διεθνούς τρομοκρατίας, πολιτικών ακροτήτων, έχει επιτύχει να αποτρέψει μία νέα παγκόσμια σύγκρουση. Αρκετές φορές στη σύγχρονη διεθνή ιστορία μας βρεθήκαμε στο χείλος της καταστροφής. Κάναμε όλοι ένα βήμα πίσω και το δάκτυλο των ηγετών, παρ’ όλο που άγγιξε, για κάποιους ηδονικά, το ερυθρό κουμπί της πυροδότησης, ευτυχώς κανείς δεν το πίεσε.


Περισσότερα από 70 χρόνια η ειρήνη διατηρείται στον κόσμο. Η προσπάθεια σταθεροποίησής της δεν αφήνει περιθώρια σε ηγέτες που ξεπεράστηκαν από τη διεθνή πραγματικότητα και την επιθυμία των λαών για ανάπτυξη και ευημερία να καταστρέψουν την ευαίσθητη ισορροπία, που επιτυγχάνεται με πολύ μεγάλη προσπάθεια και κόπο, επειδή αυτός ο αγώνας αξίζει.
Χρόνια πολλά συνομιλούμε με Τούρκους πολίτες, επιχειρηματίες, διπλωμάτες, στρατιωτικούς. Σε όλες τις συζητήσεις δεν αμφισβητείται από την πλευρά τους η σημασία και ο ρόλος της Ελλάδας. Οι Τούρκοι όμως θεωρούν ότι οι Έλληνες ως γείτονες κινούνται πάντοτε με σκοπιμότητα να εκθέτουν την Τουρκία (blame game). Από την πλευρά μας επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς με την ίδια έμφαση στην Άγκυρα και την τουρκική αλαζονεία, παρ’ όλο που τους θεωρούμε και λίγο… «μπουνταλάδες». Όμως η πολιτική και οι διεθνές σχέσεις βλάπτονται από τις ιδεοληψίες και τα ταμπού.


Η συνολική πολιτική που έχει επιλέξει η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία φέρνει τα διεθνή αποτελέσματα που επιδιώκονται. Η πολιτική, διεκδικητική για τα συμφέροντά μας, δεν χαρακτηρίζεται από τιμωρητική διάθεση. Η ελληνική διπλωματία επιμένει στη δημιουργική επικοινωνία και στην αποκατάσταση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τη γειτονική μας χώρα, που ταλανίζεται από σοβαρή οικονομική και πολιτική αστάθεια.


Κοιτάζοντας τη σημερινή πραγματικότητα και τη διαδρομή που διανύθηκε μέχρι και την πρόσφατη ήπια πολιτική της εξελισσόμενης σχέσης μας με το Κατάρ, που κατέχει την πρωτιά στο φυσικό αέριο και στην εμπειρία συνεκμετάλλευσης του μεγαλύτερου κοιτάσματος στον κόσμο με το σιιτικό Ιράν, τον απόλυτο εχθρό στην ευρύτατη Μέση Ανατολή, καθείς μπορεί να θεωρεί ότι υπάρχει προσδοκία και πιθανότητα να διατηρηθεί η διεθνής ειρήνη παραμερίζοντας κάθε μέρα και περισσότερο πιθανότητα θερμού επεισοδίου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και της περιοχής ΜΕΝΑ.

  • Ο δρ Θεόδωρος Ι. Θεοδώρου είναι πρέσβης επί τιμή, γενικός διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΧΑ, www.moha.center

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: «Αυλαία» στη δίκη, στη φυλακή οδηγείται η Έφη – «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη», λέει η Ιωάννα (Photos/Videos)

Επίθεση με βιτριόλι: Φίλες της Ιωάννας με μάσκες στο πλευρό της – «Τα θύματα βίας να βρουν στο πρόσωπό μου την ελπίδα» (Photos)

Καταδίωξη στο Πέραμα: «Καταπέλτης» για τους αστυνομικούς η μαρτυρία του 14χρονου που βρισκόταν στο αυτοκίνητο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 14:50