search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 02:43
MENU CLOSE

Καταδίωξη στο Πέραμα: «Καταπέλτης» για τους αστυνομικούς η μαρτυρία του 14χρονου που βρισκόταν στο αυτοκίνητο

27.10.2021 16:32
nearosdikasthria098-new

Παραδόθηκε στις αρχές το μεσημέρι της Τετάρτης ο 14χρονος Ρομά που επέβαινε στο αυτοκίνητο το οποίο καταδίωξαν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ μέχρι το Πέραμα όπου σκοτώθηκε από τα πυρά τους ο 18χρονος Νίκος Σαμπάνης.

Στα Δικαστήρια Πειραιά ο νεαρός δήλωσε: «Φοβηθήκαμε μη μας σκοτώσουν γι αυτό δεν σταματήσαμε εξαρχής. Μόλις σταματήσαμε βάλαμε τα χεριά ψηλά και αυτοί μας πυροβόλησαν. Πυροβόλησαν τον φίλο μου και μετά έπεσα με το όχημα στις μηχανές τους, αλλά δεν υπήρχε κάποιος πάνω» πρόσθεσε, κόντρα στις αναφορές των αστυνομικών ότι πυροβόλησαν κατά των επιβαινόντων επειδή κινδύνευε η ζωή τους.

Εκτέλεση χαρακτήρισε το πιστολίδι στο Πέραμα η συνήγορος της οικογένειας του 18χρονου Αλεξάνδρα Καραγιάννη σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Alpha: «Στο περιστατικό έπεσαν τουλάχιστον 36 σφαίρες. Πολλές εξ αυτών διαπέρασαν το σώμα του Ν. Σαμπάνη και τραυμάτισαν σοβαρά το δεύτερο επιβαίνοντα του λευκού Hyundai. Το θύμα φέρει δύο διαμπερή τραύματα (στο θώρακα και την κοιλιακή χώρα».

Την ίδια ώρα και ενώ οι αποκαλύψεις για το τι έγινε εκείνο το βράδυ στο Πέραμα διαδέχονται η μία την άλλη,  υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οδηγήθηκαν στον ανακριτή Πειραιά οι επτά αστυνομικοί, έξι αστυφύλακες και ένας αξιωματικός (υπαστυνόμος).

Οι αστυνομικοί έφτασαν στα δικαστήρια με πολιτικά ρούχα και φορώντας χειροπέδες. Κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και οπλοχρησία.

Τι ισχυρίζονται  οι αστυνομικοί στις καταθέσεις τους

Η ανάκριση είναι ακόμη σε εξέλιξη, ωστόσο ένας εκ των αστυνομικών σε υπόμνημά του αναφέρει πως «κατά το χρόνο που ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί κατά του οχήματος κινδύνευε άμεσα η ζωή των αστυνομικών Ι.Γ. και Α.Φ., οι οποίοι βρίσκονταν στην πορεία του οχήματος, το οποίο κατευθυνόταν κατά πάνω τους».

Το υπόμνημα του κατηγορούμενου αστυνομικού έρχεται σε αντίθεση με την κατάθεση του Ι.Γ., ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι «σύρθηκε πρηνηδόν» και οι πυροβολισμοί έπεσαν αφού ο ίδιος είχε πλέον καλυφθεί.

 «Κάποια στιγμή και ενώ βρισκόμουν στο έδαφος αντιλήφθηκα ότι πέρασε από δίπλα μου κάποιο άτομο από το αυτοκίνητο που σας λέω και πήγαινε να διαφύγει. Εγώ σηκώθηκα να το καταδιώξω πεζός αλλά σταμάτησα. Εκείνη τη στιγμή άκουσα πυροβολισμούς και επειδή δεν ήξερα από που προέρχονται έπεσα πάλι κάτω να πάρω την κάλυψή μου. Όταν σταμάτησαν οι πυροβολισμοί και ηρέμησαν τα πράγματα σηκώθηκα πάλι και πήγα προς το αυτοκίνητο…».

Ωστόσο, οι δικηγόροι της οικογένειας του θύματος απαντούν στο υπόμνημά τους: «Δηλαδή ο αστυνομικός (…) έπεσε για να καλυφθεί από τα πυρά των συναδέλφων του και βέβαια ο ίδιος δεν έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου για να προστατευτεί γιατί δεν αξιολόγησε ότι υπήρξε κίνδυνος τέτοιος που να το επιτρέπει».

Συγκέντρωση ομάδας υποστηρικτών των κατηγορουμένων

Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που τέθηκαν σε ισχύ στα δικαστήρια Πειραιά δεν εμπόδισαν μια ομάδα υποστηρικτών των κατηγορουμένων που κατάφερε να πλησιάζει φωνάζοντας «ήρωες».

Αντιθέτως, περίπου 50 αντιφασίστες που βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά, λίγα μέτρα μακριά από τα δικαστήρια, δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν το δικαστικό μέγαρο. 

Υπενθυμίζεται ότι δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής στην ανακρίτρια Πειραιά, κατέθεσαν χθες οι γονείς του θύματος με πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσαν οι  συνήγοροι της οικογένειας, Θανάσης Καμπαγιάννης και Αλεξάνδρα Καραγιάννη. Την οικογένεια στηρίζει στη δικαιοσύνη η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ», δια της νομικής της υπηρεσίας, με το δικηγόρο Ηλία Γιαννόπουλο.

Η οικογένεια ζητά να διερευνήσει η Δικαιοσύνη αν  προκύπτουν ρατσιστικά κίνητρα πίσω από τους πυροβολισμούς που έφεραν τον θάνατο, καθώς επισημαίνουν ότι οι αστυνομικοί γνώριζαν πως οι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο ήταν Ρομά.

Αποκαλυπτικό ηχητικό ντοκουμέντο έφερε στη δημοσιότητα το Mega το οποίο καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των αστυνομικών πως δεν γνώριζαν ότι μέσα στο όχημα επέβαιναν Ρομά.Στο χαρακτηριστικό απόσπασμα των επικοινωνιών της ΔΙ.ΑΣ. με το Κέντρο Επιχειρήσεων, ακούγεται ένας αστυνομικός να αναφέρει ξεκάθαρα: Τρία άτομα μέσα, αθίγγανοι.

Τι υποστηρίζει ο συνήγορος των 7 αστυνομικών

Ο Αλέξης Κούγιας,  στις δηλώσεις του χαρακτήρισε την υπόθεση σημαντική «όχι μόνο για την κοινωνία αλλά και για την ελληνική αστυνομία». Ο κ. Κούγιας μετέφερε τη λύπη των κατηγορουμένων «για την απώλεια ενός συνανθρώπου τους», υπογραμμίζοντας ότι προηγήθηκε εναντίον τους «απόπειρα ανθρωποκτονίας». Υποστήριξε επίσης, ότι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί «αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερη σκληρότητα από τους συναδέλφους τους» ενώ επέκρινε το γεγονός ότι «βρίσκονται υπό πειθαρχική έρευνα με το ερώτημα της απόταξης».

Διαβάστε επίσης:

Στην αιωνιότητα η Φώφη Γεννηματά – Χιλιάδες στο ύστατο «χαίρε» – Πομπή προς το Α’ νεκροταφείο (Live)

ΣτΕ: Νόμιμα τα υποχρεωτικά self και rapid test σε εκπαιδευτικούς και μαθητές

ΟΑΕΔ: Έτοιμη η νέα πλατφόρμα για τα ραντεβού – Πώς θα λειτουργεί

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58