search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:36
MENU CLOSE

Στην αιωνιότητα η Φώφη Γεννηματά – Χιλιάδες στο ύστατο «χαίρε» (Photos/Videos)

27.10.2021 15:27
fofi-kideia-new

Σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης, η Φώφη Γεννηματά ενταφιάστηκε στο Α’ Νεκροταφείο, δίπλα στη μητέρα της και τον πατέρα της, τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά.

Η οικογένειά της, πολιτικοί και εκατοντάδες πολίτες, με χειροκροτήματα και φωνάζοντας «Αθάνατη, τη συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία.

Μετά την εξόδιο ακολουθία, μία πομπή με εκατοντάδες ανθρώπους συνόδευσε στο Α’ Νεκροταφείο το σκεπασμένο φέρετρο με την ελληνική σημαία, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ.

Η νεκρώσιμη πομπή πραγματοποίησε ολιγόλεπτη στάση στη Λεωφόρο Αμαλίας μπροστά από τη Βουλή, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ αρκετός κόσμος έδωσε το «παρών» και στο Α’ Νεκροταφείο.

Το σκεπασμένο με την ελληνική σημαία, η οποία παραδόθηκε στην οικογένειά της, και με τα λάβαρα του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ, το φέρετρο της Φώφης Γεννηματά εναποτέθηκε εκεί όπου είχε ταφεί και ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς, κάτω από παρατεταμένο χειροκρότημα και υπό τους πυροβολισμούς του τιμητικού στρατιωτικού αγήματος.

Νωρίτερα, σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης η οικογένεια, οι φίλοι και συναγωνιστές της, βουλευτές, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και σύσσωμη η πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας αποχαιρέτησαν την Φώφη Γεννηματά, στην Μητρόπολη Αθηνών. Με τον συγκινητικό αποχαιρετισμό από τα τρία παιδιά τής, την Αιμιλία, τον Γιώργο και την Κατερίνα, κορυφώθηκε η εξόδιος ακολουθία.

Ο κόσμος προσερχόταν στο λαϊκό προσκύνημα, στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, από νωρίς το πρωΐ, ενώ όσο περνούσε η ώρα πύκνωνε, προκειμένου να αποχαιρετήσει την Φώφη Γεννηματά, αφήνοντας ένα λουλούδι.

Λίγο μετά την 1 το μεσημέρι η σορός της Φώφη Γεννηματά μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσιο στο ναό για την νεκρώσιμη ακολουθία, εν μέσω βαθιάς συγκίνησης και χειροκροτημάτων από τον συγκεντρωμένο κόσμο, ενώ όπλα παρουσίασε τιμητικό άγημα και από τα τρία Όπλα.

Στο ύστατο «αντίο» στην Φώφη Γεννηματά, στην Μητρόπολη Αθηνών, ήταν παρόντες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μαρέβα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο επικεφαλής του ΜέΡα25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Παρόντες ήταν μέλη και στελέχη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων οι Ν. Δένδιας, Χ. Σταϊκούρας, Τ. Θεοδωρικάκος, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και οι ευρωβουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

Την Φώφη Γεννηματά αποχαιρέτισαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Δάφνη, Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος και Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ παρόντες, εξ όσων διακρίναμε, ήταν οι Απόστολος Κακλαμάνης, Παύλος Χρηστίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης, ο, πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ‘Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννος Παπαντωνίου, Κώστας Σκανδαλίδης, Κώστας Λαλιώτης, Γιάννης Μανιάτης, Νίκος Σηφουνάκης, Δημήτρης Λιντζέρης, Δημήτρης Καρύδης, Γιάννα Αγγελοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Αντρίκος Παπανδρέου, Νίκος Βούτσης, Γιώργος Κατροϋγκαλος, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος και ‘Αννα Νταλάρα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος και Γιώργος Βαρδινογιάννης, η Κατερίνα Μπατζελή, η Νάντια Γιανακοπούλου.

«Αντίο μαμά, είσαι μαχήτρια, σ’ αγαπάμε πολύ και πάντα»

Στον πιο προσωπικό τόνο, με τα πιο απλά και συγκινητικά λόγια, τα παιδιά της Φώφης Γεννηματά Γιώργος, Αιμιλία και Κατερίνα, αποχαιρέτησαν τη μητέρα τους.

«Η αγάπη και η στοργή σου δεν είχε όρια», τόνισε ο γιος της Φώφης Γεννηματά, σημειώνοντας ότι έγινε υπόδειγμα για πάρα πολλούς ανθρώπους, κάτι που επιβεβαιώνει η απόφαση της Πολιτείας για να δημιουργηθεί πρόγραμμα με το όνομά της για προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού. Με την αποχώρησή του νόμιζα ότι φεύγουν οι ελπίδες μου. Τώρα όμως πιστεύω ακόμη περισσότερο στον άνθρωπο. Κρατήθηκες με όσες δυνάμεις σου είχαν απομείνει, για να μας κρατήσεις στην αγκαλιά. Είμαι σίγουρος ότι θα μας κοιτάς με χαμόγελο πάνω εκεί από τα σύννεφα», είπε ο γιος της Γιώργος.

Η κόρης της αναφέρθηκε στην συνεχή παρουσία της στο πλευρό των παιδιών. «Είσαι η πιο δυνατή γυναίκα που ξέρω. Θα μας λείψεις πολύ. Θα μου λείψει το χάδι σου, το χαμόγελό σου» είπε. «Αντίο μαμά, είσαι μαχήτρια, σ’ αγαπάμε πολύ και πάντα», κατέληξε η κόρη της Φώφης Γεννηματά, Κατερίνα.

Έντονη ήταν η συγκίνηση της μεγάλης της κόρης, Αιμιλίας, που αναφέρθηκε σε όσα θα τους λείψουν πιο πολύ. «Ήξερες πάντα όσα ξέρει μία μάνα, η αγκαλιά σου ήταν ζεστή, τρυφερή αλλά και ασπίδα δυνατή σαν κι εσένα. Αυτό το οικείο άρωμα που δεν ξεκολλάει από πάνω μας. Το χαμόγελό σου, το χάδι σου και κυρίως το ζεϊμπέκικο της ζωής που χόρεψες καλύτερα απ’ όλους είναι αυτά που θα μας λείψουν πιο πολύ. Αλλά είναι κι οδηγός για μια ζωή γεμάτη αγάπη, χαμόγελο, αλήθεια, αξιοπρέπεια και ελπίδα. Αυτά μας έμαθες και να είσαι σίγουρη ότι θα τα ακολουθήσουμε».

Διαβάστε επίσης:

Κηδεύεται η Φώφη Γεννηματά – Χιλιάδες κόσμου στο ύστατο «χαίρε» (Video)

Πέραμα: Στα δικαστήρια Πειραιά οι 7 αστυνομικοί – Τους φώναξαν… «Είστε ήρωες»! (photos/videos)

Επίθεση με μολότοφ στο ΑΤ Ζωγράφου (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:35