search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:55
MENU CLOSE

Καταδίωξη στο Πέραμα: Στα δικαστήρια Πειραιά οι 7 αστυνομικοί – Τους φώναξαν… «Είστε ήρωες»! (photos/videos)

27.10.2021 09:03
perama_astyn

Στα δικαστήρια Πειραιά με πόλιτικά και χειροπέδες έφτασαν οι 7 κατηγορούμενοι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ για τον θάνατο του 18χρονου Ρομά στο Πέραμα.

Στο σημείο υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη για την αποφυγή επεισοδίων αφού υπάρχει κάλεσμα για συγκεντρώσεις.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ και τον ΑΝΤ1, κόσμος που βρισκόταν έξω από το κτίριο επευφημούσε και χειροκροτούσε τους επτά αστυνομικούς! «Είστε ήρωες» φώναζαν κάποιοι από τους συγκεντρωμένους ενώ κάποιοι άλλοι φώναζαν «μπράβο»!

Τη σκηνή κατέγραψε το cnn.gr:

Οι αστυνομικοί κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και της οπλοχρησίας. Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια που έχει αναλάβει την υπεράσπιση των αστυνομικών, ποινική δίωξη για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή εις βάρος των επτά αστυνομικών έχει ασκηθεί για τον ένα τραυματία επιβαίνοντα του κλεμμένου οχήματος που νοσηλεύεται φρουρούμενος και για τον τρίτο επιβάτη που οχήματος που διαφεύγει της σύλληψης.

Δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής στην ανακρίτρια Πειραιά, κατέθεσαν χθες οι γονείς του 18χρονου Ρομά που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα.

Η δήλωση συνοδεύτηκε με πολυσέλιδο υπόμνημα στην ανακρίτρια Πειραιά από τους συνηγόρους της οικογένειας του 18χρονου, Θανάση Καμπαγιάννη και Αλεξάνδρα Καραγιάννη. Την οικογένεια στηρίζει στη δικαιοσύνη η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ», δια της νομικής της υπηρεσίας, με το δικηγόρο Ηλία Γιαννόπουλο. Η δήλωση που έγινε δεκτή, συνοδεύτηκε από ένα πολυσέλιδο υπόμνημα.

Σε αυτό γίνεται αναφορά σε βασικά σημεία της υπόθεσης και υποστηρίζεται ότι οι επτά αστυνομικοί τέλεσαν το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή και κατά συναυτουργία με άμεσο δόλο, και ότι ο 18χρονος στην κυριολεξία γαζώθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών.

Καταρρέει η εκδοχή της ΕΛΑΣ

Την ίδια ώρα η εκδοχή της αστυνομίας για τα όσα έλαβαν χώρα το βράδυ της Παρασκευής στο Πέραμα, όπως εκφράστηκε στην επίσημη ανακοίνωση της ΓΑΔΑ και τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν δημόσια προς υπεράσπιση των επτά αστυνομικών φαίνεται να καταρρέει.

Στην επίσημη ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, το Σάββατο, μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι:

– «Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες πραγματοποίησαν κίνηση όπισθεν και εμβόλισαν πέντε δίκυκλα Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. τραυματίζοντας συνολικά εφτά αστυνομικούς»

– «Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού και τον τραυματισμό ενός εκ των επιβαινόντων, ο οποίος διεκομίσθη σε νοσοκομείο και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.»

Τα περί τραυματισμού αστυνομικών διαψεύσθηκαν γρήγορα από βίντεο που δημοσιοποίησε η «Καθημερινή», στο οποίο οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ ακούγονται να διαβιβάζουν ότι δεν έχει τραυματιστεί κανένας. Το ίδιο αποτυπώνεται και στο ηχητικό ντοκουμέντο των επικοινωνιών μεταξύ του Κέντρου Επιχειρήσεων και των ομάδων της ΔΙΑΣ που βρίσκονταν στο σημείο, που έφερε στη δημοσιότητα την Τρίτη το MEGA. «Κέντρο έχει παρασύρει τρία υπηρεσιακά δίκυκλα, δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος», ακούγεται να λέει αστυνομικός.

Στις συνομιλίες Κέντρου-ΔΙΑΣ οι αστυνομικοί δεν ακούγονται να αναφέρουν ότι ο Νίκος Σαμπάνης, ο 18χρονος που έχασε τη ζωή του από τα πολλαπλά αστυνομικά πυρά, είναι ο οδηγός του οχήματος, όπως υποστηρίχτηκε στην ανακοίνωση της ΓΑΔΑ. Στο πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσαν στην Ανακρίτρια του Πειραιά, οι συνήγοροι της οικογένειας του νεκρού υποστηρίζουν ότι «οι αστυνομικοί για να δικαιολογήσουν την εν ψυχρώ δολοφονία του 18χρονου και την εκτός κάθε νομιμότητας χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων, σκηνοθέτησαν την εκδοχή που θέλει τον νεκρό να είναι ο οδηγός του οχήματος». Τονίζουν ότι «όπως θα προκύψει από τη διαδικασία, ο 18χρονος ήταν συνοδηγός στο αυτοκίνητο όχημα».

Από το ίδιο ηχητικό, προκύπτει ακόμα ότι οι αστυνομικοί γνώριζαν εξαρχής ότι στο όχημα επέβαιναν Ρομά, παρά τα περί του αντιθέτου λεχθέντα προς υπεράσπισή τους στον τηλεοπτικό «αέρα» τα τελευταία 24ωρα. «Τρία άτομα μέσα, αθίγγανοι», ακούγονται να διαβιβάζουν οι αστυνομικοί στο Κέντρο.

Τέλος, αίσθηση προκαλεί η απροθυμία των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ να υπακούσουν στις αλλεπάλληλες και πολλές φορές σε έντονο τόνο εντολές του Κέντρου Επιχειρήσεων να σταματήσουν την καταδίωξη.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με μολότοφ στο ΑΤ Ζωγράφου (video)

Ύστατο αντίο στη Φώφη Γεννηματά: Σε λαϊκό προσκύνημα από τις 10 το πρωί η σορός της

Κορωνοϊός: Ποια μέτρα και πότε θα πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του 4ου κύματος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:55