search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 12:40
MENU CLOSE

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά – Το συγκλονιστικό αντίο των παιδιών της (Videos)

27.10.2021 15:32
khdeia3

Σε κλίμα βαθιάς θλίψης και συγκίνησης, η οικογένεια, οι σύντροφοι, οι φίλοι αλλά και απλοί πολίτες από ολόκληρη την Ελλάδα, βρέθηκαν στην Μητρόπολη Αθηνών για να πουν το τελευταίο αντίο στη Φώφη Γεννηματά που μέχρι και την τελευταία στιγμή δήλωνε έτοιμη να παλέψει με την ασθένεια.

Φανερά συντετριμμένοι μέσα στην εκκλησία τα μέλη της οικογένειάς της. Ο σύζυγός της, Ανδρέας Τσούνης και τα τρία της παιδιά.

Αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα, το φέρετρο μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών, με κόσμο να πετά λουλούδια και να φωνάζει «Αθάνατη».

Στη Μητρόπολη Αθηνών βρέθηκε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος για να αποχαιρετήσουν την Φώφη Γεννηματά ενώ παρόν ήταν και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ η οποία έφτασε λίγο μετά τις 9 το πρωί στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης όπου είχε μεταφερθεί η σορός και βρισκόταν σε λαϊκό προσκύνημα για να αποτίνουν φόρο τιμής και να αφήσουν ένα λουλούδι.

Συγκλονιστικά λόγια από τα παιδιά της Φώφης Γεννηματά

Τους επικήδειους λόγους εκφώνησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, εκ μέρους δε του ΚΙΝΑΛ ο γραμματέας του Κινήματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης, αλλά και τα τρία της παιδιά.

Συγκλονιστικά ήταν τα λόγια της κόρης της Φώφης Γεννηματά, Κατερίνας. «Αντίο μαμά είσαι μαχήτρια σε αγαπάμε πολύ και πάντα». Η κόρη της αναφέρθηκε στην συνεχή παρουσία της στο πλευρό των παιδιών. «Είσαι η πιο δυνατή γυναίκα που ξέρω. Θα μας λείψεις πολύ. Θα μου λείψει το χάδι σου, το χαμόγελό σου» είπε.

«Η αγάπη και η στοργή σου δεν είχε όρια», τόνισε ο γιος της Φώφης Γεννηματά, σημειώνοντας ότι έγινε υπόδειγμα για πάρα πολλούς ανθρώπους, κάτι που επιβεβαιώνει η απόφαση της Πολιτείας για να δημιουργηθεί πρόγραμμα με το όνομά της για προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.

«Με την αποχώρησή του νόμιζα ότι φεύγουν οι ελπίδες μου. Τώρα όμως πιστεύω ακόμη περισσότερο στον άνθρωπο. Κρατήθηκες με όσες δυνάμεις σου είχαν απομείνει, για να μας κρατήσεις στην αγκαλιά. Είμαι σίγουρος ότι θα μας κοιτάς με χαμόγελο πάνω εκεί από τα σύννεφα», κατέληξε.

Η μεγάλη κόρη της Φώφης Γεννηματά μίλησε στον επικήδειο λόγο της για όσα έμαθε σε εκείνη και τα αδέρφια της η μητέρα της, για τις τελευταίες της στιγμές και για όσα θα θυμάται και θα κρατήσει από εκείνη.

«Ένα-δύο-τρία πάμε και μου έδωσες τα χέρια σου για να σηκωθείς, έτσι έφυγες, όρθια με το κεφάλι ψηλά. Δεν ηττήθηκες. Δεν παρέδινες τα όπλα. Το χέρι χτυπούσες στο τραπέζι και γινόταν πάντα αυτό που έπρεπε να γίνει. Ήταν πάντα τρυφερό αυτό το χέρι. Η αγκαλιά σου ήταν ζεστή, τρυφερή και ασπίδα δυνατή σαν εσένα. Το οικείο άρωμα που δεν ξεκολλάει από πάνω μας. Χόρεψες καλύτερα από όλους το ζεϊμπέκικο της ζωής. Να είσαι σίγουρη πως θα τα ακολουθήσουμε».

Για ένα πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας, αισιοδοξίας και διακριτικότητας αλλά και μια αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγο και πολιτικό έκανε λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον επικήδειο που εκφώνησε στην εξόδιο ακολουθία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στη Μητρόπολη Αθηνών.

Όπως τόνισε η κυρία Σακελλαροπούλου: «Αποχαιρετώντας σήμερα την Φώφη Γεννηματά, δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα πολιτικό που διακρινόταν για το δημοκρατικό της ήθος, την εντιμότητα και την αποτελεσματικότητά της. Δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα που αντιμετώπισε την σκληρή ασθένεια με σθένος και ειλικρίνεια. Αποχαιρετάμε ένα πρότυπο αισιοδοξίας και διακριτικότητας, έναν άνθρωπο με έμφυτη ευγένεια που διέκρινε και διαφύλασσε τα όρια ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό, γνωρίζοντας, ωστόσο, πότε το ατομικό βίωμα αξίζει να κοινοποιηθεί για να στηρίξει και άλλους με την αλήθεια του. Το πάθος με το οποίο η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε τη βελτίωση των δημόσιων δομών υγείας είναι η πρακτική έκφραση αυτής της στάσης ζωής».

Χριστοδουλάκης για Φώφη Γεννηματά: «Μάχη δεν έχασες ποτέ καμία»

Με τη σειρά του ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης στον επικήδειό του για τη Φώφη Γεννηματά είπε ότι «είναι πολύ δύσκολο να σου πούμε αντίο, γιατί μας λείπει η γενναιότητα, η δύναμή σου. Είναι πολύ σκληρή η σκιά της απουσίας σου» σημειώνοντας ότι δεν της χαρίστηκε ποτέ τίποτα και στο βλέμμα της χωρούσαν όλοι, ακόμη κι οι αντίπαλοί της.

«Δεν βολεύτηκε ποτέ σε όσα είχε και δεν δίστασε ποτέ να αφήσει πίσω την εύκολη προεδρική καρέκλα για να μας πει “πάμε να το ξανακάνουμε Κίνημα Αλλαγής”, που έζησε όλη την περιπέτεια του ΠΑΣΟΚ, που έμενε, όταν κάποιοι έφευγαν και πίστευε βαθιά ότι μπορεί να το ξανακάνει μεγάλο. Εκείνη που μας έδινε κουράγιο και δύναμη στις δύσκολες ημέρες και χαμογελούσε περισσότερο απ΄όλους στις καλές», ανέφερε.

«Ποτέ σου δεν παραπονέθηκες, ποτέ σου δεν δικαιολογήθηκες, ήσουν πάντα όρθια, πάντα δυνατή, μέχρι και την τελευταία στιγμή» ανέφερε, απευθυνόμενος στην Φώφη Γεννηματά.

«Μάχη δεν έχασες ποτέ καμία, δεν λύγισες ποτέ», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Φώφη Γεννηματά νίκησε ακόμη και τον θάνατο, γιατί δεν φοβήθηκε ποτέ. Απόδειξη και η υπέροχη οικογένεια που αφήνει πίσω της.

Πολλές αναφορές έκανε στους αγώνες της για το κόμμα της, στο οποίο, όπως είπε ο κ. Χριστουδουλάκης, θα έχει βάλει τον δικό της λίθο. «Πίστευες τους νέους ανθρώπους», υπογράμμισε. «Ανέστησες ένα κόμμα, όταν για κάποιους ήταν μία νοσταλγία, θα είχε γίνει μια ανάμνηση. Φύτεψες τις ρίζες, αλλά δεν πρόλαβες να δεις τους καρπούς. Αλλά μην στενοχωριέσαι πρόεδρε, γιατί αυτά τα δέντρα γράφουν το όνομά σου».

«Πρόεδρε, η παράταξή μας σε αποχαιρετά. Ήταν τιμή μας, ήταν τιμή μου», κατέληξε.

Τασούλας: Το πιο δυνατό χεικρότημα για τη Φώφη Γεννηματά είναι το σημερινό

«Η Φώφη Γεννηματά έδωσε το καλό παράδειγμα της επιλογής της ζωής κι όχι της παραίτησης», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, που αναφέρθηκε στην αξιοπρέπεια, την εντιμότητα και τη γενναιότητά της. «Το παράδειγμα που έδινε, αυτό το στοιχείο κρατά συγκινημένους όλους τους Έλληνες, όλες τις πτέρυγες της Βουλής, κρατά τις χώρες μεσίστιες, κρατά τη χώρα σε πάνδημο πένθος», σημείωσε.

Κάνοντας αναδρομή στους λόγους της, υπογράμμισε το ενδιαφέρον και την ανησυχία της για το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως των γυναικών και με κοινό παρονομαστή την υπευθυνότητα. Πάντα, στο νου της είχε την έγνοια της για την παράταξή της, στην οποία ένιωθε ότι η παρουσία της έδινε ενότητα, ενώ προσθεσε: «Το πιο δυνατό χεικρότημα για τη Φώφη Γεννηματά είναι το σημερινό, που δεν θα το ακούσει».

Διαβάστε επίσης

Σασμός – Spoiler: Μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει τον Νικηφόρο

Ντόρα Μπακογιάννη: Υποβασταζόμενη και με πατερίτσες στην κηδεία της Φώφης Γεννηματά

Στην αιωνιότητα η Φώφη Γεννηματά – Χιλιάδες στο ύστατο «χαίρε» (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 12:39