search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:21
MENU CLOSE

Χαράτσι στις συσκευασίες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2201
27/10/2021
01.11.2021 07:00
Estiasi-new (6)

Με το τέλος της πλαστικής σακούλας στα σουπερ μάρκετ, την 1η Ιανουαρίου του 2022, έρχεται και το τέλος στα μίας χρήσης πλαστικά ποτήρια και καπάκια του καφέ, και τα φαγητοδοχεία (τάπερ) έτοιμων φαγητών.

Έτσι λοιπόν μαζί με τις ανατιμήσεις των προϊόντων λόγω της ενεργειακής κρίσης πλέον οι καφετέριες και τα σούπερ μάρκετ θα χρεώνουν ξεχωριστά τα ποτήρια, τα καπάκια και τα φαγητοδοχεία από το περιεχόμενο, και το ποσό που αφορά τα πρώτα θα πηγαίνει στο Πράσινο Ταμείο.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διαθέτουν ανά πάσα στιγμή τουλάχιστον 30 τεμάχια επαναχρησιμοποιούμενων εναλλακτικών προϊόντων.

Το ύψος της χρέωσης ορίζεται σε 0,04 ευρώ πλέον ΦΠΑ για κάθε σκέλος πλαστικού μίας χρήσης. Δηλαδή ξεχωριστή εισφορά για το κύπελλο του καφέ και ξεχωριστή για πλαστικό καπάκι και το ίδιο ισχύει και στα φαγητοδοχεία.

Επίσης υποχρεούνται από τον νόμο να αναγράφουν στα σημεία πώλησης των προϊόντων σε εμφανές σημείο για τον καταναλωτή ότι τα προϊόντα αυτά υπόκεινται σε εισφορά, με αναγραφή του ποσού της εισφοράς.

Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις, όπως είχε γίνει παλαιότερα και με τις σακούλες στα σούπερ μάρκετ, επισημαίνουν ότι η μη άρτια τιμή που διαμορφώνεται μετά την επιβολή του ΦΠΑ αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα τόσο σε λογιστικό επίπεδο όσο και με πελάτες.

Για όσους δεν θέλουν να πληρώσουν το συγκεκριμένο τέλος ή δεν θέλουν να χρησιμοποιούν τα πλαστικά μίας χρήσης, από την ίδια ημερομηνία, ο νόμος υποχρεώνει τα καταστήματα καφέ και φαγητού να εξυπηρετούν τον πελάτη στα επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη που φέρει ο ίδιος.

Έτσι λοιπόν οι εταιρείες θα πρέπει να διαθέτουν σε χαμηλότερη τιμή τα μη συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά όταν πωλούνται σε επαναχρησιμοποιούμενο προϊόν του καταναλωτή και να αναγράφουν στις πινακίδες ή να ενημερώνουν με οποιονδήποτε τρόπο για την τιμή πώλησης των τροφίμων και των ποτών που διατίθενται χωρίς συσκευασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση μπορεί να αρνηθεί να εξυπηρετήσει τον καταναλωτή στην περίπτωση που το επαναχρησιμοποιούμενο προϊόν του είναι προδήλως ακατάλληλο προς τη συγκεκριμένη χρήση.

Σε αντίθεση με τις σακούλες στην προκειμένη περίπτωση, η διαδικασία αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα, καθώς έχουμε να κάνουμε με διαφορετικά μεγέθη ή επί ζυγίω προϊόντα. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν ο σχετικός νόμος ήταν σε δημόσια διαβούλευση οι εκπρόσωποι της μαζικής εστίασης είχαν εκφράσει τους φόβους τους ότι η συγκεκριμένη πρακτική δεν αποκλείεται να προκαλέσει παρεξηγήσεις μεταξύ των πελατών και των καταστημάτων.

Έρχεται το μπουγιουρντί των επιστρεπτέων προκαταβολών

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο «λογαριασμός» των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, δηλαδή το ποια ποσά από τα κρατικά δάνεια θα πρέπει να επιστρέψουν περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Τα ποσά αυτά θα αναγράφονται στα ειδοποιητήρια που θα αναρτηθούν στο MyAADE και συγκεκριμένα στον προσωπικό λογαριασμό οφειλών του φορολογούμενου.

Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει ανακοινωθεί η περαιτέρω μείωση του ποσού επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση του τζίρου της κάθε επιχείρησης. Έξαλλου οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να την αποπληρώσουν σε 60 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη Ιανουαρίου 2022.

Παράλληλα προβλέπεται και επιπλέον έκπτωση 15% για την εφάπαξ αποπληρωμή του κρατικού δανείου έως το τέλος του έτους, ενώ θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν θα υπάρχει και δυνατότητα συμψηφισμένων, μη επιστρεπτεων ποσών με τρέχουσες υποχρεώσεις.

Διαβάστε επισης:

«Έχεις γράμμα» από ΑΑΔΕ για 75.000 ιδιοκτήτες ΙΧ που δεν πλήρωσαν τέλη κυκλοφορίας το 2016

Eurostat: «Καταιγίδα» η ακρίβεια στην Ελλάδα – Στο 3% ο πληθωρισμός

Κρυπτονομίσματα: Το Bitcoin πέφτει, το Shiba Inu «απογειώνεται»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:21