search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 13:27
MENU CLOSE

Χρηστίδης στο topontiki.gr: «Είναι η ώρα να εκφραστεί η νέα γενιά – Να γίνουμε Κίνημα ξανά»

09.11.2021 13:09
christidis_new

Για την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, τους στόχους του αλλά και τον κόσμο που θέλει να προσελκύσει στις κάλπες της Κυριακής 5 Δεκεμβρίου, μίλησε στο topontiki.gr ο Παύλος Χρηστίδης.

«Πιστεύω στην ενότητα, την ανανέωση και τη διεύρυνση της παράταξης», απαντά ο Παύλος Χρηστίδης στην ερώτηση γιατί είναι υποψήφιος. «Η υποψηφιότητα μου φέρνει ανανέωση με πολιτικό περιεχόμενο όχι μόνο ημερολογιακά ηλικιακό, με αξίες και ηθική, η διεύρυνση της βάσης του Κινήματος με εκείνους, που νιώθουν ότι οι πολιτικοί δεν τους ακούν και οι κοκορομαχίες γίνονται “για τα μάτια του κόσμου”. Είμαι εδώ για να δώσω φωνή στη γενιά».

Όσον αφορά τους ψηφοφόρους που θέλει ο ίδιος να προσελκύσει και να εκφράσει λέει: «Θα εκφράσω έναν κόσμο στην κάλπη ο οποίος δεν ψήφιζε πια, ήταν απόμακρος από την ξύλινη γλώσσα και διαδικασία της ρουτίνας της πολιτικής».

Αναφορικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την επιστροφή του… ΠΑΣΟΚ ο κ. Χρηστίδης σημειώνει: «Νιώθω κι εγώ τη συναισθηματική και συμβολική αξία του, αλλά αμέσως μετά τις εκλογές θα ακολουθήσει συνέδριο κι εκεί δημοκρατικά κι ανοιχτά θα τεθούν όλα αυτά στους συνέδρους του κινήματός μας. Θέλω να γίνουμε Κίνημα ξανά, γιατί έχουμε χάσει το “Κ” του ΠΑΣΟΚ».

Στην συζήτηση για την «Προοδευτική Διακυβέρνηση» ο ίδιος ξεκαθαρίζει: «Προοδευτική διακυβέρνηση σημαίνει το Κίνημα μας πρωταγωνιστής ξανά. Η αυτονομία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα».

Ο Παύλος Χρηστίδης υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς και στενούς συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά. Σε ερώτηση μας για το τι κρατάει απ’ αυτήν μας είπε: «Η Φώφη Γεννηματά ήταν η ανθρώπινη πλευρά της πολιτικής και αυτή είναι η διαρκής πολιτική της παρακαταθήκη».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Παύλου Χρηστίδη

Γιατί είστε υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής; Τι καινούργιο μπορείτε να προσφέρετε κ. Χρηστίδη;

Πιστεύω στην πολιτική που αλλάζει την ζωή μας προς το καλύτερο. Πιστεύω στους πολίτες που αφήνουν στην άκρη τα δευτερεύοντα και παλεύουν για τον διπλανό τους, βλέποντας τη μεγάλη εικόνα. Αυτό έμαθα δίπλα στη Φώφη Γεννηματά. Και πιστεύω στην ενότητα, την ανανέωση και τη διεύρυνση της παράταξης από κάτω προς τα πάνω, με ειλικρίνεια και σχέδιο.

Που στηρίζεται η υποψηφιότητά σας;

Η υποψηφιότητα μου στηρίζεται, σε όλους εκείνους, τους καθημερινούς ανθρώπους κάθε γενιάς, που έχουν όνειρα και ελπίζουν σε κάτι νέο και διαφορετικό. Με αυτούς στην πρώτη γραμμή μπορούμε να δώσουμε προοπτική πρωταγωνιστή στην παράταξή μας. Αυτό που φέρνει η υποψηφιότητα μου φέρνει είναι η ανανέωση με πολιτικό περιεχόμενο όχι μόνο ημερολογιακά ηλικιακό, με αξίες και ηθική, η διεύρυνση της βάσης του Κινήματος με εκείνους, που νιώθουν ότι οι πολιτικοί δεν τους ακούν και οι κοκορομαχίες γίνονται “για τα μάτια του κόσμου”. Είμαι εδώ για να δώσω φωνή στη γενιά που ταλανίζεται από απανωτές κρίσεις. Που αντιμετωπίζει ανισότητες και θέλει να συγκρουστεί με την αδικία.  Επιμένω και θα επιμείνω στην κοινωνική παθογένεια της πολιτικής. Η πολιτική δε μπορεί να είναι κάτι αόριστο, δε μπορεί να έχει ταυτιστεί με τους χείριστους των χαρακτηρισμών και να περιμένουμε να αλλάξει έτσι την  κοινωνία. Όσο συμβαίνει αυτό, οι ικανότεροι θα παραμένουν εκτός και η κατάσταση θα χειροτερεύει για όλους μας. Εγώ θέλω να αποκαταστήσω τη φήμη της πολιτικής και να θέσω σε πρώτο πλάνο θέματα ουσίας για όλους μας. Η ανεργία κυρίως στους 18-35 και κυρίως στις γυναίκες, μισθοί πενιχροί, ενοίκια στα ύψη, συντάξεις αναξιοπρεπείς, φορολογούμενοι που πληρώνουν χωρίς αντίκρισμα στην υγεία ή την παιδεία, κακή ποιότητα ζωής, καθόλου ελεύθερος χρόνος, χαμηλές προσδοκίες. Αυτά τα θέματα απασχολούν την κοινωνία και εγώ θέλω να τα επιβάλω στο δημόσιο διάλογο και να προσδιοριστούμε ως η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική παράταξη της χώρας που δίνει λύσεις και έχει ξεκάθαρες θέσεις. Ζητήματα όπως οι έμφυλες ανισότητες, η προστασία της μητρότητας, μέσα πραγματικά κίνητρα και η εξασφάλιση των νέων μητέρων είναι προτεραιότητα μου. Παράλληλα, τον ηλικιακό ρατσισμό που αντιμετωπίζουν οι νεότεροι αυτή τη στιγμή, η σύγκρουση γενεών που έχει δημιουργηθεί και καλλιεργηθεί μέσα και απ’ το κοινωνικοοικονομικό μας σύστημα. Πόσο διαφορετικό είναι αυτό δυστυχώς σε σχέση με τη δεκαετία του 70’ και του 80’ που οι νέοι ενσωματώθηκαν και άλλαξαν το ρου της ιστορίας. Φυσικά και δεν μπορώ να παραλείψω τον σχεδιασμό διανομής των χρημάτων στο ταμείο ανασυγκρότησης.

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν εσκεμμένα παραλειφθεί απ’ το σχεδιασμό της Κυβέρνησης. Όλα αυτά οφείλουμε να τα αναδείξουμε χωρίς φόβο και πάθος, ώστε να μάθει ο κόσμος το πώς και γιατί γίνονται, και ποιο το δικά μας σχέδιο-απάντηση.

Έχω άλλη οπτική γωνία στα προβλήματα: δίπλα, όχι από πάνω. είναι προβλήματα δικά μας, του διπλανού μας, της κοινωνίας μας . Και μαζί θα βρούμε τις λύσεις. Με διαβούλευση, σχέδιο, λογοδοσία, αποτελεσματικότητα.

Με τι ποσοστό συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές θα ήσασταν ικανοποιημένος; Η υποψηφιότητά σας θα φέρει κόσμο εκτός του κόμματος για να ψηφίσει;

Είμαι ικανοποιημένος κάθε μέρα που έχω τη δυνατότητα να μιλήσω για όσα απασχολούν χιλιάδες συμπολίτες μας. Και είμαι εδώ για να πάω αυτή την ατζέντα πολύ μετά τις 12 Δεκεμβρίου. Αντίπαλος μου είναι τα προβλήματα.

Ήδη, από την Βυσσα του Έβρου έως το Μυλοπόταμο της Κρήτης και από την Κέρκυρα έως το Καστελλόριζο και τη Σύμη, 7000 και πλέον άνθρωποι έδωσαν την στήριξη και την υπογραφή τους στην υποψηφιότητά μου.  Σε μια διαδικασία 5 μόλις ημερών κινητοποιήθηκαν εκατοντάδες μέλη και φίλοι, για να δώσουν τη δύναμη σε μένα να είναι υποψήφιος και να μιλήσω γι αυτούς, να εκφράσω τις σκέψεις, τις ιδέες τις ευαισθησίες τους. Θα εκφράσω έναν κόσμο στην κάλπη ο οποίος δεν ψήφιζε πια, ήταν απόμακρος από την ξύλινη γλώσσα και διαδικασία της ρουτίνας της πολιτικής. Θα εκπλαγείτε από τη δίψα αυτών των ανθρώπων να ταυτιστούν με έναν άνθρωπο από αυτούς,  που μιλάει γι’ αυτούς, έναν άνθρωπο απλό και καθημερινό, αλλά και συνάμα ελεύθερο να εκφράσει την πραγματική αγωνία που βιώνει και ο ίδιος στον καθημερινό του βίο. Είμαι εδώ με τόλμη και αποφασιστικότητα να τιμήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους και να τους εντάξω ξανά σπίτι τους, στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη των καλύτερων χρονών των Ελληνίδων και των Ελλήνων διαχρονικά. Για να χτίσουμε μαζί ένα μέλλον με καλύτερες συνθήκες και καλύτερους μισθούς όπως αρμόζει στην πιο καταρτισμένη γενιά του σήμερα, για να σταματήσουμε να είμαστε η πρώτη μεταπολεμική γενιά που ζει χειρότερα απ’ τους γονείς μας, αλλά και να τιμήσουμε τους γονείς και τους παππούδες μας για τους αγώνες και τις θυσίες που έκαναν επαναφέροντας την αξιοπρέπεια και το χαμόγελο σε αυτούς.

Ποια είναι η θέση σας για την επιστροφή του σήματος και του ονόματος ΠΑΣΟΚ; Μπορεί να είναι σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων για το… έμβλημα;

Έχοντας ζήσει αδιαλείπτως το ΠΑΣΟΚ, θέλω να σας πω ότι δεν έφυγε ποτέ από τα ψηφοδέλτιά μας ή από τις καρδιές μας. Νιώθω κι εγώ τη συναισθηματική και συμβολική αξία του, αλλά αμέσως μετά τις εκλογές θα ακολουθήσει συνέδριο κι εκεί δημοκρατικά κι ανοιχτά θα τεθούν όλα αυτά στους συνέδρους του κινήματός μας.

Θέλω να γίνουμε Κίνημα ξανά, γιατί έχουμε χάσει το “Κ” του ΠΑΣΟΚ.

Είμαστε εδώ για να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές.

Άλλωστε, όλος ο κόσμος νιώθει ΠΑΣΟΚ και αυτός είναι ο στόχος μου, να γυρίσουν όλοι όσοι έφυγαν και πλανήθηκαν ένθεν κακείθεν σπίτι τους και οι παλιοί και οι  καινούργιοι που θα έρθουν να συγκατοικήσουμε αρμονικά και να γίνουν ξανά συν-διαχειριστές ενός στέρεου και θεμελιωμένου οικοδομήματος.

Απευθύνεστε κυρίως στη νέα γενιά. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν πως οι νέοι «δεν το ρίχνουν ΠΑΣΟΚ». Πώς μπορεί αυτό να αλλάξει;

Η νέα γενιά χτυπήθηκε με τον πιο βάναυσο τρόπο από τις απανωτές κρίσεις, οικονομική, υγειονομική, τις οποίες συνεχίζουμε να βιώνουμε, βρίσκεται πάλι μπροστά σε τεράστιες προκλήσεις που αφορούν την ποιότητα ζωής τους, την εκπαίδευση, την εργασία, τον οικογενειακό τους σχεδιασμό και το κοινωνικό και περιβαλλοντικό τους μέλλον. Χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς ποιότητα ζωής. Είναι η ώρα να εκφραστεί δυναμικά και σθεναρά η νέα γενιά, είναι στο χέρι της να πάρει πίσω τη χαμένη της νιότη και αισιοδοξία,  γιατί δικαιούται να μη ζεί ακούγοντας τις αναμνήσεις των μεγαλύτερων για τα «καλύτερα χρόνια» του παρελθόντος του ΠΑΣΟΚ, αλλά να κάνει πράξη ένα καλύτερο μέλλον τώρα και να με πολιτικές επιλογές και συμμετοχή να κάνει πράξη αυθεντικά τα όνειρά της και τα θέλω της.

Τι είναι η «προοδευτική διακυβέρνηση» που φαίνεται να είναι και ένα σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων;

Προοδευτική διακυβέρνηση σημαίνει το Κίνημα μας πρωταγωνιστής ξανά. Αυτός είναι ο δρόμος των ρήξεων με τη συντήρηση, τον πελατειασμό, τις αδικίες.

Παραμένετε πιστός στις θέσεις σας για αυτόνομη πορεία;

Παραμένω πιστός στην παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά που τόσο καθοριστικά συμβόλισε και σημάδεψε ανεξίτηλα το παρόν και το μέλλον αυτής της σπουδαίας παράταξης. Η αυτονομία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα.

Ήσασταν από τους πιο στενούς συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά. Τι κρατάτε απ’ αυτήν;

Κρατώ το φωτεινό χαμόγελο που ακούμπησε την ψυχή μας, τις συμβουλές  της ως οδηγό στα δύσκολα, κρατώ το σπινθηροβόλο βλέμμα, που αντανακλούσε το τσαγανό της. Ήταν ο άνθρωπός μας.

Η Φώφη Γεννηματά αφήνει πίσω της, την βαθιά αγάπη και το ειλικρινές ενδιαφέρον για τον άνθρωπο. Πάντοτε φρόντιζε όλους τους υπόλοιπους και στο τέλος, τον εαυτό της. Αυτή ήταν μια πολιτική στάση που είχε η ίδια, έτσι λειτουργούσε.

Ήταν η ανθρώπινη πλευρά της πολιτικής και αυτή είναι η διαρκής πολιτική της παρακαταθήκη. Η πίστη στο «εμείς» και όχι στο εγώ, στη μεγάλη εικόνα και όχι στην ιντριγκα. Ήταν ο τρόπος που μας έμαθε να κοιτάμε τα πράγματα. Κατάφερε, σε έναν χώρο στον οποίο ελάχιστοι είχαν δώσει προοπτική, να την ξαναστήσει μαζί με δύναμη και ενότητα, ανανέωση και δυναμική.

Σε αυτόν τον δρόμο που άνοιξε, περπατάμε όλοι.

Διαβάστε επίσης:

Καστανίδης στο topontiki.gr: Οργανωτική επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ – Όχι σε κυβερνητική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ

Παπανδρέου: «Να ξανακάνουμε μεγάλη τη Δημοκρατική Παράταξη»

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Λοβέρδος: «Η εκλογή μου δεν συμφέρει τον Τσίπρα» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 13:24