search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 10:31
MENU CLOSE

Τουρκία: Πτώση δίχως πάτο για την λίρα – Άγγιξε το «10 προς 1» έναντι του δολαρίου

12.11.2021 11:56
tourkiki_lira_new

Ένα βήμα πριν την ισοτιμία των 10 τουρκικών λιρών προς ένα δολάριο βρίσκεται πλέον το νόμισα της γειτονικής χώρας, δύο βδομάδες μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης στο 16%.

Μάλιστα, η είδηση ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτοξεύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 31 ετών ενέτεινε την Πέμπτη την ανησυχία για το τουρκικό νόμισμα, που υποχώρησε περαιτέρω κατά 1,2% στις 9,975 τουρκικές λίρες προς το δολάριο.

Αν και στη διάρκεια της ημέρας ανέκαμψε οριακά στις 9,9145 λίρες προς το δολάριο, το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται πλέον μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 10 λιρών προς το δολάριο.

Πριν από 10 χρόνια η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος ήταν 1,8 λίρες προς ένα δολάριο, αλλά στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών η λίρα έχει χάσει περίπου τα 2/3 της αξίας της, ενώ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους έχει υποτιμηθεί κατά σχεδόν 25%.

Αιτία βέβαια η ανορθόδοξη νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η Τράπεζα της Τουρκίας κατ’ εντολή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κρατώντας το κόστος του δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα, παρά τον επίμονα διψήφιο πληθωρισμό.

Από τον Σεπτέμβριο η Τράπεζα της Τουρκίας έχει μειώσει συνολικά το κόστος δανεισμού κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες, ενώ υποστηρίζει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αποτελούν παροδική εξέλιξη.

Αυτό που θέλει να επιτύχει ο Τούρκος πρόεδρος είναι να προσφέρει φθηνό δανεισμό, ώστε να εξασφαλίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας.

Κι ενώ η τελευταία μείωση των επιτοκίων εν μέσω πληθωρισμού 20% επιτάχυνε την πτώση της λίρας, αναλυτές και οικονομολόγοι της Deutsche Bank προβλέπουν πως η Τράπεζα της Τουρκίας θα προχωρήσει σε νέα μείωση κατά άλλες 100 μονάδες βάσεις σε κάθε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις της μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα πάντως με τη γερμανική τράπεζα, ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα θα κυμανθεί γύρω στο 19,5% στα τέλη του έτους και θα παραμείνει σε επίπεδα πάνω από το 20% μέσα στο επόμενο έτος.

Ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός εκτιμά πως ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Σαχάπ Καβτσίογλου, θα επικαλεστεί την ελαφρά υποχώρηση που σημείωσε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο.

Ο Σαχάπ Καβτσίογλου  δήλωσε προ ημερών σε συνέντευξη Τύπου πως η τελευταία μείωση των επιτοκίων θα επιφέρει σταθεροποίηση του πληθωρισμού και της τουρκικής λίρας. Υποστήριξε πως το φθηνό νόμισμα θα διευκολύνει την Τουρκία να αντιστρέψει το χρόνιο πρόβλημα του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, καθώς αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η Τουρκία εισάγει συνήθως περισσότερα από όσα εξάγει.  

Προέβλεψε μάλιστα πως το κυρίως πρόβλημα της χώρας, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, θα αντιστραφεί σε πλεόνασμα

Διαβάστε επίσης

Βόρεια Μακεδονία: Ξεπέρασε μεν την πρόταση μομφής ο Ζάεφ ωστόσο ηγείται πλέον κυβέρνησης μειοψηφίας

Ντύθηκε αστροναύτης και πέταξε στα 4 χλμ. ύψος με αερόστατο (video)

ΟΗΕ: Περισσότεροι από ποτέ οι πρόσφυγες παγκοσμίως

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 10:31