search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:12
MENU CLOSE

Τουρκία: Νέα «βουτιά» για την λίρα στην «σκιά» σεναριών για την υγεία Ερντογάν

03.11.2021 13:47
tourkia-lira-new

Σταματημό δεν έχει η υποχώρηση για την τουρκική λίρα καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός στην χώρα αυξήθηκε στο 19,89% τον Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδο σχεδόν 2,5 ετών, από 19,58% τον Σεπτέμβριο.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε σήμερα έως 0,8%, με τις απώλειες να περιορίζονται στη συνέχεια στο 0,2% και την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 9,627 λίρες ανά δολάριο, καθώς ο πληθωρισμός αναμενόταν στο 20,4%.

Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας, που ανέρχεται στο 16%, είναι ήδη πολύ χαμηλότερο από τον πληθωρισμό μετά τη μείωσή του φέτος κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από την κεντρική τράπεζα υπό την πίεση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια, τα τρόφιμα και κάποια άλλα αγαθά, μειώθηκε στο 16,82% από 17% τον περασμένο μήνα.

«Η μικρή πτώση του δομικού πληθωρισμού και η πολιτική πίεση στην κεντρική τράπεζα σημαίνουν ότι θα έρθουν και άλλες μειώσεις επιτοκίων», δήλωσε οικονομολόγος της Capital Economics.

«Έχουμε προεξοφλήσει τη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα στη συνεδρίαση (της κεντρικής τράπεζας) αυτή την εβδομάδα» και περαιτέρω επιθετική χαλάρωση, πρόσθεσε.

Η λίρα έχει χάσει φέτος σχεδόν το 23% της αξίας της, κυρίως λόγω της αβέβαιης και μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής.

Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα στην Τουρκία συνεχίζεται και προκαλεί πολύ σοβαρούς κλυδωνισμούς στην γειτονική χώρα, την ίδια ώρα που τα σενάρια για την υγεία του Ερντογάν ολοένα και πληθαίνουν.

Μάλιστα, από το πρωί της Τετάρτης η αναστάτωση που επικρατεί στην Τουρκία είναι τεράστια μετά την ανάρτηση του βουλευτή του αντιπολιτευόμενου Ρεμπουπλικανικού Κόμματος (CHP) Αγκούτ Ερντογντού, ο οποίος έγραψε ότι ο Τούρκος πρόεδρος υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το βράδυ της Τρίτης και πως νοσηλεύεται στην εντατική.

Photo: pixabay.com

Διαβάστε επίσης:

COP26: Σκόνταψε αλλά το… έσωσε ο Πρίγκιπας Κάρολος (video)

ΠΟΥ: Συναγερμός για βακτήριο που ευθύνεται για τον θάνατο 150.000 βρεφών κάθε χρόνο

Μεξικό: Ματωμένη γιορτή των νεκρών – Νέα σφαγή, βρέθηκαν 11 πτώματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:10