search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:17
MENU CLOSE

Τουρκία: Μια ανάσα από ιστορικό χαμηλό η λίρα, σε πανικό η κυβέρνηση

23.09.2021 18:00
lira_new

Σε βέρτιγκο παραμένει η τουρκική οικονομία με το νόμισμα της χώρας να συνεχίζει να διολισθαίνει έναντι του δολαρίου.

Η τουρκική λίρα κατέγραψε βουτιά έως 1,5% την Πέμπτη, πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό της έναντι του δολαρίου, αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης, αρκετά κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού στη χώρα.

Δεχόμενος πιέσεις από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εδώ και καιρό ζητά μείωση των επιτοκίων, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Σαχάπ Καβτσίογλου μείωσε το επιτόκιο για ρέπος μίας εβδομάδας στο 18% από το 19% παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση σημείωσε άλμα στο 19,25% τον περασμένο μήνα. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν το βασικό επιτόκιο να παραμείνει αμετάβλητο.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχώρησε έως τις 8,808 λίρες έναντι του δολαρίου πριν ανακάμψει στις 8,77 στη συνέχεια, συγκριτικά με το επίπεδο των 8,6550 πριν ανακοινωθεί η απόφαση των επιτοκίων. Τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 8,88 λιρών.

Διαβάστε επίσης

Ευρώπη και ΗΠΑ συντονίζονται ενάντια στους κολοσσούς της τεχνολογίας

Iαπωνία: Οι γηραιότερες δίδυμες αδερφές στον κόσμο είναι 107 ετών και 300 ημερών

Εμβόλιο Pfizer: Εγκρίθηκε η χορήγηση 3ης δόσης στους άνω των 65 ετών στις ΗΠΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:17