search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:31
MENU CLOSE

Ευρώπη και ΗΠΑ συντονίζονται ενάντια στους κολοσσούς της τεχνολογίας

23.09.2021 16:35
technology_new

Τον συντονισμό της ΕΕ και των ΗΠΑ προκειμένου να ελεγχθεί η ισχύς που έχουν αποκτήσει οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας προωθεί έγγραφο εν όψει σχετικής συνάντησης στην Αμερική.

Σύμφωνα με το Reuters το οποίο και αποκάλυψε το έγγραφο, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες επιδιώκουν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους στο να ελέγξουν τη δύναμη που έχουν ακοκτήσει εταιρείες όπως η Google, το Facebook ή η Amazon, η οποία και προκαλεί στρεβλώσεις ακόμα και στη δημοκρατική διαδικασία και ουσιαστικά καταπνίγει τον ανταγωνισμό στον χώρο της τεχνολογίας.

Το έγγραφο αυτό, το οποίο προέρχεται από αμερικανικές πηγές, συντάχθηκε εν όψει της συνάντησης, στις 29 Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπεργκ, του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, της υπουργού Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο και της εκπροσώπου των ΗΠΑ στον ΠΟΕ, Κάθριν Τάι, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και την Επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, στο πλαίσιο του Ευρω-Αμερικανικού Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας.

Στόχος των δύο πλευρών είναι να εναρμονίσουν τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές τους, ώστε να γίνει πιο δύσκολο για τις μεγάλες εταιρείες να αντιστέκονται στις όποιες ρυθμίσεις αποφασίζονται. Στο έγγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «έχουμε εντοπίσει κοινά ζητήματα ανησυχίας σχετικά με την ισχύ που έχουν οι μεγάλες πλατφόρμες και την ευθύνη των διαδικτυακών ενδιάμεσων», προσθέτοντας ότι αυτά αφορούν «την ευθύνη των ενδιάμεσων να διασφαλίζουν τη δημοκρατική διαδικασία από τις συνέπειες των δραστηριοτήτων τους. Κοινοί τόποι… συμπεριλαμβάνουν το περιεχόμενο και τον ανταγωνισμό».

Υπενθυμίζεται ότι τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ τα αρμόδια ρυθμιστικά όργανα έχουν κινηθεί νομικά σε βάρος μεγάλων εταιριών τεχνολογίας για ζητήματα ανταγωνισμού, παραβιάσεων των προσωπικών δεδομένων των χρηστών τους, φορολογικές ατασθαλίες, αλλά και έμμεσες παρεμβάσεις στη δημοκρατική διαδικασία, ενώ πιο ριζοσπαστικές φωνές έχουν ζητήσει τη διάσπαση των μεγάλων εταιρειών σε μικρότερες.

Διαβάστε επίσης

Iαπωνία: Οι γηραιότερες δίδυμες αδερφές στον κόσμο είναι 107 ετών και 300 ημερών

Εμβόλιο Pfizer: Εγκρίθηκε η χορήγηση 3ης δόσης στους άνω των 65 ετών στις ΗΠΑ

AUKUS: Έσπασε ο πάγος Μακρόν-Μπάιντεν – Επιστρέφει στις ΗΠΑ ο Γάλλος πρέσβης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:29