search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 12:46
MENU CLOSE

Βουλή: Πέρασε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής

12.11.2021 19:45
vouli_new

Με 142 «ναι» εγκρίθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για «λίστα Πέτσα» και δημοσκοπήσεις Opinion Poll.

Την πρόταση καταψήφισαν 157 βουλευτές σε σύνολο 299 ψηφισάντων. Από την ψηφοφορία απουσίαζε, κατά πληροφορίες, ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος. 

Είναι η πρώτη εξεταστική που συγκροτείται μετά από την σχετική πρόβλεψη της τελευταίας συνταγματικής αναθεώρησης που δίνει την δυνατότητα στη μειοψηφία το δικαίωμα να συστήνει εξεταστική επιτροπή εφόσον η σχετική πρόταση υπερψηφιστεί από τα 2/5 του συνόλου των βουλευτών (120), ανεξαρτήτως πλειοψηφίας.

Η εξεταστική επιτροπή θα αποτελείται από 29 μέλη ενώ ορίστηκε δίμηνη προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής και υποβολής του σχετικού πορίσματός της.

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης έδωσε πακτωλό χρημάτων σε ΜΜΕ 

Θέμα «πρωτίστως ηθικό» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το ζήτημα της λίστας Πέτσας, στην παρέμβασή του στη Βουλή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πώς το μέγα ζήτημα δεν είναι νομικό ή ποινικό αλλά πρωτίστως ηθικό καθώς όταν οι πολίτες ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους και φοβισμένοι ο Μητσοτάκης άφηνε τα νοσοκομεία χωρίς ΜΕΘ, γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά μοίραζε «πακτωλό» χρημάτων σε ΜΜΕ προκειμένου να διαμορφώσει ένα «καθεστώς» ενημέρωσης όπου αυτά θα τον «λιβανίζουν», αντί να κάνει μια ουσιαστική καμπάνια ενημέρωσης για την πανδημία.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι και οι ποινικές ευθύνες θα ελεγχθούν παραπέμποντας στο φάκελο «που έστειλε η Δικαιοσύνη για τους κ. Πέτσα και Σκυλακάκη, μετά την έρευνα για κακουργηματική απιστία κατά του Δημοσίου για τη λίστα Πέτσα». Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη συμφωνία ολόκληρης της αντιπολίτευσης πάνω στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στην διαχείριση της πανδημίας προέβλεψε πως έρχεται κατακραυγή και πώς όσο και να ποντάρει στα ΜΜΕ η πτώση θα είναι αναπόφευκτη. Ως προς τη λίστα Πέτσα αναφέρθηκε ενδεικτικά σε συγκρίσεις χρηματοδότησης μέσων γαλάζιας επιρροής με μέσα επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση της Opinion Poll και στις απευθείας αναθέσεις – ειδικότερα έκανε λόγο για «πανδημία απευθείας αναθέσεων».

Γεραπετρίτης: Ο πρωθυπουργός δεν θα υποβάλει δεύτερη πρόταση

Απόντος του πρωθυπουργού, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι για την Διεθνή Διάσκεψη για την Λιβύη, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτήρισε ως δείγμα πολιτικού πολιτικού καιροσκοπισμού του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εξεταστική επιτροπή. «Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να ελέγξει μόνο τη δική του περίοδο και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

Ωστόσο ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι η ΝΔ δεν θα καταθέσει δική της πρόταση. «Ο πρωθυπουργός σέβεται την πρότασή σας και δεν θα υποβάλει δεύτερη πρόταση», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. «Θα είμαστε εκεί παρόντες. Θα κληθούν όλοι οι μάρτυρες από όλους τους χρονικούς ορίζοντες. Θα υπάρχει μία πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, όπως την επιθυμούμε όλοι εμείς, το αποδείξαμε στη Συνταγματική αναθεώρηση και το αποδεικνύουμε και σήμερα» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

Με σκληρά λόγια τοποθετήθηκε και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν οργάνωσε μια επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημερωτική εκστρατεία για τον εμβολιασμό.

«Δεν εννοούμε απλά μια διαφημιστική καμπάνια όπως αυτή με τις λίστες Πέτσα που συζητάμε αλλά μια ενημερωτική εκστρατεία που θα ακουμπά και στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Θα ακουμπά δηλαδή σε Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, Αποκεντρωμένα Ιατρεία τα οποία με σύγχρονες υποδομές και όλο το απαραίτητο προσωπικό θα διασυνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία και τις σχολές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία, άλλα ιδρύματα που τυχόν υπάρχουν. Όλα αυτά δηλαδή που κάνει το ΚΚΕ, όχι μόνο σε φορείς, δομές, χώρους, όπου το ίδιο έχει την ευθύνη, αλλά παντού, από το πρωί μέχρι το βράδυ, με καμπάνιες ενημέρωσης, πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις, ακόμα και επίλυση προβλημάτων που παρουσιάζονται στους συνανθρώπους μας» είπε ενδεικτικά.

Διαβάστε επίσης:

ΚΙΝΑΛ: Ναι στο debate από 5 υποψηφίους- Διαφωνεί ο Παπανδρέου

Καταγγελίες Κουτσούμπα στη Βουλή για το Λιμάνι με… ονόματα και διευθύνσεις (Video)

Άδωνις Γεωργιάδης: Άδικο ότι δεν στηρίξαμε την εστίαση – Αρχίζει να ακούγεται σαν αχαριστία (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 12:42