search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 00:59
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Έρχονται αλλαγές στην έκθεση του ΕΟΔΥ – Τι προστίθεται (Video)

18.11.2021 15:28
zaoutis-new

Αλλαγές αναμένονται από την επόμενη εβδομάδα στην ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον πρόεδρο του οργανισμού, Θεοκλή Ζαούτη και τον καθηγητή επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρη Παρασκευή, πλέον θα καταγράφεται το ποσοστό των κρουσμάτων των διασωληνωμένων και των νεκρών στο σύνολο των εμβολιασμένων και στο σύνολο των ανεμβολίαστων.

Ο κ. Ζαούτης σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να δίνεται βάση μόνο στον αριθμό κρουσμάτων αλλά και στον δείκτη θετικότητας. Παρά το γεγονός ότι έχουμε πολύ υψηλό αριθμό τεστ ο δείκτης θετικότητας αρχίζει και κατεβαίνει. Επίσης, παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ήμερες με ελαφρά μείωση.

Το μοντέλο των σχολείων αποδεικνύεται αποτελεσματικό, πρόσθεσε. Όπως προκύπτει από τα στοιχειά, η πιο έγκαιρη διάγνωση (ακόμα και την ίδια μέρα με την εκδήλωση των συμπτωμάτων) γίνεται στα σχολειά και στη συνεχεία μέσα στην οικογένεια. Ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά από την έναρξη των σχολείων είναι σταθερός με πτωτικές τάσεις.

Επιπλέον, το 70% των εμβολιασμένων που κολλούν τις τελευταίες ήμερες είναι ηλικίας 18-59 ετών. Αυτό αποδίδεται στην αυξημένη μολυσματικότητα της μετάλλαξης Δέλτα και γι’ αυτό θεωρείται απαραίτητη η τρίτη δόση με την παρέλευση του 6μηνου, προκείμενου οι πολίτες να έχουν ενισχυμένη ανοσοποίηση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, η χωρά μας ακολουθεί τον ορισμό του ΠΟΥ και καταγράφει ως νεκρούς covid όλους όσους έχουν διαγνωστεί θετικοί, χωρίς χρονικό περιορισμό, ενώ άλλες χώρες όπως για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει ως νεκρούς covid όσους πέθαναν εντός 28 ημερών από τη διάγνωση και η Ισπανία καταγράφει μόνο όσους πεθαίνουν σε νοσοκομειακό περιβάλλον. 

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ θα απευθυνθεί στο ECDC με το ερώτημα εάν θα πρέπει να ακολουθείται μια κοινή γραμμή από όλους. Όπως είπε ο κ. Ζαούτης, εάν στην Ελλάδα ακολουθούσαμε το σύστημα καταγραφής του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταγράφαμε 20% λιγότερους θανάτους.

Τέλος, ανέφερε ότι οι 4 βασικοί επιβαρυντικοί παράγοντες για θάνατο και σοβαρή νόσηση είναι η ηλικία, οι συνοσηρότητες, ο εμβολιασμός και το πόσος καιρός έχει περάσει από τον εμβολιασμό.

Διαβάστε επίσης:

Νίκαια: Η στιγμή της εκτέλεσης στο βενζινάδικο – Πολύ σκληρές εικόνες (video)

Νίκος Αντωνιάδης: Συνελήφθη ο γνωστός αντιεμβολιαστής δικηγόρος

Κορωνοϊός: Γιατί ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κάνει διάγγελμα – Τι θα πει – Όλο το παρασκήνιο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 00:59