search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 08:49
MENU CLOSE

Νέα κυβέρνηση στη Γερμανία: Τι σημαίνει για την Ελλάδα ο αλα Σόιμπλε υπουργός Οικονομικών και η φιλέλλην υπουργός Εξωτερικών

24.11.2021 21:43
germany098-new

Η κυβέρνηση του «φωτεινού σηματοδότη», όπως ονομάζεται, είναι πλέον γεγονός στη Γερμανία και ο Όλαφ Σολτς ο νέος καγκελάριος που θα αναλάβει την εξουσία μετά τη νίκη του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις του SPD με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους είχαν αίσια κατάληξη και «μοίρασμα» υπουργείων προκειμένου να σχηματιστεί η κυβέρνηση συνασπισμού.

Οι χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, μετρούν κέρδη και ζημιές από το ανακάτεμα της τράπουλας των γερμανικών υπουργείων.

Ο νέος τσάρος της γερμανικής Οικονομίας

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ είναι ο άνθρωπος που θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για έναν πολιτικό που δίνει μεγάλο βάρος στην τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, τόσο στη Γερμανία όσο και στη ΕΕ και πολλοί τον χαρακτηρίζουν εμμονικό με τη δημοσιονομική πειθαρχία α λα Σόιμπλε.

Η τοποθέτηση Λίντνερ στη θέση του «τσάρου» της γερμανικής οικονομίας πρέπει να προβληματίζει, εκτός από την Αθήνα, και τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, τη Γαλλία και την Ιταλία, που πιέζουν για αλλαγή στο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, το οποίο θέτει αυστηρά όρια στον κρατικό δανεισμό. Αυτοί οι δημοσιονομικοί κανόνες, που προστάζουν ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ, ανεστάλησαν στην αρχή της πανδημίας και μέχρι το τέλος του 2022.

Το FDP, όμως, έχει τοποθετηθεί υπέρ των οκτώ βορειοευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Δανίας και της Ολλανδίας, οι οποίες θα ήθελαν να επαναφέρουν τους κανόνες σε ισχύ, ίδιους και απαράλλακτους, όταν λήξει η πανδημία.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η συμμετοχή των Πρασίνων – Ποια είναι η νέα υπουργός Εξωτερικών

Ο έτερος κυβερνητικός εταίρος, οι Πράσινοι, υπήρξαν το πιο φιλελληνικό κόμμα στη γερμανική Βουλή, κάτι που αποτυπώνει σαφώς η στάση τους σε μια σειρά από θέματα.

Το κόμμα των Πρασίνων είχε καταθέσει τον περασμένο Νοέμβριο σχέδιο ψηφίσματος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, με το οποίο ζητείται από την κυβέρνηση να διακόψει την παράδοση στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, να ανακαλέσει την αδειοδότηση για την εξαγωγή των υποβρυχίων Τ-214, να παρέμβει στο πλαίσιο της ΕΕ προκειμένου να επιβληθεί ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, και να δημοσιοποιήσει την αξία των εξαγωγών στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία για το 2019.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, μετά από επιμονή των Πρασίνων στο κείμενο της συμφωνίας των τριών κομμάτων συμπεριλήφθηκε αναφορά στις ελληνογερμανικές σχέσεις αναφορικά με τη γερμανική κατοχή. Στο σχετικό κεφάλαιο οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι δεσμεύονται να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη για ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος. Όπως ενδεικτικά δηλώνουν, την «κουλτούρα της μνήμης» την αντιλαμβάνονται «ως προσφορά στη Δημοκρατία και το κοινό μέλλον.»

Από τους Πράσινους προέρχεται η νέα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ με συγκροτημένες θέσεις υπέρ της Ελλάδας, τόσο στα ελληνοτουρκικά και στο προσφυγικό, όσο και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Τα τελευταία δύο χρόνια, άλλωστε, η «σταρ» των Πρασίνων παραμέρισε την κλιματική αλλαγή, πλασάροντας λίγο πολύ τον εαυτό της ως ειδική πάνω σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Φίλοι και αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι παρά τη διοικητική απειρία της έχει βάλει το κεφάλι κάτω, μελετώντας σκληρά.

Μεταξύ των θέσεων που έχει εκφράσει, κάποιες αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα την Ελλάδα. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, οι Πράσινοι είχαν υιοθετήσει μία πολύ πιο αλληλέγγυα στάση έναντι των δεινοπαθούντων Ελλήνων. Είχαν, μάλιστα, ταχθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Επίσης, η θετική απόκριση στην πάγια ελληνική διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων για την τετράχρονη κατοχή της χώρας κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, είναι μία  τις πλέον προβεβλημένες φιλελληνικές θέσεις της.  Μάλιστα, ανήμερα της 200ής επετείου από την Ελληνική Επανάσταση και 80 χρόνια μετά την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, οι Πράσινοι είχαν ζητήσει  από τη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ την επανεξέταση του ζητήματος των κατοχικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου.

Διαβάστε επίσης:

Πολωνία: Ασύμβατη με το Σύνταγμα η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Σουηδία: Πρωθυπουργός για οκτώ ώρες- Γιατί παραιτήθηκε η Μαγκνταλένα Άντερσον

Κορωνοϊός: Σε γενικό lockdown δύο εβδομάδων η Σλοβακία λόγω μεγάλου αριθμού κρουσμάτων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 08:46