search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:34
MENU CLOSE

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Κορωνοϊός-ακρίβεια φθείρουν την κυβέρνηση (Video)

25.11.2021 20:50
vouli-new

Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την κυβέρνηση προκαλούν η δραματική πορεία της πανδημίας και η ακρίβεια που «καλπάζει».

Ωστόσο, η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν φαίνεται να καταφέρνει να εκφράσει το κύμα δυσαρέσκειας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει φθορά, όπως βεβαίως και η Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 30%, χάνοντας μία μονάδα από την έρευνα του Οκτωβρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχωρήσει στο 18,6%, με αποτέλεσμα η διαφορά των δύο κομμάτων να βρίσκεται στις 11,4 μονάδες.

Τέταρτο έρχεται το ΚΚΕ με 4,9%, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 4,2%, το ΜέΡΑ25 με 3,3%, οι Έλληνες για την Πατρίδα του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη με 1,2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 13,8%, με 1 στους 10 ψηφοφόρους να δηλώνει αναποφάσιστος.

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 39%. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 16% και ο Γιάνης Βαρουφάκης με 3%.

Μείζον πρόβλημα, η πανδημία

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, μείζον πρόβλημα για τους πολίτες αποτελεί η πανδημία. Η έξαρση κρουσμάτων και νεκρών έχει οδηγήσει σε μεταστροφή των προτεραιοτήτων των πολιτών μέσα στις τελευταίες εβδομάδες. Συγκεκριμένα, το 38% δηλώνει ότι η πανδημία του κορωνοϊού και η ιατρική περίθαλψη είναι το σημαντικότερο από τα 5 πρώτα προβλήματα, με την ακρίβεια να ακολουθεί με 20% έναντι 40% τον Οκτώβριο. Ακολουθεί η ανεργία με 8%, οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα με 6% και η εξωτερική πολιτική με 3%.

Αρνητικές είναι οι κριτικές για το έργο της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας. Το 56% το κρίνει μάλλον αρνητικά κι ένας στους 3 μάλλον θετικά ενώ το 10% ούτε το ένα ούτε το άλλο. Οι θετικές εντυπώσεις υποχώρησαν από το 50% τον Μάιο στο 33% σήμερα ενώ οι αρνητικές αυξήθηκαν από 45% σε 56%.

Στο ερώτημα αν έχουμε αφήσει τα χειρότερα πίσω μας ή είναι μπροστά μας, το 35% λέει ότι τα χειρότερα πέρασαν αλλά το 58% ότι είναι μπροστά μας.

Όσον αφορά τα εμβόλια, το 79% των ερωτηθέντων απαντούν ότι έχουν εμβολιαστεί και το 19% ότι παραμένουν ανεμβολίαστοι. Τους τελευταίους μήνες ο σχετικός δείκτης έχει καταγράψει εκτίναξη, από 43% τον Μάιο σε 79% σήμερα.

Στις ηλικίες 17-34 εμβολιασμένοι δηλώνουν σε ποσοστό 72%, στις ηλικίες 35-44 το 75%, στις ηλικίες 45-54 ένα ποσοστό 77%, στις ηλικίες 55-64 ποσοστό 82% και στις ηλικίες 65 ετών και άνω το ποσοστό φτάνει το 90%.

Ως προς την πρόθεση εμβολιασμού, το 4% όσων δεν έχουν κάνει λένε ότι θα το κάνουν και ένα ισχυρό 11% λέει ότι δεν θα το κάνει.

Για την ασφάλεια των εμβολίων, το 67%, δηλαδή 2 στους 3, δηλώνουν ότι είναι ασφαλή και το 20% ότι δεν είναι. Οκτώ στους 10 πολίτες δηλώνουν υπέρ των εμβολίων και ένα 15% κατά.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Η γενετική προδιάθεση «ένοχη» για σοβαρή νόσο και θάνατο – Πώς «ξεκληρίζονται» οικογένειες

Ρουβίκωνας: Συνθήματα έξω από τα σπίτια της Γκάγκα και του Σκέρτσου (Video)

Κυκλάδες: Κατακλύζονται τα νησιά από μωβ μέδουσες (Photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:27