search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 21:44
MENU CLOSE

Σταδιακή αποστασιοποίηση από την ενημέρωση στα social media

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2205
25/11/2021
28.11.2021 08:17
facebook new

Σε μία εποχή κατά την οποία οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι αποδέκτες έντονης κριτικής ότι δεν κάνουν αρκετά για να ανακόψουν τη ροή παραπληροφόρησης μέσα από τις πλατφόρμες τους πρόσφατη έρευνα του ερευνητικού ιδρύματος Pew δείχνει ότι η στάση των χρηστών αλλάζει, αν και σταδιακά.

Το ποσοστό εκείνων που επιλέγουν τις ειδήσεις μέσω Facebook, Twitter, Instagram, Tik Tok, You Tube, Reddit, Snapchat και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωση τους φέτος έπεσε κάτω από το 50% σε σύγκριση με το 2020. Αντιθέτως αυξήθηκε το ποσοστό εκείνων που απάντησαν αρνητικά στην έρευνα.

Έχει ενδιαφέρον ότι το ποσοστό εκείνων που επιλέγουν τα social media για την ενημέρωση τους από το περσινό 53% υποχώρησαν στο 48% ενώ εκείνοι που απάντησαν ότι ενημερώνονται σπανίως έως καθόλου από αυτά από το 39% αυξήθηκαν στο 43%. Κατά δύο – διόλου ευκαταφρόνητες –μονάδες αυξήθηκαν εκείνοι που δεν ενημερώνονται από τις ψηφιακές ειδήσεις (9% το 2021 έναντι 7% το 2020).

Στην έρευνα (διενεργήθηκε από τις 26 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου) ένας στους τρείς δήλωσε ότι ενημερώνεται μέσω Facebook και μόλις ένας στους πέντε Αμερικανού (22%) σημείωσε ότι λαμβάνει τακτικά ειδήσεις από το You Tube.

Η έρευνα διενεργήθηκε επί αμερικανικού εδάφους, όπου οι καταναλωτικές συνήθειες είναι δείκτης που αντανακλά τη διεθνή τάση. Έγινε δε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού, ως προς το φύλο, τη φυλή την εθνικότητα, την πολιτική τοποθέτηση, το μορφωτικό επίπεδο κ.λπ.

● Το Twitter και το Instagram παραμένουν πηγές ενημέρωσης αλλά σε μικρότερο βαθμό (13% και 11% αντιστοίχως).

● Το Twitter ως πηγή ενημέρωσης, σύμφωνα με την έρευνα, είναι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης με πιο ειδησεογραφικό χαρακτήρα. Οι μισοί (55%) από εκείνους που το χρησιμοποιούν (23%) δήλωσαν ότι λαμβάνουν τακτικά ειδήσεις στον «λογαριασμό» τους. Ωστόσο το μερίδιο τους το 2021 υποχώρησε κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, συγκριτικά με το 2020.

● Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το Facebook ενώ είναι εντυπωσιακό πως, αν και το Υou Tube χρησιμοποιείται ευρέως, ένα σχετικά μικρό ποσοστό χρηστών του κατευθύνεται σε αυτό για την ενημέρωση του. Μάλιστα το μερίδιο αυτών των ανθρώπων μειώθηκε περεταίρω από τον ένα χρόνο στον άλλο (30% το 2021 έναντι 32% το 2020).

Πιο τακτικοί καταναλωτές ειδήσεων μέσω Facebook και Reddit εμφανίζονται να είναι οι λευκοί άνδρες, ωστόσο το μέσο κοινωνικής δικτύωσης του Μαρκ Ζούκερμπεργκ επιλέγουν, στην πλειονότητα των χρηστών, γυναίκες έναντι ανδρών (64%- 35%), σύμφωνα με την έρευνα.

Τα «φρέσκα» ερευνητικά ευρήματα επιβεβαιώνουν με τον τρόπο τους την πεποίθηση τουλάχιστον της αμερικανικής κοινής γνώμης (62%) ότι οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ασκούν ασφυκτικό έλεγχο στις ειδήσεις που καταλήγουν και βλέπουν οι χρήστες τους και ότι οι προσπάθειες τους έχουν αποτέλεσμα ένα κακό μείγμα ειδήσεων, παρότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις ευαγγελίζονται ότι καταβάλλουν προσπάθειες για να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους στον τομέα αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Εκκλησιαστικές γκρίνιες και παρατράγουδα

Μάστιγα τα εργατικά δυστυχήματα

Οι φτωχοί πληρώνουν την κλιματική κρίση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 21:40