search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 14:36
MENU CLOSE

Αναστάτωση στο Twitter – Αλγόριθμος του προωθεί δεξιές πολιτικές

25.10.2021 15:31
twitter_new

Το Twitter προωθεί περισσότερο δεξιές πολιτικές- κομμάτων και ΜΜΕ- από ό,τι αριστερές, σύμφωνα με δική του έρευνα.

Το κολοσσιαίο μέσο κοινωνικής δικτύωσης προχώρησε από μόνο του στη δημοσιοποίηση της είδησης σημειώνοντας πως την ανακάλυψη αυτή την έκανε διερευνώντας πώς ο αλγόριθμος του προτείνει πολιτικό περιεχόμενο στους χρήστες του.

Πάντως, η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι δε γνωρίζει τον λόγο που συμβαίνει αυτό και έκανε λόγο για μια «πολύ δύσκολη απάντηση».

Εκτιμάται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται προκατάληψη στον αλγόριθμό της.

Το Twitter εξέτασε τιτιβίσματα πολιτικών κομμάτων και χρηστών που μοιράζονταν περιεχόμενο από οργανισμούς ειδήσεων σε επτά χώρες: τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Στο μικροσκόπιο της έρευνας τέθηκαν εκατομμύρια tweets που ανέβηκαν μεταξύ 1ης Απριλίου και 15 Αυγούστου του 2020.

Ακολούθως, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για να δουν ποια tweets διαδίδονταν περισσότερο από τον αλγόριθμο.

Είδαν ότι τα κυρίαρχα κόμματα και μέσα ενημέρωσης που τοποθετούνταν δεξιά απολάμβαναν υψηλότερα επίπεδα «αλγοριθμικής ενίσχυσης» σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της αριστεράς.

Εκφράστηκαν εικασίες σύμφωνα με τις οποίες η διαφορά στην ενίσχυση θα μπορούσε να οφείλεται στις «διαφορετικές στρατηγικές» που χρησιμοποιούν τα πολιτικά κόμματα για να προσεγγίσουν το κοινό στην πλατφόρμα.

Η διευθύντρια του τομέα Meta (Machine-learning, ethics, transparency, accountability) του Twitter, Ρόμαν Τσοουντάρι, δήλωσε στο BBC, πως «το επόμενο βήμα μας είναι να εντοπίσουμε την αιτία πίσω από το φαινόμενο». Και σημείωσε πως «στις έξι από τις επτά χώρες, που ερευνήσαμε τα τουίτς που ανέβασαν δεξιοί πολιτικοί ενισχύθηκαν αλγοριθμικά περισσότερο σε σχέση με εκείνα των αριστερών αριστερών αντιπάλων τους».

Υπογράμμισε δε ότι «ο εντοπισμός της αιτίας αυτού του επαναλαμβανόμενου μοτίβου είναι πολύ δύσκολος και είναι κάτι που το Meta θα πρέπει να κάνει».

Οι ερευνητές της φίρμας με την παγκόσμια επιδραστικότητα υποστήριξαν ότι η διαφορά στην προώθηση μπορεί να οφείλεται σε «διαφορετικές στρατηγικές» που χρησιμοποιούν τα πολιτικά κόμματα για να απευθυνθούν στους χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης

Ακόμα, ισχυρίστηκαν ότι τα ευρήματα δεν υποδηλώνουν ότι οι αλγόριθμοί του Twitter ωθούν σε «ακραίες ιδεολογίες, περισσότερο από ότι οι συστημικές πολιτικές φωνές» εν μέσω ωστόσο επικρίσεων για το αντίθετο.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Twitter αντιμετωπίζει θέμα εμφανούς προκατάληψης στον αλγόριθμό του, σύμφωνα και με τον Βρετανικό Ραδιοτηλεοπτικό Οργανισμό.

Τον περασμένο Απρίλιο, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης αποκάλυψε ότι διεξήγαγε μια μελέτη για να προσδιορίσει εάν οι αλγόριθμοί της συνέβαλαν σε «ακούσιες βλάβες».

Τον Μάιο, το Twitter αποκάλυψε ότι η αυτόματη περικοπή εικόνων είχε θέματα που ευνοούσαν τα λευκά άτομα έναντι των μαύρων και τις γυναίκες έναντι των ανδρών.

Διαβάστε επίσης:

Άγριες Μέλισσες – Spoiler: Η ξαφνική επίσκεψη που βάζει σε κίνδυνο το σχέδιο της Ελένης

Το πρώτο τρέιλερ των Ραδιο Αρβύλα πριν καν το παίξει ο ΑΝΤ1

Ενώπιος Ενωπίω: Ο Πύρρος Δήμας καλεσμένος του Νίκου Χατζηνικολάου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 14:35