ΤΡΙΤΗ 04.06.2024 19:44
MENU CLOSE

Γρίπη των πτηνών: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη, κίνδυνος για την Ελλάδα

29.11.2021 16:12

Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας το προσεχές διάστημα, από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο, με βάση την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, κυρίως του υπότυπου Η5N1, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις αναμενόμενες μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται, ότι υπήρξαν κρούσματα στην Ιταλία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ιρλανδία, ενώ πρόσφατα επιβεβαιώθηκε και τα πρώτο περιστατικό στη γειτονική Βουλγαρία. «Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά ανίχνευση του ιού σε άγρια πτηνά, τα οποία ανευρίσκονται στο πεδίο νεκρά ή ημιθανή. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της αυξημένης κυκλοφορίας του ιού στους άγριους πληθυσμούς των πτηνών, σε όλες τις χώρες, μεγαλώνει διαρκώς ο αριθμός εστιών σε εκτροφές πουλερικών. Η τρέχουσα εικόνα στην Ευρώπη παρουσιάζει ομοιότητες με προγενέστερα επιδημικά κύματα, όταν στην Ελλάδα ο ιός ανιχνεύτηκε τόσο σε άγρια πτηνά (2016, 2017 και 2021) όσο και σε εκμεταλλεύσεις πουλερικών (2017)» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η Περιφέρεια υπενθυμίζει ότι η γρίπη των πτηνών είναι μια λοιμώδης ιογενής νόσος υποχρεωτικής δηλώσεως, υπογραμμίζει ότι ορισμένοι υπότυποι του ιού (αντιγονικού τύπου Α) μπορούν, λιγότερο συχνά, να προσβάλλουν τους χοίρους και ακόµα σπανιότερα τους ανθρώπους ή άλλα θηλαστικά και γνωστοποιεί ότι ο υπότυπος Η5Ν8 προς το παρόν εντοπίζεται αποκλειστικά στα πτηνά.

Επιπλέον, αναφέρει, ότι προκειμένου σε αυτή τη φάση να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά ή τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη υπενθύμισης στους πτηνοτρόφους και τους κατόχους οικόσιτων πουλερικών για τον υφιστάμενο κίνδυνο και την ανάγκη εφαρμογής μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές τους.

Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους καλούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα. Ακόμη, λοιπές υπηρεσίες και ιδιωτικοί φορείς που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολογικές οργανώσεις, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης κλπ), συμβάλλουν στην εφαρμογή του προγράμματος επιζωοτιολογικής διερεύνησης της Γρίπης των Πτηνών είτε ενημερώνοντας τις κτηνιατρικές αρχές σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου, είτε συλλέγοντας και παραδίδοντάς τα σε αυτές.

Τέλος, συνιστάται σε επαγγελματίες που συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως κτηνιάτρους, πτηνοτρόφους, χοιροτρόφους, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους και ενδεχομένως μπορεί να εκτεθούν σε ιό της γρίπης των πτηνών, να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης, ως μέτρο μείωσης της πιθανότητας ανασυνδιασμού και ανάδυσης ενός νέου πανδημικού στελέχους.

Διαβάστε επίσης:
Μετάλλαξη Όμικρον: Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα σε 11 απαντήσεις

Μετάλλαξη Όμικρον: Συναγερμός από Π.Ο.Υ. – «Πολύ υψηλός παγκόσμιος κίνδυνος»

Μηνιγγίτιδα στα παιδιά: Προσοχή στα «ύπουλα» συμπτώματα – Ποια τα αίτια

ΤΡΙΤΗ 04.06.2024 19:43
Exit mobile version