search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:10
MENU CLOSE

Η κυβερνητική παράλυση, ο Σκέρτσος και η αβεβαιότητα

29.11.2021 07:59
skertsos_mitsotakis_new

Δεν αλλάζει τροπάρι η κυβέρνηση η οποία παρά την εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον» που ανησυχεί τον ΠΟΥ, συνεχίζει στη γραμμή πως δεν πρόκειται να υπάρξει lockdown, αλλά ούτε οριζόντια περιοριστικά μέτρα που να περιλαμβάνουν τους εμβολιασμένους.

Η «κανονικότητα» των εμβολιασμένων για κάποιο λόγο ωστόσο, δεν έχει εφαρμογή στην περίπτωση του συνεδρίου της ΝΔ, το οποίο κρίθηκε ότι δε μπορεί να πραγματοποιηθεί τώρα, και μετατέθηκε γι’ αργότερα.

Για να δικαιολογηθεί η χαλαρή προσέγγιση του πλέον σφοδρού κύματος της πανδημίας από την έναρξή της, για μια ακόμη φορά επιστρατεύτηκε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος επιχειρεί να πείσει πως:

·        Οι αυξημένοι αριθμοί των θανάτων στην Ελλάδα- ειδικά το Νοέμβριο- σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οφείλονται στο ότι η Ελλάδα έχει τον δεύτερο πιο γηρασμένο πληθυσμό της Ευρώπης. Στο βαθμό που ο SARS-COV-2 χτυπά πιο πολύ τους άνω των 60 και ταυτόχρονα «ένα 17% των Ελλήνων άνω των 60 ετών δεν έχει ακόμη κάνει το εμβόλιο» κι αυτό κατά τον υπουργό είναι η μία εξήγηση για την αύξηση των θανάτων.

·        Οι άλλες χώρες καταγράφουν τους θανάτους από covid-19 με πιο «στενά» κριτήρια απ’ ό,τι η Ελλάδα που κάνει την πιο «διασταλτική ερμηνεία» στην καταγραφή θανάτων από ή με κόβιντ, όταν άλλες χώρες, αναφέρει, «15 ή 29 μέρες μετά τη νόσηση δεν καταγράφονται ως θάνατοι από covid, αλλά από άλλες αιτίες».

Μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας, προκειμένου να ενισχύσει το αφήγημα ότι τα πάμε έως και καλύτερα, σημειώνει ότι σημαντικός δείκτης για την διαχείριση της πανδημίας είναι η υπερβάλλουσα θνησιμότητα, η οποία στη χώρα μας, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, είναι μηδενική ή σχεδόν μηδενική, ενώ στις άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο τα δεδομένα είναι πολύ χειρότερα. Κοινώς, παίζει με το επιχείρημα της «υποκαταγραφής» των θανάτων από Covid στις άλλες χώρες για να δικαιολογηθεί η εν Ελλάδι αύξηση, κάτι όμως που μπορεί να διαβαστεί και ανάποδα όταν επικαλείται μηδενική υπερβάλλουσα θνησιμότητα- με το ΕΣΥ μονοθεματικό και υπό κατάρρευση. Επιτρέπει δηλαδή κατά αντιστοιχία την καχύποπτη υπόθεση ότι η Ελλάδα υπερκαταγράφει νεκρούς από Covid προκειμένου να κρύψει την υπερβάλλουσα θνητότητα.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα να πει ότι οι θάνατοι που παρατηρούνται το τρέχον διάστημα δεν είναι περισσότεροι ανά εκατομμύριο κατοίκων αλλά λιγότεροι από τον ευρωπαϊκό μ.ο.  και ότι «πέτυχε συνολικά καλύτερες επιδόσεις από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και στα δύο πεδία», δηλαδή την «προστασία της δημόσιας υγείας με παράλληλη ανάκαμψη της οικονομίας»!

Παράλληλα συνεχίζεται το βιολί περί «πανδημίας ανεμβολίαστων» το οποίο:

·        σε πρώτο πλάνο στέλνει το μήνυμα «κόψτε το λαιμό σας, είναι δικό σας πρόβλημα, εμείς οι υπόλοιποι προχωράμε» . Όμως, για όποιον έχει μάτια και βλέπει αυτό, απλώς δεν ισχύει.

·        στην πράξη μεταφράζεται σε «λέμε και κανά αστείο να περνάει η ώρα», καθώς στα περιοριστικά μέτρα υπάρχουν σοβαρές «τρύπες» στην αναχαίτιση της διάδοσης – το πιο γνωστό και τρανταχτό παράδειγμα οι Εκκλησίες, οι οποίες δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη να ελέγχουν τον κόσμο για ράπιντ, παρόλο που η Εκκλησία της Ελλάδας βγήκε να δηλώσει υπέρ του μέτρου.

Την ίδια ώρα δυσκολεύεται να εξηγήσει κανείς πώς είναι «πανδημία ανεμβολίαστων» όταν με εντολή του υπουργείου Υγείας κόβονται κατά 80% τα χειρουργεία, όταν δηλαδή το ΕΣΥ καταλαμβάνουν σχεδόν ολοκληρωτικά τα περιστατικά covid-19 με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν πολίτες με άλλα σοβαρά νοσήματα. Και να πούμε εδώ το κριτήριο που διαψεύδει τα περί «πανδημίας ανεμβολίαστων» είναι η μη διαθεσιμότητα του ΕΣΥ προς το σύνολο των πολιτών και όχι τόσο το ότι νοσούν και μεταδίδουν και οι εμβολιασμένοι. Πρόκειται καταφανώς για κρίση Δημόσιας Υγείας και μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα το καλοκαιρινό στρατήγημα περί «πανδημίας ανεμβολίαστων» έχει ξεθυμάνει προ πολλού.

Το θέμα είναι ότι το οικονομικό και το πολιτικό κόστος, είναι οι παράγοντες που ζυγίζει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο. Εφόσον εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και της εμφάνισης νέας ανησυχητικής μετάλλαξης που προκαλεί μέχρι και πτώση στα χρηματιστήρια, δεν σκοπεύει να πάει σε lockdown, ενώ ταυτόχρονα δυσκολεύεται να αυστηροποιήσει τα μέτρα για ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, δεν απομένουν και πολλά να κάνει κανείς παρά να εμβολιαστεί με 1η ή 3η δόση και να παίρνει τα μέτρα του, όπως για παράδειγμα ενισχυμένη μάσκα παντού και αποστάσεις ή αποφυγή συνωστισμένων χώρων.  Από εκεί και πέρα το μόνο βέβαιο είναι ότι η αβεβαιότητα επί παντός, συνεχίζεται…

Διαβάστε επίσης:

Προϋπολογισμός διεύρυνσης των ανισοτήτων και ανακατανομής σε βάρος των πολλών

Η ακρίβεια επιμένει και προβληματίζει, αλλά θα είναι προσωρινή

Το κοσμικό ζεϊμπέκικο του Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:10