search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:54
MENU CLOSE

Μητσοτάκης: Γιατί προχώρησα στην υποχρεωτικότητα (Video)

01.12.2021 14:59
mitsotakis

Αναλυτικές εξηγήσεις σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να κάνει υποχρεωτικό των εμβολιασμό για τους 60+ έδωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, προχώρησε σε σειρά διευκρινίσεων και απαντήσεων σχετικά με την απόφαση που ανακοίνωσε την Τρίτη για υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών, και πρόστιμα μετά το τέλος της διορίας της 15ης Ιανουαρίου. Από την ομιλία του, κατέστη σαφές ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος δεν πρόκειται να αλλάξει την απόφαση, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, ενώ επιχείρησε να ανατρέψει τα επιχειρήματα κατά του μέτρου.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε με νόημα ότι η απόφαση τον βασάνισε προσωπικά, ωστόσο, υπογράμμισε ότι εξαρχής τόνισε ότι αισθάνεται βαρύτερη ευθύνη για το κοινό καλό και για όσους ακόμα δεν το καταλαβαίνουν και δήλωσε ότι προτιμά να είναι πρόσκαιρα αυστηρός, αλλά γρήγορα να αποδειχθεί υγειονομικά σωστός, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι συνεχίζει να πατάει σε δύο βάρκες και ότι αντιφάσκει σχετικά με τα κίνητρα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να δοθούν για την ενίσχυση των εμβολιασμών.

Υπό μορφήν ερωταποκρίσεων, ο Κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ηλικιωμένων ελήφθη με βάση «αδυσώπητα δεδομένα», σχετικά με τις νοσήσεις, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ και τους θανάτους από κορωνοϊό. Επίσης, σχετικά με τη χρονική στιγμή, εξήγησε ότι τώρα έχει εμφανιστεί η απειλή της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά και ότι τον τελευταίο μήνα καταγράφηκε απροθυμία των ηλικιωμένων να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.

Όσον αφορά στο πρόστιμο, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι μόνο αυτό προσδίδει τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του μέτρου, κάνοντας ξανά λόγο για «αντίτιμο υγείας», ενώ σημείωσε ότι τα 100 ευρώ βρίσκονται πολύ μακριά από τα πρόστιμα που έχουν επιβάλλει χώρες όπως η Αυστρία ή η Ιταλία. Παραδέχθηκε, βέβαια, ότι το ποσό είναι μεγάλο, ωστόσο, σημείωσε ότι αποτελεί «αντικίνητρο προς την αρρώστια και τον πόνο».

Ο πρωθυπουργός απέρριψε αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας του μέτρου, επικαλούμενος και άρθρα συνταγματολόγων, ενώ όσον αφορά στο ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε «στοχευμένες κινήσεις» και είπε χαρακτηριστικά ότι «οι ΜΕΘ δεν γεμίζουν με αστυνομικούς και στρατιωτικούς, αλλά με ηλικιωμένους», ενώ ανέφερε ότι αντίστοιχες κινήσεις σχεδιάζουν και άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη.

Τέλος, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι μετά την ανακοίνωση των μέτρων τα νέα ραντεβού των 60+ για εμβολιασμό έφθασαν τις 20.000, σχεδόν δεκαπλάσια από το προηγούμενο διάστημα, και ευχαρίστησε τους πολίτες που προχώρησαν σε αυτή την κίνηση, «έστω κι αν αισθάνονται κάποια δυσθυμία». Μάλιστα, αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει «από την επιστημονική ομάδα να εξεταστεί η πιθανότητα μείωσης του χρόνου μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Αν μας το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες. Αν δώσει η επιστημονική ομάδα την έγκριση οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι εμβολιαστικού προγράμματος μπορούν να ανταποκριθούν».

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε επίσης:

Οικονόμου: Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι πλήρως συμβατές με το Σύνταγμα (Video)

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Παπανδρέου: Αν υπάρξει μεγάλη συμμετοχή, ίσως δεν χρειαστεί β’ γύρος

Γεωργιάδης: «Προχωράμε με τον εμβολιασμό -Δεν υπάρχουν χρήματα για να στηρίξουν lockdown»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:53