search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:20
MENU CLOSE

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ανδρουλάκης – Παπανδρέου στον β’ γύρο – Νίκησε η συμμετοχή, έχασαν οι δημοσκόποι

06.12.2021 01:46
final

Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου θα «μονομαχήσουν» στον δεύτερο γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ για την ηγεσία της παράταξης.

Περισσότεροι από 260.000 φίλοι και μέλη του ΚΙΝΑΛ έσπευσαν στα 841 εκλογικά τμήματα για να επιλέξουν τον υποψήφιο που θέλουν να ηγηθεί της παράταξής.

Η μεγάλη συμμετοχή, που ξεπέρασε εκείνη του 2017, έφερε παράταση της ψηφοφορίας μέχρι τις 20.00, ενώ η διαδικασία συνεχίστηκε στα εκλογικά τμήματα όπου υπήρχαν ουρές μέχρι να ψηφίσει και ο τελευταίος ψηφοφόρος.

Νικητής ο Ανδρουλάκης, χαμένοι… οι δημοσκόποι

Λίγη ώρα μετά τις 21:30 βγήκαν από την ΕΔΕΚΑΠ τα πρωτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα τα οποία έδειξαν πρωτιά Ανδρουλάκη, πρωτιά που δεν ανατράπηκε ούτε απειλήθηκε στην εξέλιξη της βραδιάς, καθώς ο κρητικός πολιτικός, διατήρησε το «καθαρό» του προβάδισμα.

Λίγο μετά τις 23.00 φάνηκε να ξεκαθαρίζει και η δεύτερη θέση, καθώς μέχρι τότε Γιώργος Παπανδρέου και Ανδρέας Λοβέρδος έδιναν σκληρή μάχη για το «εισιτήριο» που οδηγούσε στο β’ γύρο.

Το αποτέλεσμα δεν επιβεβαίωσε τους δημοσκόπους καθώς στις μετρήσεις που προηγήθηκαν των εκλογών ο Ανδρέας Λοβέρδος εμφανιζόταν ως απόλυτο φαβορί, με ζευγάρι του στον δεύτερο γύρο τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων εκτιμούσαν μάλιστα ότι η μεγάλη συμμετοχή θα ευνοούσε τον Ανδρέα Λοβέρδο, πράγμα που διαψεύστηκε πανηγυρικά με βάση τα σημερινά αποτελέσματα.

Ο τρίτος Ανδρέας Λοβέρδος, ωστόσο, τερμάτισε πρώτος στο λεκανοπέδιο, καθώς η Αττική ψήφισε διαφορετικά από την υπόλοιπη επικράτεια.

Ανδρουλάκης, Παπανδρέου και Λοβέρδος συγκέντρωσαν περίπου το 90% των ψήφων, με τους άλλους τρεις (Χρηστίδης, Καστανίδης, Γερουλάνος) να μοιράζονται το υπόλοιπο 10%

Τα αποτελέσματα

Στις εκλογές ψήφισαν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 267.967.

Με καταμετρημένο το 90,26% αυτού του συνόλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 89.159 και 37,03%.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ακολούθησε με 66.920 και 27,79%.

Και ο Ανδρέας Λοβέρδος στην τρίτη θέση με 62.507 και 25,96%.

Ο Παύλος Χρηστίδης κατέκτησε την τέταρτη θέση με 3,26% και 7.840 ψήφους, ο Χάρης Καστανίδης 2,98% και 7.185 ψήφους και ο Παύλος Γερουλάνος 2,97% και 7.161.

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ απόψε επιστρέφει

Ο νικητής του πρώτου γύρου, Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε ενωτικός αισιόδοξος για το μέλλον της παράταξης: Στην πρώτη του δήλωση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είπε χαρακτηριστικά:

«Θέλω να ευχαριστήσω τους 270.000 προοδευτικούς πολίτες που μας τίμησαν σε αυτή την εκλογική διαδικασία.

Θέλω να ευχαριστήσω τους συνυποψηφίους μου για το πολιτικό πολιτισμό που επέδειξαν και που απετέλεσε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά.

Από την αρχή της προσπάθειας είπα ότι δύναμή μου είναι η βάση της παράταξης και όσοι την επιθυμούν περήφανη και ισχυρή, θέλω να τους ευχαριστήσω για την τιμή που μου έκαναν.

Δεσμεύομαι ότι θα τιμήσω την εντολή τους. Για ανανέωση, ενότητα και αυτονομία. Η δημοκρατική παράταξη απόψε επιστρέφει. Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει»».

Κάλεσμα Παπανδρέου για τον β’ γύρο

«Μας ψήφισε ένα μεγάλο μέρος των προοδευτικών πολιτών .Την άλλη Κυριακή όσοι μας τίμησαν αποφασίζουν για την τύχη και το μέλλον της παράταξης. Σας ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή σας και σας καλώ στη μάχη της ερχόμενης Κυριακής», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Λοβέρδος: Συνεχίζω με ενότητα και σεμνότητα

«Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την ψυχή που τους εκατοντάδες πολίτες που συμμετείχαν στη γιορτή της Δημοκρατίας και να ζητήσω συγγνώμη για τις ώρες που ταλαιπωρήθηκαν στις κάλπες. Η Δημοκρατική Παράταξη έχει μέλλον. Συνεχίζω με σεμνότητα και ενότητα», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος που απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση των δημοσιογράφων για το τι θα πράξει στον δεύτερο γύρο και αν θα στηρίξει κάποιον από τους Ανδρουλάκη – Παπανδρέου.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Αποτελέσματα: «Καθαρό» προβάδισμα Ανδρουλάκη, δεύτερος ο Παπανδρέου

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ απόψε επιστρέφει (Video)

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Διαφορετικά ψήφισε η Αττική

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50