search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:30
MENU CLOSE

Συνομοσπονδία Αναπήρων σε Μητσοτάκη: Ταφόπλακα για τους ανασφάλιστους η συνταγογράφηση φαρμάκων μόνο από δημόσιες δομές

08.12.2021 15:50
ΙΣΑ προς Κικίλια: Τι θα γίνει με τη συνταγογράφηση ναρκωτικών σε τουρίστες; - Media

Την έντονη αντίδραση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Υγείας να σταματήσει τη συνταγογράφηση φαρμάκων για ανασφάλιστους πολίτες από ιδιώτες γιατρούς και να γίνεται μόνο από δημόσιες δομές. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιωάννης Βαρδακαστάνης είχε συνάντηση για το «καυτό» αυτό θέμα με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ενώ απέστειλε σχετική επιστολή και στον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Βαρδακαστάνης παρέδωσε υπόμνημα στον υπουργό ενημερώνοντάς τον το άρθρο 38 του Ν.4865/2021 είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τη νοσηρότητα του COVID – 19, τις επιπλοκές, ακόμη και τους θανάτους ανασφάλιστων, πολιτών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι δεν θα έχουν πρόσβαση στα αναγκαία φάρμακά τους, αφού η συνταγογράφηση σε Δημόσιες Δομές είναι πλέον μονόδρομος με τον συγκεκριμένο νόμο.

Όσο για τους ανασφάλιστους που χρειάζονται πέρα από φάρμακα και αναλώσιμα υγειονομικά υλικά, οδηγούνται σε απόλυτο αδιέξοδο.

Από το 2016 έως πρόσφατα, οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας είχαν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν και σε ιδιώτες ιατρούς τα φάρμακά τους, εκτελώντας τη συνταγή στα ιδιωτικά φαρμακεία, ενώ η συνταγογράφηση για τα αναλώσιμα ιατροτεχνολογικά υλικά, πραγματοποιούνταν αποκλειστικά από τα νοσοκομεία, στα οποία θα γινόταν υποχρεωτικά και η εκτέλεση της συνταγής.

Στην περίπτωση που το φαρμακείο του εκάστοτε Νοσοκομείου δεν διέθετε τα αναλώσιμα, οι ανασφάλιστοι έμεναν π.χ. χωρίς το ενέσιμο φάρμακό τους, έως ότου το φαρμακείο του Νοσοκομείου προμηθευόταν σύριγγες ή βελόνες ώστε να διαθέσει και στους ανασφάλιστους, σημείωσε η Ομοσπονδία στο υπόμνημά της.

Ακόμη ένα τραγικό παράδειγμα είναι οι ακρωτηριασμένοι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, οι οποίοι, μπορούν να προμηθευτούν προσθετικά μέλη, ώστε να ενταχθούν ξανά στην κοινωνία και να διεκδικήσουν εργασία, μόνο από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, τα οποία δεν διαθέτουν τέτοια υλικά, οπότε οι άνθρωποι αυτοί μένουν καθηλωμένοι χρόνια, ανήμποροι να υποστηριχθούν και χωρίς κανένας κρατικός λειτουργός να αντιλαμβάνεται τις πραγματικές τους ανάγκες.

Η πανδημία COVID -19 ισοπέδωσε οικονομικά το υγειονομικό σύστημα αλλά και τους ασφαλισμένους πολίτες, οι οποίοι, με φόβο για τη ζωή τους, στρέφονταν στους ιδιώτες ιατρούς ή θεραπευτήρια, αποφεύγοντας τις Δημόσιες Δομές, διότι ενώ τα ΜΜΕ αλλά και κάθε επιστήμονας μιλά από το Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα, Δεκέμβριο του 2021, για «απολύμανση», οι περισσότεροι πολίτες, που λόγω άλλων θεμάτων υγείας νοσηλεύονταν σε Δημόσια Νοσοκομεία, έφευγαν και φεύγουν ξαφνικά από τη ζωή, εξαιτίας νόσησης από COVID – 19.

Τα τελευταία επιδημιολογικά ευρήματα καταδεικνύουν ότι η πανδημία παραμένει ανεξέλεγκτη και την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας βάζει «ταφόπλακα» στους ανασφάλιστους με το άρθρο 38 του Ν.4865/2021, το οποίο οδηγεί τους ανασφάλιστους πολίτες, άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, να συνωστίζονται στα εξωτερικά ιατρεία των Δημόσιων Υγειονομικών Δομών ώστε να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους που χρειάζονται για να επιβιώσουν, καθώς τα αποδεκατισμένα πολυϊατρεία και Κέντρα Υγείας δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο προσωπικό αλλά ούτε και τις αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες, σημείωσε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Οι δε νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση, λόγω COVID – 19 σε ιδιωτικές δομές, θα αναγκαστούν να στραφούν στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων με όλους τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί για τη ζωή τους. 

Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας καταπατά το δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών στη λήψη ιατρικών υπηρεσιών τόσο από ιατρούς του δημοσίου όσο και από ιδιώτες ιατρούς, που αποτελεί θεμελιώδη αρχή, όπως αντίστοιχα είναι και η ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής μεταξύ ιδιωτών και ιατρών του δημοσίου. Παράλληλα μετακυλίει στους πολίτες αυτής της χώρας και στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, πρωτίστως η αδυναμία της διαχείρισης των υπηρεσιών υγείας της χώρας αλλά και δευτερευόντως η κάλυψη της μόνιμης οικονομικής αδυναμίας της χώρας των τελευταίων ετών, από τα ίδια τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Το υπόμνημα το οποίο κατέθεσε για αυτό το ζήτημα ο κ. Βαρδακαστάνης στον κ. Γεραπετρίτη και απευθύνεται στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλήγει ως εξής: «Η Ε.Σ.Α.μεΑ. απαιτεί την τροποποίηση του άρθρου 38 του του Ν.4865/2021.  Απαιτεί την ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, κυρίως των χρονίως πασχόντων, όπως και πρότινος, σε ιδιωτικά θεραπευτήρια αλλά και ιδιώτες ιατρούς για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων και του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού τους και την εκτέλεση του συνόλου των συνταγών τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Η διαχείριση στην υγεία δεν θα επιτευχθεί με την εξόντωση του πληθυσμού των ανασφάλιστων. Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε μαζικές κινητοποιήσεις». 

Από την πλευρά του ο κ. Γεραπετρίτης άκουσε τις θέσεις της ΕΣΑμεΑ, δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό και επεσήμανε ότι θα μελετηθεί προσεκτικά η πρόταση της ΕΣΑμεΑ, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας Ιατρικής του ΕΚΠΑ

Πέθανε ο ιδρυτής της εταιρείας τετραδίων SKAG Θεόδωρος Σκαγιάς

Δίκη ψευτογιατρού: Συγκλονίζει ο σύζυγος 57χρονης που πέθανε – «Δεν πήρε όπλο, αλλά την σκότωνε λίγο-λίγο»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:30