search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:37
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Αποκλιμάκωση της πανδημίας, αλλά υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο

09.12.2021 18:44
test-koronoios-new

Παρά την σαφή ύφεση που εμφανίζει για δεύτερη εβδομάδα η πανδημία και την αντίστοιχη μείωση και της θετικότητας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζει ότι το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας παραμένει υψηλό και δεν χωράει κανένας εφησυχασμός.

Κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται αισθητά καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν πάνω από 50.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, με τουλάχιστον 4.800 από αυτούς να νοσηλεύονται. Ωστόσο, παρατηρήθηκε σαφή μείωση στις νέες εισαγωγές έπειτα από 8 εβδομάδες. Στο 80% βρίσκεται η πληρότητα κλινών ΜΕΘ και 67% απλών κλινών.

Ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι το 37 έτη και ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος ημερήσιος δείκτης κρουσμάτων φτάνει πλέον τις 6.000 ανά ημέρα τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και συμπλήρωσε ότι «καταγράφεται σαφής μείωση και στις νέες εισαγωγές για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες καθώς κατά μέσο όρο ανά ημέρα εισάγονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό 427 άνθρωποι από τους οποίους τρεις τους τέσσερις είναι άνω των 5Ο ετών».

Όσο για τη θετικότητα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής δήλωσε ότι το Rt είναι 0,96 και αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου θα έχουμε περίπου 700 διασωληνωμένους.

Επίσης, η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη σημασία της τρίτης δόσης, καλώντας τους πολίτες να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Δεν έχουμε κανένα θάνατο σε άτομο που κόλλησε τον ιό μετά από 14 μέρες από την τρίτη δόση, είπε η καθηγήτρια.

Αναφερόμενη στη μετάδοση από τα παιδιά, είπε ότι η τήρηση των πρωτοκόλλων έχει συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των κρουσμάτων στα παιδιά. Πρόσθεσε ότι τα παιδιά και κατά τις γιορτές θα πρέπει να κάνουν self test. Την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού των εφήβων ήδη την βλέπουμε είπε, «με μείωση των κρουσμάτων σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία».

Την Παρασκευή ανοίγει και η πλατφόρμα εμβολιασμού για τα παιδιά 5 έως 11 ετών, εμβολιασμό τον οποίο η κ. Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε ασφαλή όπως προκύπτει και από συγκεντρωτικά στοιχεία από τις ΗΠΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση για την μείωση του χρόνου -από έξι μήνες σε τρεις- για την ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης, είπε ότι αυτό έγινε καθώς η επιτροπή έκρινε ότι οι νέες μεταλλάξεις και οι παραλλαγές του κορωνοϊού όπως η Όμικρον, φαίνεται ότι επαναμολύνει ως ένα βαθμό και όσους έχουν νοσήσει.

Τέλος, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι με το βλέμμα στραμμένο στα Χριστούγεννα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι «είναι σημαντικό να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη να βάλουμε στην καθημερινότητά μας τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με τα τεστ και η συμπεριφορά μας σε μία έντονα κοινωνική περίοδο να σχετίζεται με την γνώση που έχουμε ήδη αποκτήσει αλλά και την λογική».

Μαγιορκίνης: Η μετάλλαξη Όμικρον πιθανότατα θα επικρατήσει έναντι της Δελτα-Θέμα χρόνου να συμβεί και στην Ελλάδα

Θέμα χρόνου ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες να συμβεί και στην Ελλάδα σχετικά με την μετάλλαξη Όμικρον, όπου ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα και στη χώρα μας, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία. «Η επέκταση του στελέχους εκτός της Ν. Αφρικής είναι δεδομένη με την πιθανότητα επικράτησής του έναντι του “Δέλτα” να αυξάνεται μέρα με την μέρα».

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι τα πρώτα αποτελέσματα συγκλίνουν ότι η ενισχυτική δόση του εμβολίου έχει πολύ καλές πιθανότητες να προσφέρει ικανοποιητική προστασία από τις βαριές περιπτώσεις της παραλλαγής. Όσον αφορά την νοσηρότητα, ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι ακόμα νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Μέχρι στιγμής παρά την εκρηκτική αύξηση των διαγνώσεων στη Ν. Αφρική δεν διαφαίνεται αύξηση στους θανάτους, ωστόσο παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες. «Αυτό το χάσμα μεταξύ διαγνώσεων – νοσηλειών – θανάτων προς το παρόν το αντιμετωπίζουμε ως ένα παράδοξο με δεδομένη την σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη της χώρας. Βρισκόμαστε σε αναμονή για να δούμε κατά πόσο η έξαρση της Ομικρον στην Ν. Αφρική θα οδηγήσει σε αυξημένη θνητότητα», είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Πρόσθεσε ότι επίσης σημαντικό να δούμε το προφίλ νοσηρότητας της Όμικρον σε χώρες με καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σύμφωνα με τα δεδομένα «η Όμικρον διπλασιάζεται κάθε περίπου δύο με τρεις ημέρες».

Η πορεία της πανδημίας σε Ελλάδα και Ευρώπη

 Σημαντική βελτίωση δείχνει ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 11% λιγότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή επιδείνωση της τάξεως του 3%. Παραμένει αυξημένη η πίεση στο σύστημα υγείας, με σαφή όμως τάση σταθεροποίησης, είπε ο καθηγητής.

Στην Ευρώπη η επιδημία συνεχίζει να επιδεινώνεται για ενδέκατη εβδομάδα, ωστόσο υπάρχουν σαφή σημεία σταθεροποίησης. Πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση 2%, ενώ ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε ελάχιστη μείωση. Καταγράφηκαν 2,6 εκατ. διαγνώσεις και 26.800 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας. Η εικόνα δείχνει σαφή σημεία επιπέδωσης της επιδημίας. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες λιγότερες από τις μισές είχαν εικόνα επιδείνωσης.

Διαβάστε επίσης:

Διώρυγα της Κορίνθου: Παραμένει κλειστή – Τον Ιανουάριο ξεκινούν τα έργα

Στάθης Κουτμερίδης: Μίλησε για πρώτη φορά μετά τον θάνατο της κόρης του (Video)

Κορωνοϊός: 81 νεκροί και 708 διασωληνωμένοι – Στα 5.523 τα νέα κρούσματα – live

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:36