search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 03:34
MENU CLOSE

Κορωνοϊός-Τζανάκης: Έως και 1.800 επιπλέον νεκροί μέχρι το τέλος του έτους

10.12.2021 09:15
panepistimiou_new

«Μαύρο» απολογισμό επιπλέον 1.500 έως 1.800 νεκρών θα κάνει η Ελλάδα μέχρι το τέλος του χρόνου σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκο Τζανάκη.

Έτσι, εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμησή του, η χώρα μας μέσα στον Δεκέμβριο θα σπάσει το φράγμα των 20.000 θανάτων από την πανδημία του κορωνοϊού, πλησιάζοντας μάλιστα τους 21.000.

«Θα υπερβούμε κατά πολύ τους 20.000 νεκρούς, θα προσεγγίσουμε τους 21.000, ένα νούμερο που όλοι ελπίζαμε και πιστεύαμε ότι θα το φτάναμε την άνοιξη. Δυστυχώς ήρθε πολύ νωρίτερα σαν αποτέλεσμα της ολιγωρίας να εμβολιάσουμε αυτό το μισό εκατομμύριο πολιτών που είναι άνω των 60 ετών και είναι η δεξαμενή που δίνει το 90% αυτών των θανάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε ότι από προσομοιώσεις που κάνει η ομάδα του, προκύπτει ότι οι διασωληνωμένοι εμβολιασμένοι είναι 1 προς 12, δηλαδή ένας εμβολιασμένος προς 12 ανεμβολίαστους. Όσον αφορά στους θανάτους για κάθε 42 θανάτους ανεμβολίαστων αντιστοιχεί 1 θάνατος εμβολιασμένων.

«Τα νούμερα είναι τρομακτικά για να αμφισβητήσει κανείς την αξία των εμβολίων», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αν εμβολιαστεί το 80%-90% των ατόμων άνω των 60 ετών που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, οι πανδημικοί δείκτες των θανάτων και των διασωληνωμένων θα είναι παρελθόν.

Τέλος, όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας, ο Νίκος Τζανάκης επισήμανε ότι το μοντέλο του δείχνει ότι αρκετά καλή αποκλιμάκωση στα κρούσματα. «Καταγράψαμε ήδη 600 κρούσματα λιγότερα την περασμένη εβδομάδα κατά μέσο όρο και θα καταγράψουμε ίσως 700 κρούσματα λιγότερα αυτή την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη. Άρα, θα σταθεροποιηθούμε σε αριθμούς μεταξύ 4.500-6.000 κρουσμάτων όλες τις ημέρες. Οι θάνατοι ωστόσο θα πέσουν κάτω από τους 50 στις αρχές του έτους. Είναι ένας πανδημικός δείκτης που υποχωρεί με χρονοκαθυστέρηση σε σχέση με τα κρούσματα», ανέφερε. 

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο το γεγονός ότι η Αττική δεν έχει «ξυπνήσει» σε αυτό το κύμα, καθώς με εξαίρεση τη Δυτική Αττική, είναι καλά εμβολιασμένη ή στα υψηλότερα σημεία της Ελλάδας, και ειδικά οι ηλικιωμένοι. «Προσεγγίζουν σχεδόν το 82% τώρα και αυτό είναι μια πολύ καλή παρακαταθήκη ότι και κάτι να συμβεί στην Αττική δε θα έχουμε την  πίεση στο υγειονομικό σύστημα», κατέληξε. 

Διαβάστε επίσης:

Δεμένα στα λιμάνια τα πλοία σήμερα λόγω της 48ωρης κινητοποίησης της ΠΝΟ

Νέα γυναικοκτονία: Νεκρή 29χρονη στην Αλεξανδρούπολη – Τη σκότωσε στο ξύλο ο σύζυγός της (video)

Λαμία: Συγκλονιστική αποκάλυψη για τον θάνατο της 14χρονης – Περίμενε 4 ώρες σε κοντέινερ να την εξετάσουν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:07