search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:02
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στην απόφαση να ζητήσει εκλογές

20.12.2021 17:20
tsipras-new

Η κατάθεση της πρότασης για εκλογές από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το Σάββατο το μεσημέρι, κατά την διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στην Βουλή, ήταν μόνο η αρχή προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να ξετυλίξει όλο το σχέδιό του γύρω από το αφήγημα ότι πλέον η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της πανδημίας και της ακρίβειας.

Πριν φτάσει ωστόσο σε αυτή την πρόταση, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συζητήσει διεξοδικά μαζί με τους στενούς του συνεργάτες και το ενδεχόμενο της πρότασης μομφής. Καθώς όμως το θέμα του προϋπολογισμού ήταν μπροστά τους – και άρα η ψήφιση του προϋπολογισμού έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση – το σενάριο αυτό εγκαταλείφθηκε .

Στις συσκέψεις αυτές οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα που παρακολουθούν και διαβάζουν τις μετρήσεις υποστήριζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιαίτερη δυναμική στις δημοσκοπήσεις γιατί δεν πείθει ότι μπορεί να κυβερνήσει. Δηλαδή το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μιλούσε για εκλογές, ερμηνευόταν από τους πολίτες ως αδυναμία διεκδίκησης της εξουσίας.

Κάποιοι μάλιστα υπενθύμιζαν με νόημα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το σχετικό αίτημα από τον Μάιο του 2016 και οι εκλογές έγιναν τον Ιούλιο του 2019.

Μέσα από αυτές τις συζητήσεις τα στελέχη της Κουμουνδούρου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το βασικό αφήγημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι δεν ζητάει εκλογές γιατί η χώρα βρίσκεται εν μέσω της πανδημίας, πολλοί το άκουσαν, λίγοι το αξιολόγησαν ως υπεύθυνη αντιπολιτευτική στάση.

Σε αυτό το γεγονός έπαιξε φυσικά ιδιαίτερο ρόλο και η στάση της κυβέρνησης, όπου συχνά πυκνά το Μέγαρο Μαξίμου εμφανιζόταν να προβοκάρει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι φοβάται και γι’ αυτό δεν ζητάει εκλογές.

Αποφασίστηκε λοιπόν η κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής στάσης των βουλευτών του κόμματος προκειμένου να σηματοδοτηθεί η αλλαγή πλεύσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατ’ αρχήν στα θέματα της πανδημίας.

Η μελέτη του Σωτήρη Τσιόδρα και του Θοδωρή Λύτρα και η επιμονή τους ότι είχαν δώσει από τον περασμένο Μάιο τα στοιχεία στο ανώτατο επίπεδο, «εκεί που λαμβάνονται αποφάσεις » , ήρθε ωστόσο ως μάνα εξ ουρανού στην Κουμουνδούρου.

Σε συνδυασμό φυσικά με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή δεν είχε στα χέρια του στοιχεία για το πόσοι είναι οι νεκροί από τους διασωληνομένους εκτός ΜΕΘ.

Ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε να αποκαλεί τον πρωθυπουργό ψεύτη ενώ την ίδια στιγμή τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισαν ότι ήταν ο κατάλληλος χρόνος για να αναδείξουν και τα θέματα της ακρίβειας καθώς όπως λένε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι πολίτες θα βρεθούν μπροστά σε ιδιαίτερα δυσάρεστες εκπλήξεις.

«Η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε διπλό κλοιό πανδημίας και ακρίβειας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στους συνεργάτες του, και πρόσθεσε: «Εγκλωβισμένη από μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση των κρίσεων που μας ταλανίζουν και αδυνατεί να εκπέμψει στοιχειώδη εμπιστοσύνη που είναι το πιο σημαντικό στοιχείο σε μια περίοδο κρίσης. Εμπιστοσύνη είναι η πιο ισχυρή άμυνα για την αντιμετώπιση και της πανδημίας αλλά και της ακρίβειας.»

Έτσι την περασμένη Παρασκευή το βράδυ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την πρώτη σύσκεψη για το θέμα των εκλογών, και το Σάββατο στην Βουλή την δεύτερη. Εκεί μετείχαν μετείχαν η γραμματέας της ΚΟ Όλγα Γεροβασίλη, ο συντονιστής ΕΚΕΠΕ Αλέκος Φλαμπουράρης, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Βίτσας, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Ραγκούσης και Πάνος Σκουρλέτης, οι τομεάρχες του Οικονομικού Τομέα Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Τζανακόπουλος καθώς και ο διευθυντής της ΚΟ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Σημαντικό για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται και το γεγονός ότι αυτή η απόφαση του είχε την συμπαράσταση όλης της ηγετικής ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανεξαρτήτως τάσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με το που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, το αίτημα για εκλογές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να κάνει σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητώντας αλλαγή πολιτικής σελίδας .

Η ηρεμία είχε έρθει ωστόσο μέσα από την διαγραφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ είχε κάνει λόγο για δολοφόνους.

Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας πήρε  την απόφαση για την διαγραφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή γρήγορα χωρίς πολλές συζητήσεις, λειτούργησε κατευναστικά μετά την πρόσφατη ένταση που υπήρξε ανάμεσα στους προεδρικούς και τους κομματικούς για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει αντιπολίτευση πάνω στους νεκρούς

Διαβάστε επίσης:

Ηλιόπουλος: Το πέμπτο κύμα της πανδημίας δεν πρέπει να μας βρει με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη

Πλεύρης: Στο «τραπέζι» τεστ για όλους – Ανησυχία τον Ιανουάριο λόγω Όμικρον

Συνάντηση Μητσοτάκη και Τσιόδρα στο Μαξίμου – Σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο η χώρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24