search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 18:21
MENU CLOSE

12 «διαφορετικές» χριστουγεννιάτικες ιστορίες

25.12.2021 07:00
xristougenna

Υπάρχουν πολλές παράξενες ιστορίες που έγιναν τη νύχτα των Χριστουγέννων, άλλες από αυτές είχαν χαρούμενο τέλος, κι άλλες απ’ αυτές ήταν τραγικές…

Συνθήκη ειρήνης του Γκενκ

Την παραμονή Χριστουγέννων του 1812, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία υπέγραψαν μια συνθήκη ειρήνης που θα όριζε το τέλος του Πολέμου του 1812, με μια αμοιβαία υποχωρητικότητα και κάποιου είδους ισοπαλία, αφήνοντας περιθώριο ώστε οι δύο χώρες να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. Καθώς όμως δεν υπήρχε ακόμη η τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών, χρειάστηκαν πολλές εβδομάδες ώστε τα νέα για τις των διαπραγματεύσεις να διαπλεύσουν τον Ατλαντικό ωκεανό και να φτάσουν στις ΗΠΑ. Μέχρι τότε ο πόλεμος συνεχιζόταν και το αίμα κυλούσε ασταμάτητο. Η συμφωνία έγινε με καθυστέρηση γνωστή κι επικυρώθηκε από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Φεβρουάριο του 1813.

Πυρκαγιά στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου

Το βράδυ των Χριστουγέννων του 1851, έπιασε φωτιά η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, στην πόλη της Ουάσινγκτον. Οι ξύλινες επενδύσεις του κτιρίου, η επίπλωση της βιβλιοθήκης, και οι χιλιάδες τόμοι των βιβλίων κατέστησαν πολύ γρήγορα τη φωτιά εκτός ελέγχου. Υπολογίζεται ότι εκείνο το βράδυ κάηκαν τα 2/3 των βιβλίων, περίπου 55.000 τόμοι σπάνια βιβλία. Ανάμεσα σ’ αυτά και η προσωπική βιβλιοθήκη του προέδρου Τόμας Τζέφερσον που είχε αποκτηθεί από τη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, το 1815.

Ιδρυση της «Κου Κλουξ Κλαν»

Τα Χριστούγεννα του 1864, μια ομάδα δυσαρεστημένων βετεράνων από το στρατό των Νοτίων συναντήθηκαν στην περιοχή Πουλάσκι, του Τενεσί, και προχώρησαν στη δημιουργία μιας μυστικής οργάνωσης, την οποία ονόμασαν «Κου Κλουξ Κλαν». Το όνομα πηγάζει από την ελληνική λέξη «κύκλος» (την οποία πρόφεραν «Κούκλουξ») και την αγγλική λέξη «clan» (πατριά, αδελφότητα). Η αδελφότητα αυτή, από μυστική εταιρεία που αρχικά ξεκίνησε, σύντομα μεταβλήθηκε σε παραστρατιωτική οργάνωση. Στόχος της «Κου Κλουξ Κλαν» ήταν να καταργήσει στην πράξη όλες τις προοδευτικές νομοθετικές ρυθμίσεις που είχε θεσπίσει η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ μετά τον εμφύλιο, δια των οποίων αναγνωρίζονταν ανθρώπινα δικαιώματα για τους Αφρο-Αμερικανούς, η κατάργηση κάθε φυλετικού διαχωρισμού και η κατάργηση της δουλείας. Τα μέλη της «Κου Κλουξ Κλαν» με τις άσπρες κουκούλες, παρότι ήταν εξέχοντα μέλη των τοπικών κοινωνιών, διέπραξαν χιλιάδες εγκλήματα, καίγοντας, λιντσάροντας, βιάζοντας, βασανίζοντας και σκοτώνοντας χιλιάδες αθώους ανθρώπους που απλώς έτυχε να γεννηθούν μαύροι. Το απόστημα αυτό δεν έχει σπάσει ακόμη ολοκληρωτικά, και οι σκληροί πυρήνες της «Κου Κλουξ Κλαν» που μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο φλερτάρουν πολιτικά και με τους νέο-Ναζί», υπάρχουν ακόμα και τώρα στο Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ένα κομμένο αυτί

Την παραμονή Χριστουγέννων του 1888, στην πόλη Αρλ της νότιας Γαλλίας, δύο καλλιτέχνες που τους ενώνει μια δυνατή και παθιασμένη φιλία, φιλονικούν μέσα σε ένταση μεγάλη. Πρόκειται για δύο σπουδαίους ζωγράφους που τότε ήταν ακόμη άσημοι και αγνοημένοι, τον Ολλανδό Βίνσεντ Βαν Γκογκ και τον φίλο του Πολ Γκογκέν. Ο Βαν Γκογκ, εξοργισμένος και άφραγκος, θα κόψει το αριστερό αυτί του και ύστερα θα πάει σ’ ένα μπορντέλο της περιοχής, προτείνοντας στη νεαρή πόρνη να πλαγιάσει μαζί της και να την πληρώσει με αυτό.

Μυστήριο των νήσων Φλάναν

Τα Χριστούγεννα του 1900, υπήρχαν τρεις φαροφύλακες στις νήσους Φλάναν. Ήταν ένα σπουδαίο σημείο αναφοράς για τους ναυτικούς που έπλεαν εκεί. Όταν μετά τα Χριστούγεννα τους αναζήτησαν, είδαν ότι είχαν εξαφανιστεί. Κανένα ίχνος των τριών ανδρών δεν βρέθηκε ποτέ, και κανείς δεν τους ξαναείδε. Οι έρευνες γρήγορα κατέληξαν σε αδιέξοδο, αφού υπήρχε ένα πέπλο μυστηρίου και πλήρης απουσία ενδείξεων για το τι μπορεί να απέγιναν.

Πάνω από 100 χρόνια αργότερα, προσπαθούμε ακόμα να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη. Μια θεωρία είναι ότι μπορεί να παρασύρθηκαν από την κακοκαιρία που επικρατούσε. Άλλες εικασίες κάνουν λόγο για έγκλημα, λόγω ενός μισοτελειωμένου γεύματος και μιας αναποδογυρισμένης καρέκλας που βρέθηκαν στο φάρο.

Χριστουγεννιάτικη ανακωχή

Το βράδυ των Χριστουγέννων του 1914, μέσα στο σκοτάδι και στην παγωνιά του θανάτου, μέσα στα λασπωμένα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μερικοί νέοι άνθρωποι από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αγγλία, αποφάσισαν να ξαναβρούν για λίγο την ανθρωπιά τους. Οι φαντάροι αυτοί που μάχονταν ανελέητα όλη την προηγούμενη μέρα, συνεννοήθηκαν και έκαναν μια «επιτόπια ανακωχή». Γερμανοί, Γάλλοι και Άγγλοι στρατιώτες, στόλισαν ένα μικρό συφοριασμένο δεντράκι που είχε γλυτώσει από τους ολοήμερους βομβαρδισμούς, αντάλλαξαν ευχές, μερικά τσιγάρα και λίγο ουίσκι, και έπαιξαν και ποδόσφαιρο εκεί που επί μέρες αλληλοσκοτώνονταν. Αργότερα, μετά από χρόνια, όταν η ιστορία αυτή τελικά διαδόθηκε, έκανε μεγάλη εντύπωση, και ενέπνευσε πολλούς νέους ανθρώπους. Το επεισόδιο αυτής της άτυπης ανακωχής, γυρίστηκε και κινηματογραφική ταινία. 

Η εξαφάνιση της κυρίας

Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1926, η νεαρή συγγραφέας ιστοριών μυστηρίου, Αγκάθα Κρίστι εξαφανίζεται από προσώπου γης. Η  Άγκαθα Κρίστι περνούσε μια φορτισμένη συναισθηματικά περίοδο μετά το θάνατο της μητέρας της και το εν εξελίξει διαζύγιό της με τον άπιστο σύζυγό της Άρτσι Κρίστι. Το αυτοκίνητό της βρέθηκε παρατημένο στο Νιούλαντς Κόρνερ, αλλά κανένα ίχνος της συγγραφέως. Η βρετανική Αστυνομία σαρώνει όλη τη χώρα αναζητώντας την, ο σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ επιστρατεύει ένα διάσημο μέντιουμ της εποχής, και όλη η Αγγλία παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα. Τελικά η Άγκαθα Κρίστι θα βρεθεί 11 μέρες αργότερα σε ένα μικρό ξενοδοχείο στο Γιόρκσάιρ, όπου είχε κλείσει δωμάτιο με άλλο όνομα. Η συγγραφέας δεν θυμόταν τί της είχε συμβεί όλες αυτές τις 11 μέρες. Αργότερα θα αποκαλυφθεί ότι η Άγκαθα σκηνοθέτησε την εξαφάνισή της για να εκδικηθεί τον άπιστο Άρτσι, τον οποίο η Αστυνομία θα συλλάμβανε ως πιθανό δολοφόνο της.

Το ανεξάρτητο κράτος της Λιβύης

Τα Χριστούγεννα του 1951, μπήκαν τα θεμέλια για τη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους της Λιβύης. Η χώρα είχε περιέλθει υπό την κατοχή των Ιταλών, από το 1911, αλλά μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και την ήττα του «Άξονα», το ζήτημα αποκτούσε άλλες διαστάσεις. Οι Άγγλοι, ως συνήθως, πρότειναν τον κατακερματισμό της χώρας σε τρία μέρη. Ένα υπό τον έλεγχο της Αγγλίας, ένα υπό τον έλεγχο της Γαλλίας, κι ένα υπό τον έλεγχο της Ιταλίας. Οι ντόπιοι αγνοήθηκαν, καθώς δεν αποτελούσαν ενιαίο ομοιογενή πληθυσμό, αλλά ήταν χωρισμένοι σε διάφορες πατριές – φυλές. Αυτό ξεσήκωσε τους Άραβες εθνικιστές, και κάτω από την πίεση αυτή ο ΟΗΕ αναγκάστηκε να προχωρήσει στη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους της Λιβύης.

Το «Apollo 8» σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη

Τα Χριστούγεννα του 1968, το διαστημόπλοιο «Apollo 8», κατάφερε να φέρει σε πέρας την αποστολή του, μπαίνοντας σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Οι αστροναύτες Φρανκ Μπόρμαν, Τζέιμς Λόβελ, και Ουίλιαμ Άντερς, κατάφεραν να μπουν σε τροχιά, κάνοντας δέκα περιστροφές γύρω από τη Σελήνη. Ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που το επιτύγχαναν, και το κατόρθωμά τους μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, σε μια εκπομπή με ασύλληπτα ποσοστά παγκόσμιας τηλεθέασης.

Η ΕΣΣΔ εισβάλλει στο Αφγανιστάν

Τα Χριστούγεννα του 1979, η ΕΣΣΔ εισέβαλε στο Αφγανιστάν, προκειμένου να στηρίξει την ισχύ μιας προηγούμενης Αφγανό-Σοβιετικής συνθήκης ειρήνης. Η παρουσία των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν, δρομολόγησε την αφύπνιση του θρησκευτικού και εθνικού συναισθήματος των Αφγανών που χωρίζονταν σε διάφορες φυλές. Η εκμετάλλευση αυτού του συναισθήματος από την αμερικανική CIA, που προχώρησε στην εκπαίδευση των ντόπιων σε τεχνικές και μεθόδους ανορθόδοξου πολέμου ενάντια στους Σοβιετικούς εισβολείς, άνοιξε το δρόμο για τον θρησκευτικό φανατισμό και τα μελλοντικά τρομοκρατικά χτυπήματα.

Στο δάσος του Ρέντελσαμ

Το βράδυ των Χριστουγέννων του 1980, στο δάσος του Ρέντελσαμ, στο Σάφολκ της Αγγλίας, έλαβε χώρα ένα από τα διασημότερα επεισόδια εμφάνισης UFO  και εξωγήινης ζωής. Εκείνο το βράδυ μεγάλος αριθμός μαρτύρων είδε παράξενα φώτα και ένα εξωγήινο σκάφος να προσγειώνεται στο δάσος. Τα παράξενα φαινόμενα διάρκεσαν τρεις μέρες, και οι πάμπολλες μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων το καθιστούν το πιο διάσημο επεισόδιο με UFO, που συνέβη ποτέ στη Βρετανία.

Η Γερουσία των ΗΠΑ εγκρίνει το Νόμο για την Υγεία

Τα Χριστούγεννα του 2009, η Γερουσία των ΗΠΑ, σε μια θυελλώδη συνέλευση της ολομέλειας, ενέκρινε τελικά το νομοσχέδιο για την Υγεία που είχε καταθέσει προς ψήφιση η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ο προϋπολογισμός του κονδυλίου της υγείας ανέρχονταν στα 871 δισεκατομμύρια δολάρια, και δόθηκε σκληρή μάχη επί μήνες στη βουλή των αντιπροσώπων, με θυελλώδεις συνεδρίες και οξυμένες πολιτικές τοποθετήσεις. Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε θέσει το ζήτημα της υγείας στην κορυφή των πολιτικών του επιλογών. Η ψηφοφορία ήταν στην αρχή αμφίρροπη, αλλά τελικά έγειρε (με 60-39 ψήφους) υπέρ του νομοσχεδίου, εξασφαλίζοντας μια μίνιμουμ υγειονομική ασφάλιση σε επιπλέον 30 εκατομμύρια ανασφάλιστους Αμερικανούς πολίτες. 

Διαβάστε επίσης:

Ποιος θυμάται το ΜΙΝΙΟΝ; (Photos/Video)

«Lumieres»: Το χριστουγεννιάτικο υπερθέαμα στο Παρίσι (photos/video)

Iαπωνία: Ο άγνωστος άγριος πόλεμος για το ουίσκι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 18:21