search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 21:29
MENU CLOSE

Παρατείνονται οι ώρες λειτουργίας ορισμένων λιγνιτικών μονάδων

29.12.2021 19:25
dei_new

Ερωτηματικά προκαλεί το ζήτημα της… «παράτασης» λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια.

Η ΔΕΗ πάντως με ανακοίνωσή της, τονίζει ότι το πλάνο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων δεν αλλάζει και ισχύει ότι έχει παρουσιαστεί το 2019, ενώ επισημαίνει πως η απόφαση της παράτασης ωρών αφορά ώρες οι οποίες θα έχουν εξαντληθεί ούτως ή άλλως μέχρι τις ημερομηνίες που ισχύουν ήδη. Δηλαδή 2021: Καρδιά 3-4 (αποσύρθηκαν) 2022: Μεγαλόπολη 3, Άγ. Δημήτριος 1-4 2023: Άγ. Δημήτριος 5, Μελίτη 1, Μεγαλόπολη 4 2025: Πτολεμαΐδα 5 (μετατροπή σε Φ.Α.).

Μάλιστα τονίζει ότι η παραπάνω εξέλιξη αντηχεί την συνθήκη για την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής της χώρας αλλά για την απρόσκοπτη και αδιάλειπτη παραγωγή ενέργειας, ιδίως κατά τις χρονικές περιόδους επικράτησης ακραίων καιρικών φαινομένων.

Όπως και να έχει οι  εν λόγω μονάδες λειτουργούν ήδη σε καθεστώς παρέκκλισης της ευρωπαϊκής οδηγίας, έχοντας περιορίσει σημαντικά τον επιτρεπόμενο χρόνο λειτουργίας τους που είχαν διασφαλίσει με προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις.

Ειδικότερα πάντως η υπουργική απόφαση που αναρτήθηκε στο «Διαύγεια» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει τα εξής:

Την παράταση των ωρών λειτουργίας 7 λιγνιτικών μονάδων (Αγ. Δημήτριος 1, 2, 3, 4 και 5, Μελίτη και Μεγαλόπολη 4) και την παράταση λειτουργίας των εξίσου ρυπογόνων πετρελαϊκών μονάδων του ΑΗΣ Αθερινόλακκου στην Κρήτη.

Ειδικά για τις λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου Ι και ΙΙ, οι οποίες με βάση το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης έπρεπε να κλείσουν έως το τέλος του 2022, το ΥΠΕΝ χορηγεί 500 ώρες λειτουργίας ως ετήσιο κυλιόμενο μέσο όρο πενταετίας, αναδρομικά από τον Ιούλιο 2020 έως και τον Ιούνιο του 2025.

Παράλληλα, στη μονάδα του Αγίου Δημητρίου V, η οποία είχε προγραμματιστεί να κλείσει τον Οκτώβριο του 2023 δίνονται κατά παρέκκλιση 35.600 ώρες λειτουργίας, συνολικά, από τον περασμένο Αύγουστο έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2025.

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινά το «Πρώτο Ένσημο» από 1η Ιανουαρίου: Ποιους αφορά, αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις

Nord Stream 2: Έτοιμος να λειτουργήσει λέει η Gazprom – Θα μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη δηλώνει ο Πούτιν

Η ενεργειακή κρίση δίνει παράταση στο λιγνίτη ως και το 2025 – Τι απαντά η ΔΕΗ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 21:24