ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 08:33
MENU CLOSE

Μετάλλαξη Όμικρον: Οι ανεμβολίαστοι έχουν πολλαπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν

30.12.2021 20:41

Τα στοιχεία συγκλίνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον σχετίζεται με μειωμένη νοσηρότητα, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να δούμε μεγάλο αριθμό διαγνώσεων εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητας, αλλά αναλογικά οι ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία ή θα καταλήξουν θα είναι λιγότεροι από τα προηγούμενα κύματα, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αύξηση 160% στις διαγνώσεις 

Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια μεσοσταθμικά, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, έδειξε σημαντικότατη επιδείνωση. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 160% περισσότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα, ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται υπερ-πενταπλάσιος αριθμός διαγνώσεων. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μείωση της τάξης του 11%. Εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας, με κάποιες τάσεις σταθεροποίησης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε μείωση 4%, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid έδειξε μικρή επιδείνωση της τάξης του 6%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων πλησιάζει στο 1,2.

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 285 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5,4 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 46% εντός της τελευταίας εβδομάδας και καταγράφηκαν περίπου 1 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση κατά 12% και καταγράφηκαν περίπου 6.000 θάνατοι ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία δείχνει σημαντική επιδείνωση όσον αφορά τη διασπορά του ιού. Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση 36%, ενώ ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση κατά 13%. Καταγράφηκαν 3,8 εκατ. διαγνώσεις και 21.500 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας. Η αναζωπύρωση της επιδημίας είναι εμφανής και από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 29 δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Διαβάστε επίσης:

Αναβαθμίζεται και η παλαιά ΕΟ Πατρών-Πύργου

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά είναι τα συχνότερα συμπτώματα

Κορωνοϊός: Ανατροπή για τους εμβολιασμένους που νοσούν – Δεν απαιτείται PCR τεστ (Videos)

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 08:33
Exit mobile version