search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:15
MENU CLOSE

Άνοιγμα σχολείων: Κανονικά στις 10 Ιανουαρίου με τρία self test την εβδομάδα και πέντε αν υπάρχει κρούσμα

04.01.2022 15:39
paidia_new

Την επιστροφή των μαθητών στα σχολικές αίθουσες στις 10 Ιανουαρίου αλλά με αυξημένο testing θα ανακοινώσει στις 18.00 η κυβέρνηση επικαλούμενη παιδαγωγικούς, ψυχολογικούς αλλά και υγειονομικούς λόγους, αλλά με αλλαγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη της Ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και στη συνέχεια θα γίνουν ανακοινώσεις από την ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

Οι επιστημονικές απόψεις διίστανται πάντως για το άνοιγμα των σχολείων. Κάποιοι ειδικοί θεωρούν πως οι εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές θα αποτελούν έξτρα ενεργοποιημένες υγειονομικές βόμβες για τη μετάδοση κορωνοϊού από τα σχολεία στα σπίτια καθώς είναι στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η λειτουργία των σχολείων δεν θα αποτελέσει περαιτέρω επιδημιολογική επιβάρυνση καθώς οι μαθητές είναι η ομάδα που υποβάλλεται στον πλέον συστηματικό και δομημένο έλεγχο, μέσω του self test και του rapid test, επί μήνες.

Το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης στα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 χρόνων δεν είναι υψηλό, φτάνοντας το μέγιστο στο 50% στην ηλικιακή ομάδα των 17χρονων και έχοντας μείωση 5-10% για κάθε ηλικιακή υποομάδα από 17 και κάτω. Στα 12χρονα παιδιά για παράδειγμα το ποσοστό εμβολιασμού είναι μόλις 15% και στα 15χρονα φτάνει το 30%. Τα δε  παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων, δηλαδή της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και του δημοτικού σχολείου είναι στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστα, καθώς, έχουν εμβολιαστεί μόλις 21.500 παιδιά.

Ωστόσο, οι επιστήμονες κατέληξαν στη διενέργεια τριών (αντί για δύο) self test την εβδομάδα από τους μαθητές και σε περίπτωση κρούσματος πέντε self test, δηλαδή κάθε ημέρα, ενώ το παιδί θα μπαίνει σε καραντίνα 5 ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγήθηκαν να διατηρηθεί το μοντέλο του 50%+1 που ισχύει μέχρι στιγμής για να κλείσει ένα τμήμα λόγω κρουσμάτων.

Εντούτοις, αρκετοί ειδικοί -εντός και εκτός της Επιτροπής- εκφράζουν δεύτερες σκέψεις επιμένοντας πως πρέπει να μετατεθεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα το άνοιγμα των σχολείων -δηλαδή, να επαναλειτουργήσουν στις 17 του μήνα ή και στις 24-, ώστε να υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα σχετικά με την διασπορά του ιού μετά την εορταστική περίοδο. Παράλληλα, υποστηρίζουν πως επειδή το 5ο κύμα αναμένεται να κορυφωθεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τα προηγούμενα λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της Όμικρον τη λύση της τηλεκπαίδευσης  για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Δημόπουλος: Υπέρ του ανοίγματος των σχολείων για καλύτερη επιτήρηση

Θετικός για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία ήταν και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, ο οποίος τόνισε πως το άνοιγμα των σχολείων σημαίνει και καλύτερη επιτήρηση.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κατά τη διάρκεια της περιόδου «πριν από τα Χριστούγεννα, ένα στα τέσσερα κρούσματα ήταν σε παιδιά σχολείων τα οποία ευρίσκονταν με τα self test. Από τις 26 Δεκεμβρίου και μετά, στην ηλικιακή ομάδα έως 17 ετών, έχουμε μόνο το 13% των κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει ότι δεν γίνονται τεστ. Θα χάσουμε την ευκαιρία να υπάρχει και μια επιτήρηση». «Δεν υπάρχει απόλυτη σωστή ή λάθος λύση σε αυτό το θέμα, αυτό το βλέπουμε και σε ευρωπαϊκά κράτη και στις ΗΠΑ» διευκρίνισε ο κ. Δημόπουλος.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα των σχολείων

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ζήτησε εμμέσως παράταση των διακοπών των Χριστουγέννων και έθεσε 10 όρους για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και ταυτόχρονα να υπάρχει καθημερινή παρακολούθηση της επιδημιολογικής εικόνας και ετοιμότητα για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, όπως η παράταση των διακοπών, αν η πορεία της “Ο” τις επόμενες μέρες καταστήσει αναπόφευκτη αυτή την επιλογή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά τόσο για λόγους παιδαγωγικούς, όσο και ψυχοκοινωνικούς. Ωστόσο, η κυβέρνηση αρνείται εδώ και δύο χρόνια να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, εφαρμόζοντας τις προτάσεις της Επιτροπής κατά το δοκούν, αγνοώντας τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, όπως και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, βυθίζοντας σε υγειονομική ανασφάλεια τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις οικογένειές τους», τόνισε από την πλευρά της η πρώην υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός – PCR: Στα 47 ευρώ η ανώτερη τιμή των μοριακών

Γιαννιτσά: Αρνήτρια του κορωνοϊού «μπούκαρε» στο νοσοκομείο και ήρθε στα χέρια με νοσηλεύτρια

Κορωνοϊός-Μετάλλαξη «Όμικρον»: Προς νέο «μαύρο» ρεκόρ με 50.000 κρούσματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09