search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 09:06
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Νέα μετάλλαξη στη Νότια Γαλλία – «Πολύ νωρίς για εικασίες» λένε οι επιστήμονες

04.01.2022 13:34
virus

Προβληματισμός στην επιστημονική κοινότητα για τη νέα παραλλαγή του κορωνoϊού, που ονομάζεται B.1.640.2, εντοπίστηκε στη νότια Γαλλία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το RT, υπολογίζεται ότι 12 άτομα έχουν μολυνθεί με τη νέα παραλλαγή ενώ το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε σε έναν άνθρωπο που επέστρεψε στη Γαλλία από το Καμερούν.

Συγκεκριμένα, ο πρώτος γνωστός ασθενής ήταν ένας εμβολιασμένος ενήλικας που επέστρεψε σε ένα γαλλικό χωριό από ένα ταξίδι στο Καμερούν και εμφάνισε ήπια αναπνευστικά συμπτώματα την ημέρα πριν από τη διάγνωση.

Το νέο στέλεχος, B.1.640.2, εντοπίστηκε σε 12 ασθενείς που ζούσαν στην ίδια γεωγραφική περιοχή στη νοτιοανατολική Γαλλία, ανέφερε μια ομάδα επιστημόνων σε μια προέκδοση που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στο medRxiv την περασμένη εβδομάδα.

«Πολύ νωρίς για εικασίες»

Η ανάλυση του γονιδιώματος αποκάλυψε ότι ο ιός αυτού του συγκεκριμένου στελέχους έχει 46 μεταλλάξεις, λένε οι ερευνητές. «Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εικασίες για ιολογικά, επιδημιολογικά ή κλινικά χαρακτηριστικά αυτής της παραλλαγής με βάση αυτές τις 12 περιπτώσεις», έγραψαν.

«Συνολικά, αυτές οι παρατηρήσεις δείχνουν για άλλη μια φορά το απρόβλεπτο της εμφάνισης νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2 και την εισαγωγή τους από το εξωτερικό, και αποτελούν παράδειγμα της δυσκολίας ελέγχου αυτής της εισαγωγής και της επακόλουθης εξάπλωσης» προσθέτουν.

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν τεθεί σε εγρήγορση για νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, επειδή θα μπορούσαν να παράγουν παραλλαγές που είναι πιο μεταδοτικές και ανθεκτικές στα εμβόλια.

«Δείχνει την ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται»

Σήμερα το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ ανέφερε σχετικά: «Στη Γαλλία περιγράφεται μια καινούργια παραλλαγή με 30 περίπου μεταλλάξεις και 25 διαγραφές αμινοξέων στο γενετικό του υλικό, που δείχνει την ικανότητα που έχει ο ιός συνεχώς να μεταλλάσσεται, πιστεύουμε προς κατεύθυνση που δεν θα είναι τόσο παθογόνος» υπογράμμισε ο κ. Τσακρής.

Διαβάστε επίσης:

ΠΙΣ για το πλαφόν στα PCR: Όχι στη μείωση της τιμής, αλλά το κόστος να καλύπτεται από το κράτος

Κορωνοϊός-Θωμαΐδης: Tα λύματα «δείχνουν» 20.000 κρούσματα στην Αττική ίσως και σήμερα (Video)

Ευαγγελισμός – Καταγγελία: Πιέζουν τους υγειονομικούς να μην κάνουν τεστ για να μη… βγουν θετικοί! (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 09:06