search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 16:40
MENU CLOSE

Το «μεγάλο στοίχημα» με τα σχολεία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2211
05/01/2022
05.01.2022 07:00
sxoleia098-new

Ο κύβος ερρίφθη και η κυβέρνηση το αποφάσισε: τα σχολεία ανοίγουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, παρά κάποιες ενστάσεις επιστημόνων και κάλεσμα για αναβολή τουλάχιστον μιας εβδομάδας.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, το άνοιγμα γίνεται με τρεις παρεμβάσεις στο πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων, σε σχέση με την περίοδο πριν από τις εορτές.

● Από τις 10 ώς τις 15 Ιανουαρίου οι μαθητές θα κάνουν ένα επιπλέον self test (τρία συνολικά), το οποίο θα τους χορηγηθεί δωρεάν από τα φαρμακεία.

● Πλέον ο έλεγχος επεκτείνεται και στους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα πρέπει και αυτοί να κάνουν υποχρεωτικά self test.

● Στην περίπτωση κρούσματος σε τμήμα, καταργείται η λογική του «σταυρού» (αυξημένος έλεγχος στους μαθητές που βρίσκονται πλησίον του κρούσματος) και επεκτείνεται και εντατικοποιείται σε όλο το τμήμα. Συγκεκριμένα, όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο rapid και ένα self test συν τα δύο self tests που ούτως ή άλλως προβλέπονται. Οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν τρία self tests σε μία εβδομάδα.

Αλλαγές για το πιστοποιητικό νόσησης

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι αλλάζει το πρωτόκολλο για το πιστοποιητικό νόσησης, λέγοντας ότι «οι εμβολιασμένοι για να το λάβουν θα πρέπει να έχουν θετικό rapid test και οι ανεμβολίαστοι θετικό PCR. Για να δοθεί αναρρωτική άδεια από την εργασία, αρκεί το θετικό rapid test για όλους και οι εργοδότες στην περίπτωση αυτή είναι υποχρεωμένοι να δίνουν την αναρρωτική άδεια».

Από τα παραπάνω γίνεται προφανές ότι η κυβέρνηση επενδύει στο μήνυμα της «ομαλότητας», παρά τη μεγάλη μεταδοτικότητα που όλοι οι επιστημονικοί φορείς συμφωνούν ότι χαρακτηρίζει την παραλλαγή Όμικρον. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση μοιάζει να αποδέχεται ένα «ρίσκο», αυτό των αυξημένων κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων, θεωρώντας πως τα έως τώρα στοιχεία μοιάζουν να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι, παρά την υψηλή μεταδοτικότητά της, η Όμικρον προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα, ιδίως δε σε όσους έχουν κάνει και την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Το «στοίχημα» και το «ρίσκο»

Για την ώρα, τα επιδημιολογικά στοιχεία μοιάζουν να επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση, καθώς, παρά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, οι νοσηλείες δεν έχουν αυξηθεί δραματικά. Σημειωτέον, δε, ότι ακόμα η Όμικρον δεν έχει κυριαρχήσει πλήρως στη χώρα, αλλά η Δέλτα παραμένει ενεργή και δίνει κι εκείνη κρούσματα, τα οποία νοσούν βαρύτερα και συχνά χρειάζονται νοσηλεία, αυξάνοντας την πίεση που ήδη δέχεται το ταλαιπωρημένο από τη διετή πανδημία Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Φυσικά, το «στοίχημα» της κυβέρνησης εμπεριέχει και το ρίσκο να παρατηρηθεί «έκρηξη» κρουσμάτων μεταξύ των μαθητών και – ακόμα και με το πρωτόκολλο του «50%+1» – να καταστεί αδύνατη η κανονική λειτουργία των σχολείων, πολλώ δε μάλλον αν ανάμεσα στα κρούσματα βρίσκονται και εκπαιδευτικοί. Ωστόσο, φαίνεται ότι σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση και το Μαξίμου έχουν αποφασίσει να κινηθούν στη λογική «βλέποντας και κάνοντας», αξιοποιώντας και το δεδομένο ότι και η μείζονα αντιπολίτευση, διά στόματος του τομεάρχη Παιδείας Νίκου Φίλη, ζητά μέτρα και παρεμβάσεις που θα έχουν ως βασική στόχευση να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία.

Με κορωνοϊό και δύο υπουργοί

Επίσης, είναι προφανές ότι το Μαξίμου και σε αυτή την περίπτωση ακολουθεί το υπόδειγμα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και των ΗΠΑ, όπου τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά, παρά την απόλυτη κυριαρχία της Όμικρον. Φυσικά, η κυβέρνηση παρατηρεί τι συμβαίνει στην Ευρώπη, οπότε δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο διάστημα να υπάρξουν αναπροσαρμογές στη στρατηγική, αν τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα με την πορεία της πανδημίας. Ωστόσο, για την ώρα η Ελλάδα βρίσκεται «εντός ευρωπαϊκού πλαισίου», με όποιες διαφορές και ιδιαιτερότητες μπορεί να εντοπίσει κάποιος.

Πάντως, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας κάθε άλλο παρά καλή είναι, με τα κρούσματα να σπάνε μέρα με τη μέρα κάθε ρεκόρ και την πανδημία να εξαπλώνεται σαν ανεξέλεγκτη πυρκαγιά. Μάλιστα χθες ανακοινώθηκε ότι δύο μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου – το ένα μάλιστα εκ των μελών του επιτελείου του Μαξίμου – κόλλησαν κορωνοϊό. Πρόκειται για τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα. Ο πρώτος δήλωσε ότι «χάρη στον τριπλό εμβολιασμό μου τα συμπτώματα έως τώρα είναι εξαιρετικά ήπια, μια μικρή ενόχληση στον λαιμό και ένας σποραδικός ξερόβηχας», ενώ και ο δεύτερος ανέφερε ότι έχει ήπια συμπτώματα.

Όλο το βάρος στην τρίτη δόση

Από την άλλη, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση ρίχνει σχεδόν όλο το βάρος στην εμβολιαστική καμπάνια και την ενισχυτική τρίτη δόση. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με δύο δόσεις έναντι του στελέχους Όμικρον είναι ανεπαρκής. Η χορήγηση της τρίτης δόσης προσφέρει άμεση προστασία, ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστή η διάρκεια», ενώ και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης σημείωσε ότι πλέον το 70% των κρουσμάτων είναι από την παραλλαγή Όμικρον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, μέχρι και τη Δευτέρα, την τρίτη δόση του εμβολίου είχαν κάνει 3.621.557 άτομα, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες έφθασαν τους 7.034.899, ήτοι το 71,3% του γενικού πληθυσμού και το 81,1% του ενήλικου πληθυσμού. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει αύξηση των ραντεβού για την τρίτη δόση, ενώ ακόμα δεν φαίνεται να υπάρχει η επιθυμητή αύξηση των ανεμβολίαστων πολιτών – ιδίως άνω των 60 ετών – που σπεύδουν να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν, πράγμα που περιπλέκει τα πράγματα.

Υπαναχώρηση για τα PCR

Εν τω μεταξύ, και παρά τις πιέσεις της αντιπολίτευσης, επιστημονικών φορέων, ακόμα και βουλευτών της Ν.Δ., η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά τη συνταγογράφηση του PCR τεστ, αν και κάνει ένα βήμα πίσω ως προς την τιμή του. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για «νέα υπουργική απόφαση με χαμηλότερη τιμή για το μοριακό τεστ», το οποίο «θα είναι κάτω από 60 ευρώ». Άφησε δε να εννοηθεί ότι η τιμή θα είναι γύρω στα 50 ευρώ. «Θα πρόκειται για διατίμηση, όλοι θα είναι υποχρεωμένοι να το τηρήσουν» υπογράμμισε.

Βέβαια, ξεκαθάρισε ότι πρέπει «να έχουμε στο μυαλό μας ότι η διατίμηση θα είναι συμφέρουσα για τον πολίτη, αλλά δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη διαδικασία των τεστ», καθώς, όπως είπε, «εάν τα περισσότερα εργαστήρια δεν έχουν το παραμικρό κέρδος ή και μικρή ζημιά, τότε τα τεστ θα γίνονται από λιγότερα κέντρα και η αναμονή και η πίεση θα αυξηθεί στα υπόλοιπα». Επίσης, ισχυρίστηκε ότι η τιμή «θα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είμαστε ήδη φθηνοί στην τιμή των PCR».

Στα 47 ευρώ η τιμή

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με ανακοίνωσή του τάσσεται κατά της διατίμησης στα PCR τεστ, επισημαίνοντας ότι «η περαιτέρω μείωση της τιμής μπορεί να επιφέρει μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, θα στερήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία από περιοχές όπου υπάρχουν μόνο μικρά εργαστήρια και όχι μεγάλοι πάροχοι, καθώς δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα των PCR τεστ και θα υποχρεωθούν να διακόψουν τη διεξαγωγή τους». Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι «το κόστος τους (σ.σ.: των τεστ) πρέπει να καλύπτεται πλήρως από την πολιτεία ή να αποζημιώνεται στον πολίτη, βάσει συγκεκριμένων ενδείξεων κατά την εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου».

Τελικά, όπως ανακοινώθηκε από τη Γ.Γ. Εμπορίου, από αύριο, 6 Ιανουαρίου, οι τιμές των PCR διαμορφώνονται ως εξής:

● ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των 35 ευρώ και

● ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των 12 ευρώ,

με τη διευκρίνιση ότι τα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

Το βλέμμα στην ακρίβεια

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση μπορεί να έχει ως βασικό βραχνά την πανδημία, αλλά γνωρίζει ότι το μεγάλο πολιτικό κόστος της το προκαλεί η ακρίβεια και οι μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ενέργειας και σε βασικά αγαθά. Άλλωστε, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ είχαν προειδοποιήσει ότι είναι πολύ υψηλό το ενδεχόμενο αυξήσεων σε είδη ευρείας κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμα και το 40%. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μαζί με τις εκτιμήσεις ότι η αποκλιμάκωση των πιέσεων στη διεθνή οικονομία δεν προβλέπεται ότι θα αρχίσει πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, προκαλούν πονοκέφαλο σε Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο, που φοβούνται τα χειρότερα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιχείρησε να υπενθυμίσει στους πολίτες τα μέτρα που ισχύουν από 1.1.2022 και ενισχύουν το εισόδημα των πολιτών (διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας κ.ά.), σε μια προσπάθεια να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να απαλύνει τα προβλήματα που η ακρίβεια προκαλεί. Ωστόσο, αν οι τιμές στην ενέργεια δεν αποκλιμακωθούν σύντομα και η αποκλιμάκωση αυτή δεν αποτυπωθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου, τότε η λήψη ενισχυτικών μέτρων θα είναι μονόδρομος. Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί ώς τώρα έληξαν στις 31.12.2021.

Για την ώρα, όπως μπορείτε να διαβάσετε στη σελίδα 23, η κυβέρνηση μελετά έναν αυτόματο μηχανισμό επιχορήγησης των καταναλωτών, που θα ενεργοποιείται ανάλογα με την πορεία της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος και ο οποίος θα επιχορηγεί συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών. Ωστόσο, όσον αφορά στα είδη πρώτης ανάγκης, εκτιμάται ότι οι αυξήσεις στις τιμές τους θα αρχίσουν να φαίνονται μετά το πρώτο 15θήμερο του Ιανουαρίου και ότι θα είναι «τσουχτερές», ειδικά για γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά, αλλά και για ζυμαρικά, έλαια, κρέατα και σαρακοστιανά είδη.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ερντογάν «ονειρεύεται» το 1922

Το χειρότερο σενάριο: Πολλαπλές δυσχέρειες για την κυβέρνηση εξαιτίας του ιδιότυπου lockdown

Στο ΣτΕ 13ος – 14ος μισθός: Τον Απρίλιο θα εξεταστεί η επαναφορά τους σε μόνιμη βάση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 16:40