search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:56
MENU CLOSE

Το χειρότερο σενάριο: Πολλαπλές δυσχέρειες για την κυβέρνηση εξαιτίας του ιδιότυπου lockdown

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2210
29-12-2021
01.01.2022 07:00
fysiko-aerio-new

Μια ιδιαίτερα δύσκολη – και πιθανότατα εκλογική – χρονιά προμηνύεται το 2022 για την κυβέρνηση καθώς, πέρα από την πανδημία, τις μεταλλάξεις και τα προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των ανατιμήσεων τόσο στην ενέργεια όσο και στα είδη πρώτης ανάγκης.

Γι’ αυτό άλλωστε πολλοί ισχυρίζονται ότι μπαίνουμε σε μια προεκλογική περίοδο, καθώς τα σενάρια θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στήνει κάλπες τον Μάιο ή τον Σεπτέμβριο.

Οι παραιτήσεις των γενικών γραμματέων και η τοποθέτηση νέων πυροδότησαν άλλωστε τα σενάρια αυτά, βάζοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη λογική ότι ο πρωθυπουργός, προκειμένου να ξεφύγει από την αδιέξοδη πραγματικότητα, σκέπτεται να στήσει κάλπες.

Με το «καλημέρα» του νέου έτους οι πολίτες θα βρεθούν και πάλι μπροστά σε ένα ιδιότυπο λοκντάουν, με ανοιχτό το ερώτημα για ένα πλήρες, αφού οι προβλέψεις για τα κρούσματα είναι τρομακτικές. Καθώς ωστόσο τα κυβερνητικά στελέχη το ένα μετά το άλλο έχουν δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται η χώρα να ξανακλείσει, το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά μία νέα λέξη που θα εκφράζει το κλείσιμο της εστίασης, την τηλεργασία και ίσως την τηλεκπαίδευση, αλλά… δεν θα λέγεται λοκντάουν.

Φόβος για κοινωνική οργή

Πολλά στελέχη της Ν.Δ. θεωρούν ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με διάφορες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες εξαιτίας των συσσωρευμένων προβλημάτων τους θα αντιδράσουν στα νέα μέτρα τα οποία αναγκαστικά παίρνει η κυβέρνηση.

Οι ίδιοι άνθρωποι φοβούνται ότι θα υπάρξει κοινωνική οργή και άρα αναταραχές καθώς, ύστερα από δύο συνεχόμενα χρόνια προβλημάτων, καθημερινής πίεσης, αβεβαιότητας, θανάτου και φόβου, τα περιθώρια υπομονής των πολιτών και των επαγγελματιών έχουν περιοριστεί ιδιαίτερα.

Οι ειδικοί εδώ και δεκαπέντε ημέρες προειδοποιούσαν ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, αφού η κατάσταση έχει γίνει ανεξέλεγκτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: έχουμε μπροστά μας το χειρότερο σενάριο από την έναρξη της πανδημίας. Η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί λόγω της Όμικρον, παρότι δεν έχουμε τελειώσει με τη Δέλτα. Το ακούμε, βλέπουμε τα δρακόντεια μέτρα που παίρνουν άλλες χώρες, ενώ δεν έχουν τόσο βαρείς επιδημιολογικούς δείκτες όπως η χώρα μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης, ο οποίος ανέφερε ότι «στην Αττική στις 15 Δεκεμβρίου είχαμε περίπου 1.700 κρούσματα. Την εβδομάδα 20 έως 25 Δεκεμβρίου τα κρούσματα είναι συνεχώς πάνω από 3.000, χθες ήταν κοντά 3.500. Στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, στις 15 Δεκεμβρίου, είχαμε 463 κρούσματα και τώρα είχαμε 1.173».

Πρόσθεσε δε ότι μόνο η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να φέρει αυτή την αύξηση, ενώ σημείωσε πως πάνω από το 10% των κρουσμάτων στην Ελλάδα οφείλονται στη μετάλλαξη Όμικρον. «Επίκειται έκρηξη κρουσμάτων, με διπλασιασμό κάθε δεκαήμερο. Την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη θα έχουμε ενδεχομένως πάνω από 9.000 κρούσματα και στις 15 με 20 Ιανουαρίου ίσως 15.000 ή και 20.000 κρούσματα» είπε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί αν η Ελλάδα ακολουθήσει το μοτίβο άλλων χωρών.

Πάλι στο κόκκινο η εστίαση

Φυσικά το μεγαλύτερο πρόβλημα από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση θα προκύψει στην εστίαση, καθώς είναι η τελευταία που άνοιξε μετά το δεύτερο λοκντάουν. Οι εστιάτορες εδώ και αρκετό καιρό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν πολλές επιχειρήσεις σε κλείσιμο και άρα σε αύξηση της ανεργίας, καθώς δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Με δεδομένο μάλιστα ότι τόσο στο λιανεμπόριο όσο και στην εστίαση έχουν αυξηθεί τα λειτουργικά έξοδα – με τις μεγάλες αυξήσεις στη ΔΕΗ και το φυσικό αέριο – τα πράγματα μοιάζουν ιδιαίτερα άσχημα γι’ αυτόν τον κλάδο.

Ακόμα και τις ημέρες των γιορτών οι άνθρωποι αυτοί δεν έκρυβαν την οργή τους για τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης καθώς, όπως έλεγαν, οι λογαριασμοί που έχουν φτάσει δείχνουν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Την ίδια στιγμή οι ειδικοί επιμένουν ότι οι τιμές στα σουπερ μάρκετ θα πάρουν την ανιούσα καθώς θα τελειώσουν τα προϊόντα που υπάρχουν σε στοκ. Οι νέες παραγγελίες θα έχουν αυξημένες τιμές από 20% έως 40% εξαιτίας της πανδημίας αλλά και των αυξήσεων στην ενέργεια. Μοιραία λοιπόν αυτές οι αυξήσεις θα μετακυλιστούν στους καταναλωτές.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εμφανίζεται να δηλώνει ότι τα ταμειακά υπόλοιπα του κράτους τελειώνουν και οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στις διάφορες επαγγελματικές ομάδες είναι ελάχιστες…

Διαβάστε επίσης:

Απαγωγή γνωστού επιχειρηματία: Πληροφορίες ότι οι δράστες ζητούν λύτρα 1 εκατ. ευρώ από την οικογένειά του

Κάρολος Παπούλιας: Με τιμές αρχηγού κράτους σήμερα η κηδεία του

Κορωνοϊός – Θωμαΐδης: Αν δεν ληφθούν μέτρα, θα ξεπεράσουμε τις 30.000 κρούσματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:55