search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 07:48
MENU CLOSE

«Ψάχνεται» ακόμη το ΚΙΝΑΛ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2211
5/1/2022
06.01.2022 07:00
milakas-androulakis-new

Κάτι η περίοδος των γιορτών, κάτι το μεθύσι της καθαρής νίκης πριν από σχεδόν έναν μήνα, η ουσία είναι ότι το ΚΙΝΑΛ και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχουν μια μάλλον περιορισμένη παρουσία στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Σε μια φάση κατά την οποία η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις συμπληγάδες της πανδημίας (η οποία μοιάζει να «τρέχει» ανεξέλεγκτη) και της ακρίβειας (της οποίας την αποκλιμάκωση όλες οι προβλέψεις από το εξωτερικό τη μεταθέτουν από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και αν…), θα περίμενε κάποιος το ΚΙΝΑΛ, το οποίο διεκδικεί έναν πιο ενεργό ρόλο στα πράγματα, να είναι πιο ενεργητικό και πιο «επιθετικό» όσον αφορά τον λόγο του.

Ωστόσο η παρουσία του κόμματος μοιάζει σχετικά ισχνή έως τώρα, τουλάχιστον: μια επίσκεψη του Ν. Ανδρουλάκη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς και κάποιες ανακοινώσεις σχετικά με τις τιμές των rapid και των PCR tests, ενώπιον του «τσουνάμι» της παραλλαγής Όμικρον, συν κάποιες πληροφορίες για τις εσωτερικές κομματικές ανακατατάξεις που συνεχίζονται μετά την εκλογή του νέου προέδρου, και κάπου εκεί τελειώνει η ειδησεογραφία για το ΚΙΝΑΛ.

Ο στόχος για τρίτο πόλο

Προφανώς η περίοδος δεν ευνοεί τις πιο μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις από το κόμμα, ενώ, επίσης προφανώς, ακόμα συνεχίζονται οι διεργασίες στο εσωτερικό του που προκάλεσε η εκλογή του νέου προέδρου. Σίγουρα, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι το ΚΙΝΑΛ να βρει τον βηματισμό του και να προσαρμοστεί και στα νέα δεδομένα (ο πρόεδρος του κόμματος δεν είναι μέλος της Βουλής). Ωστόσο, για την ώρα, το «στίγμα» της μεγάλης επιστροφής του κόμματος στα πολιτικά πράγματα μοιάζει μάλλον «θαμπό». Βέβαια, πρέπει κάποιος να αναγνωρίσει ότι οι στόχοι του ΚΙΝΑΛ κάνουν αναγκαία μια πιο προσεκτική στρατηγική, καθώς το κόμμα:

● Από τη μία επιδιώκει να κάνει σκληρή αλλά εποικοδομητική κριτική στην κυβέρνηση και τα πεπραγμένα της.

● Από την άλλη θέλει να έχει διακριτή «γραμμή» από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην φανεί ότι υπάρχει ταύτιση θέσεων.

Στην ουσία το ΚΙΝΑΛ θέλει να αποτελέσει έναν τρίτο πόλο, ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα μπορεί με τον προγραμματικό λόγο του και τις θέσεις του να είναι ελκυστικός για ψηφοφόρους και από τις δύο πλευρές, αλλά και για πολίτες που επέλεξαν την αποχή στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Αμφίπλευρες πιέσεις

Η επίτευξη αυτού του στόχου δεν είναι εύκολη, δεδομένου ότι τόσο η Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να πολώσουν το πολιτικό σκηνικό, καθώς πλέον ο χρόνος για τις εκλογές μικραίνει, αν τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να μην εξαντλήσει την τετραετία. Ταυτόχρονα οι διάφορες διαρροές για επίσπευση του χρόνου των εθνικών εκλογών προφανώς βρίσκονται μέσα στα σενάρια που εξετάζει η Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να χαράξει τη στρατηγική της.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΙΝΑΛ δέχεται αμφίπλευρες πιέσεις, αλλά και «κελεύσματα» για να «πάρει θέση» για τα μεγάλα ζητήματα που πιέζουν τους πολίτες, θέσεις που, ενδεχομένως, να το κάνουν να μοιάζει πιο κοντά σε αυτές της Ν.Δ. ή του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που τα δύο μεγάλα κόμματα επιδιώκουν να αξιοποιήσουν προς όφελός τους και η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να αποφύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι. Αντιθέτως, το ΚΙΝΑΛ επιδιώκει να αξιοποιήσει τη δημοσκοπική «άνοιξη» που βιώνει το τελευταίο διάστημα προκειμένου να υπογραμμίσει τις διαφορές του από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Κριτική στην κυβέρνηση

Το πώς θα γίνει αυτό μένει να φανεί το επόμενο διάστημα. Άλλωστε ευκαιρίες για τη διατύπωση σαφών θέσεων για μεγάλα θέματα θα έχει ουκ ολίγες, καθώς το νέο πανδημικό «κύμα» σαρώνει τη χώρα φέρνοντας στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα που η πανδημία προκαλεί στην κοινωνία και την οικονομία. Το ΚΙΝΑΛ έχει ταχθεί με απόλυτη σαφήνεια (και διά στόματος Ν. Ανδρουλάκη) υπέρ της ανάγκης ουσιαστικής ενίσχυσης του ΕΣΥ, ενώ ζήτησε πλαφόν τιμής στα τεστ για τον κορωνοϊό (7 ευρώ για το rapid και 40 για το PCR), προκειμένου να «σπάσουν» οι τεράστιες ουρές που σχηματίζουν οι πολίτες στα δημόσια κέντρα ελέγχου της πανδημίας.

Παράλληλα έχει ασκήσει κριτική στους χειρισμούς και τα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης σημειώνει ότι «το κόστος για τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει στη ζυγαριά με το πολιτικό κόστος, με βάση το οποίο κινείται η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας εδώ και πολύ καιρό. Η κυβέρνηση οφείλει, έστω και αργοπορημένα, να αναλάβει τις ευθύνες της. Να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών».

Το «εσωτερικό μέτωπο»

Πλέον αναμένονται πιο «δυναμικές» παρεμβάσεις από τον πρόεδρο και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, ιδίως καθώς το «τσουνάμι» της Όμικρον θα σαρώνει τη χώρα.

Ήδη ο Ν. Ανδρουλάκης έχει στείλει μήνυμα λέγοντας ότι «η μη έγκαιρη αναχαίτιση του νέου κύματος της πανδημίας θα οδηγήσει σε χιλιάδες νέα κρούσματα, εντείνοντας την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που δεν έχει ενισχυθεί αναλόγως, αλλά και στο εκ των πραγμάτων πάγωμα της οικονομίας».

Όσον αφορά το εσωκομματικό «μέτωπο», συνεχίζεται η ονοματολογία σχετικά με τον  γραμματέα της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ (ένα σενάριο θέλει τον Μανώλη Χριστοδουλάκη να παραμένει στη θέση του μέχρι το συνέδριο την άνοιξη), αλλά και την αξιοποίηση άλλων στελεχών σε θέσεις – κλειδιά του κόμματος.

Επίσης υπάρχει και μια συζήτηση για την επιστροφή σε ενεργό ρόλο στο ΚΙΝΑΛ στελεχών όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Γιάννης Μανιάτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ωστόσο για την ώρα αυτά παραμένουν στο επίπεδο της συζήτησης.

Διαβάστε επίσης

Γεωργιάδης για PCR: Πολύ λογική και δίκαιη τιμή τα 47 ευρώ (video)

Βασιλακόπουλος: Να παρακρατείται από τις συντάξεις το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους (video)

Κορωνοϊός: Το μεγάλο ρίσκο της κυβέρνησης – Πότε θα αξιολογηθεί η κατάσταση στα σχολεία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 07:48